Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiátor nejde odvzdušnit

Od: cekrops® odpovědí: 6 změna:

Zdravím.

Mám doma radiátor ve kterém (při zapnutí kotle a čerpadla) neustále slyším "šplouchat" vodu.

Uý jsem ho odvzdušňoval snad stokrát ( vždy mě vytíkala jen voda a ne vzduch) .

Ale pokaždé to bylo k ničemu.

Nevíte kde je chyba?

Díky .

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav
hodnocení

2x

Radiátor nejde nikdy úplně odvzdušnit, vžycky nahoře zástane hladina vzduchu.

Důvodem je, že odvzdušňováky jsou dneska vždy uprostřed zátky, u těch tvých starých plecháčů se dělaly růžice litinové, které sice pro odvzdušňovák měly díru se závitem hozenou mimo střed, ale pořád dost hluboko žebrama, nahoře zůstává celkem dost vzduchu a proto při proudění voda šplouchá na hladinu.

Jediný, co se dá dělat je vypouštět odvzdušňovákem tak dlouho, až se vypustí tlak a voda už jenom dokapává, pak ho zavřít a potom teprve dotlakovat soustavu, tím se zbývající vzduch stlačí a hladina tak stoupne výš k hořejšku radiátoru a tak proudící voda už nebude šplouchat, protože vyústění z vetilu bude pod hladinou.

asd1
To bych laikovi neradil, vypustí celou expanzku a jestli je aut.dopousteni tak celou vodarnu :-D
Na 99 bude stačít prizvednout aby nebyl ve váze ale měl sklon.. podle fotky je odvzd.niz než přívod.. taky tam jde dat trubicka zahla nahoru (ovšem to by musel dělat taky někdo kdo umí.. )

hodnocení

0x
Může být špatně vyspádovaný. Odvzdušnění musí být v nesvyšším místě. Mohl třeba i poklesnout, když na něj někdo stoupnul.
doplněno 11.12.24 08:13: Sám vidíte, že z těch kapes nahoře nikdy vzduch nedostanete. Strana s odvdušňovákem by měla být trochu výš, ale u takto krátkého radiátoru to nebude mít zásadní vliv. Pomůže. co píše pecenkav, když pro odvzdušnění sníżíte tlak v soustavě. Otázkou je, jestli tam není jiný problém, třeba prasklý vak v expanzní nádobě (nevíme, jakou máte soustavu). Nebo se jedná o velký bytový dům? Pak k vám ten vzdych může stále přicházet z jiných neodvzdušněných radiátorů. Taky je možné, že je v soustavě zbytečně velký průtok.

hodnocení

Tak teď jsem to měřil vodováhou a je přesně v rovině .

Radiátor nejde odvzdušnit
asd1
Vodorovné je špatně,strana odvzd.musi být výš. Si ho prizvedni,ca o centimetr.. odpouštět litry vody je nesmysl, tu vodu musíš zase dopustit = nove minerály do systemu,nový vzduch ve vodě rozpusteny (který se po ohrati uvolni a můžeš zase odvzdusnovat :-D
macvac

Pokud je radiátor v rovině tak na staně odvzdušnění dám pod radiátor hever z auta, a opatrně zvedám cca 2 cm.Zvednutý ho odvzdušním, a je klid.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]