Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaseklý ventil v trubce na vodu

Od: vitecek® odpovědí: 19 změna:

Zdravim, potřebuji oddělat roháček u přívodní hadice pro přidání dvoucestného ventilu, ale nedaří se mi to.

Ani při použití dvou sikovek.. máte radu, co s tim? Přemejšlim, že si zavolám snad instalatéra, aby mi oddělal tu hadici u kolínka (tušim, že se tomu tak říká) a znovu udělal novou - zde je dotaz, pokud se nepletu, to nezvládnu sám - to se řeže flexou a pak jak se pojí trubka s tím kolínkem, případně tou koncovkou, kde je závit - kam pak jde ten ventil?

Ve smyslu jsem schopen si to udělat sám? Nebo se mi to vzhledem k ceně nářadí nevyplatí?

doplněno 10.12.24 11:09:

doplněno: našel jsem si video s tim jak se to svařuje, takže princip chápu, netřeba to více vysvětlovat

Zaseklý ventil v trubce na vodu
Zaseklý ventil v trubce na vodu #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

2x
Buď to půjde povolit...musí to jít povolit!
Nebo to ustřihnete v dostatečné vzdálenosti,zkusíte povolit ve svěráku a po povolení spojkou svaříte...
A když to nepůjde,tak koupíte novou koncovku a opět budete svařovat...
Volejte instslatéra nebo hodinového manžela.
hodnocení

ok, koukal jsem ještě na youtube.. no , asi si někoho pozvu.

povolit mi to nejde, to spíš už se mi to protočí kleště u tý koncovky,

hodnocení

dva hasáky stačily a i tak to šlo docela blbě, ale já mám 60kg

111®
hodnocení

1x

myslím ž když strhneš to trojhranné kroutítko tak narazáš na klasický vyšroubovatelný ventil..

hodnocení

no já ale potřebuju odšroubovat celý ten ventil z hadice, nebo asi nechápu? ten závit je na druhé straraně, než to kroutítko

každopádně dobrý, 2 hasákama jsem to rozdělal

hodnocení

0x

Musíš si půjčit nebo koupit dva hasáky a těma to povolit.

Plastový kus asi při povolování zdeformuješ a jestli to přežije a půjde dále použít? to nikdo neví.

Druhým hasákem chytneš co nejblíže u té bílé teflonové těsnící pásky a silou na oba hasáky proti sobě to musí jít vytočit.

Předpokládám, že vodu máš zastavenou.

A bacha na překrucování nebo ohýbání těch plastových trubek. To klidně může prasknout v nějakém spoji a pak budeš muset volat někoho se svářečkou na plasty.

hodnocení

jo, díky.. já viděl na webu jen pak kleště na trubky, který stály asi 700+ jedny .. vim, že ty sikovky nemaj vhodnej ten úchyt.

Hasák koupíte od 200.
hornbach.cz/...

hodnocení

0x
Na silové povolení kulatiny je hasák, ne sikovky. Hasák se zakousne, sikovky kloužou. A i ty dva hasáky budou stát míň, jak jeden instalatér. ;)
doplněno 10.12.24 11:23: Klidně jen jeden hasák, na ten zubatej plast velkýho průměru budou sikovky stačit.
doplněno 10.12.24 13:03: Hasák má šikmé zuby, které se otáčením zaryjí a výrazný samosvorný efekt, Oproti běžným sikovkám stačí jen točit, netřeba se vysilovat stlačováním prstů k sobě. Na hasák také snadno nasadíte trubku a znásobíte tak kroutící moment, kterým povolíte vše, co je povolitelné. I tím nesprostším hasákem za 250 Kč povolíte vše, cena "kvalitních" sikovek, se kterými se dá něco povolit, je o dost výš.
To je moje zkušenost, nikomu jiný názor neberu.
Zadny hasak, na to jsou sikovky, ale ne sunty. Knipex, Rothenberger… Tady je potreba poradne drzet a zabrat. Jinak hasak pouzivame od 5/4 a vys.
To je pěkná blbost. Kvalitní sikovky mají tvar čelisti aby přenesly maximální kroutící moment. Hasák s rovnými čelisti kulatý tvar tendenci zbořit.
111®

Nikdy se mi nepodařilo vyvinout větší sílu šikovnýma jak hasákem

To by me zajimalo, kolik kdo tech rohacku na plastove trubce povolil….
Tak jistě, ale tazatel měl problém už s tím, že nemohl ani slušnější moment vyvinout, protože mu to prokluzovalo, což je při použití dvou sikovek pochopitelné. Dva hasáky mají tu výhodu. že si je dobře postavíte a jen stlačujete k sobě prsty, klidně i oběma rukama, aniž byste kroucením namáhal trubku za spojem.
hodnocení

ml1
hodnocení

0x

Řešil jsem tohle na záchodě (úplně přesně stejně zakončená trubka) a vzdal jsem to s tím, že nefunkční roháček je lepší než urvaná trubka. Časem mě napadlo, že bych mohl dát za ten nefunkční ještě jeden funkční (normálně přímý 3/8 F/M kohout), ale to jsem zatím nerealizoval, možná až budu příště měnit napouštěcí ventil, tak přikoupim i ten kohout (minule jsem koupil právě ten roháček, kterj mi byl totálně k ničemu, když jsem starý nedokázal oddělat).

ridick

Zkusil bych ten roháček nahřát horkovzdušnou pistolí pokud ji máte. Vypadá,že má vnitřní závit,tak by to mělo povolit.

hodnocení

ridick: horkovzdušnou pistoli mám..

Nic nenahrivejte, to neni pozinkovana trubka, ale plastova. Dodrbete jenom ten prechod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]