Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny přítomné odborníky. Mohl byste mi někdo, prosím, poradit, jak nejlépe a nejjednodušeji snížit otvor po starých špaletových oknech? Okna půjdou pryč a místo nich nová plastová. Teď jen potřebuji připravit ten otvor. Asi to bude nějakým překladem, jen nevím jakým. Původní tam je, takže asi jen něco, aby byl ten otvor menší a dalo se do něho to nové okno uchytit. Nebo to musí být kompletní překlad, jako když bych stavěl nový barák? Budu Vám všem moc vděčný za jakoukoliv radu či nasměrování.
honza
doplněno 30.06.10 15:48:Ještě jsem zapomněl na obdobnou otázku, ale ohledně vchodových dveří. Ty je nutné posunout asi o metr. Tam už se tomu překladu nevyhnu. Jaký použít a jaký použít postup? Když jsem uvnitř boural nosnou zeď, tak jsem na to měl spočítané traverzy. To se do venkovních zdí asi nedává, co? Tloušťka zdi je asi 45 cm.
Honzo, překlad se dává aby vynesl váhu nad překladem. Jelikož Vám překlad zůstane, tak bych jen vyplnit prostor nad oknem a pod překladem (kolk to je cm:?) EPS 70,
nebo pracněji vylepit Ytongem.
doplněno 30.06.10 15:46:Honzo, nevím rozměr oken, ale neexistuje nejde
Osobně jsem to vyplnil EPS.
Nebo pokud budete chtít můžete nechat instalovat s plastovými okny předokenní rolety.Kastlík rolet je zevnitř a sníží okno cca o 16 cm.Ale vyjde to dráž,nicméně je to praktičtější než žaluzie.
O venkovních žaluziích jsem neuvažoval ani neuvažuji. Moc se mi to nelíbí. Ale díky za snahu poradit.
A nebude potom problém s upevněním toho okna? Aby to v tom polystyrenu drželo. Nebo nejdřív přijedou udělat okna do stávající díry a až potom se ten zbývající prostor zadělá? Otvor by teď mělo být asi 170 cm.
Dobrý den, nebylo by lepší to okno podezdít? Pokud by nevadilo že bude výš.
doplněno 30.06.10 15:59:Když je to tak že snižujete stropy tak bych si dovolil malou radu: Pod původní překlady dejte po celé délce uhelníky neboli profil L z obou stran pod omítku , v požadované výši.Mezi uhelníky naskládejte cihly nebo KM beta. Můžete jej i nařezat v požadované tloušťce. Bude to pevné. Omítnete a nikdo nic nepozná.
Určitě bylo, ale já chci snížit stropy a to by pak dost vadilo
Tak teď mám dilema. Varianta s úhelníky se mi líbí, ale i ta a EPS od pana Cukráře. Musím si nechat obě varianty pořádně projít hlavou. Díky za tip
to jsem tomu dal. Na to jsem úplně zapomněl. Okna budou 150 vysoká. Když píšete vyplnil, tak počítám, že to bylo až po montáži.
mandussi, takto si opravdu budeme psát dlouho,
stavební otvor pro okno je veliky: (š.190xv.170) třeba
okno je veliké š. 170xv.150
stavební otvor pro dvěře je veliky: (š.100xv.299) třeba
dveře jsou veliké š. 80xv.215
pak najdeme řešení
ICQ 55180641
vyjimečně upřímně kvituji Odpověd Milana, pod překladem vyplnení Ytongem s přilepením lepidlem. Co se týká posunu dveří klidne kupte pořádnou traverzu a udělejte z ní požadovaný překlad. Nazapoměňte ale na vnější straně zdi dát v ploše překladu polystyren jako ochranu proti průniku zimy do domu. Alespoň 15cm zhruba. Mezi dvě traverzy překladu lze dát cihly a nad ně výpň betonem. Zatízení položit pouze na traverzy.toto je takový spíše spastanský postup. Překlady existují dnes mnohem modernější konstrukce mrkněte do stvebnin, ať Vám něco nabídnou. Systémů je více.
no alepři přesunu otvoru v nosné obvodové zdi už to opravdu z hlediska statiky domu není žádná sranda,NA TO POZOR. Pokud je nad překladem nebo vezdi někde uložený trám stropu, je zapotřebí volit postup s podepřením stávajícího stropu pomocnou konsttrukcí a až pak vytvoření nového otvoru s překladem. Píšu obecně protože neznám přesnou situaci, ale nelze si usmyslet, že posunete dítu o metr vedle a tím je všechno vyřešeno. Tím to spíš všechno začíná. vobčíhněte kde jsou ty stropní trámy a pod,a´t se nedostaneme do průšvihu.
Tak mám konečně nějaké rozměry:
okno má teď vnější rozměry š:160 v:165, vnitřní 180x180
Nové okno mělo být 150x150, ale asi ho nechám udělat 160x160 a můžeme otázku ohledně oken nechat být. Mezera bude minimální. Omlouvám se za napsání dotazu před zjištěním přesných rozměrů.
Nové dveře budou posunuté úplně mimo ty stávající. Stávající jsou vysoké 260 a široké 140, nové tak vysoké nebudou. Pokusím se přiložit fotku dveří, aby bylo jasné, jaká je tam situace. Nové budou pod těmi stropními trámy.
doplněno 02.07.10 12:16:Zapomněl jsem napsat, že nové určitě nebudou tak vysoké, jako ty stávající.
no, s těmi dveřmi to bude oříšek,jak si zde všímám, není problem se stropy nad místností, ty se podepřou při přesunu otvoru jednoduše (není na nich velké zatížení), ale oříšek bude provedení překladu nad novými dveřmi kvůli tomu vysokému štítu, který je tam postaven, ten bude muset být buď nějak podepřen při tvorbě nového otvoru a nebo možná lépe rozebrán (místně) a pak znovu postaven. Přesně tam nevidím, jestli ten dům má ŽB věnec nebo něco takového. S tím by se mohlo možná něco vyřešit, ale postup zatím nemám . Uvažuju i o potřebě částečného rozebrání hrní štítové zdi kvůli odlehčení pro tvorbu nového překladu nad vchodem. Uvidíme snad dojdou ještě příspěvky ostatních, každopádně je to zajimava situace. Doma jsme něco podob. řešili, ale bylo to jednodušší v tom, že nad zdí nebylo takové zatížení jako u Vás.
hodte sem i foto z venku fasady pls, pokud to je mozne.
tohle je myslim jedna z moznosti (rozebrat nad novym prekladem a postavit znova), nerikam vsak, ze to tak mate udelat. Vyckejme co treba na to reknou ostatni. Treba navrhnou lepsi verzi, alespon se tak od neceho tzv. odpichnem. hoj. m.
Vy mi teda dáváte Představoval jsem si to úplně stejně jako když jsem dělal překlad z traverz v nosné zdi uvnitř místnosti. Vysekám půlku, vložím překlad, nechám vytvrdnout a udělám to samé z druhé poloviny. Tam to byla ta samá situace. Zeď je v prostřed baráku stejná jako ta štítová. Jen byla po celé délce 30cm tlustá, ta štítová je 45, nad stropem už jen 30. Tady jsem myslel, že bude navíc jen zazděmí původních dveří, aby byl překlad na co položit. Věnec domek nemá. Obrázek pohledu zvenku přikládám, snad napoví více. Psal jsem, že to bude otvor do venkovní zdi, ale ve skutečnosti bude potom zakryt zádveřím. V tuhle chvíli se ale jedná o otvor do venkovní zdi. To ale na způsob provedení asi nebude mít žádný vliv.
Váš obrázek přesně popisuje mou situaci. Děkuji za jeho uveřejnění. Jen doplním, že celý strop je trámový. Na obrázku ten jeden trám vypadá jako I, ale to je způsobeno kvalitou fotografie z telefonu.
Něco podobného mě potom čeká ještě z fr. oknem v jiné zdi. Tam ale teď žádný otvor není a stropní trámy jsou s touto zdí rovnoběžné.
Jedná se o přízemní domek, tady jsou ty váhy zdiva snadno zvládnutelné. Futra dveří vybouráte, uděláte prahový základ z betonu 1:2-a přidáte do něj trochu vodního skla pro rychlé tvrdnutí.Hned nato futra zazdíte a nahoru napěchujete stejný beton. V současném teplém počasí bude mít už další den téměř poloviční tvrdost, což nám bohatě stačí.Hned další den zevnitř ostrými a tence vykovanými majzlíky vysekám šlitz na 15 cm a vložím profil I 14 nabo 16. A nebo betonový , čtyřhranný překlad. Nad překlad a zdivo se natučou dřevěné klíny z tvrdého dřeva, a váhu zdiva přenesu na překlad. Pak už vybourám celý otvor a vložím další překlad.
Děkuji, konečně odpověď, která mě uklidnila. Jen jestli můžu poprosit. Co je to ten prahový základ? A kdy mám vyplnit mezeru mezi překladem a zdí nad ním? Před nebo po vybourání otvoru?
Prahový základ-překontrolujte, zda základový pás pod domem je celistvý i v místě dveří, pak zdíme rovnou na něm. Pokud má zdivo soudržnou maltu, že se cihly musí z malty odsekávat, můžete po prvním překladu s dřevěnými klíny otvor celý vybourat, a překlad dát pohodlně až do otvoru.Pokud byl domek stavěný za krize, může být doslova na písku a cihly lze ze zdi brát volně rukou-už i to jsem viděl. Pak by bylo nutno napřed nahoře zasekat i druhý překlad, a teprve potom otvor vybourat. Jsou-li klíny z dubováho nebo jasanového dřeva, můžete je tam i trvale ponechat, a mezi ně dáte beton.
Díky moc za vysvětlení. Pro jistotu zasekám oba překlady a až poté vybourám otvor. Ještě se zeptám na jednu věc. Projektant mi napsal do projektu, že to mají být překlady RZP 3/15 a 88/150. Ten 3/150 z venkovní strany a 88/150 ze vnitřní strany. Ve stavebninách ale vůbec nevěděli, co to je. Navrhli mi tam 3x překlad 14 na 14, 150 dlouhý. To ale zbude jen 3 cm mezera pro izolaci. Neměl bych tam radši dát jen 2 překlady 14 na 14, aby tam té izolace bylo víc? Unesou to ty dva překlady? Nebo 3 cm mezera na izolaci stačí? Teď se ptám i za ten otvor pro fr. okno, kde to bude přímo venkovní zeď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.