Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak výkonná krbová kamna?

Od: lukov odpovědí: 14 změna:

Pěkný den přeji. Jak výkonná krbová kamna s výměníkem koupit? Kamna budou v místnosti 7 x 6 x 2,5 metru (obývák) a + radiátory budou vyhřívat koupelnu 1 x 4 x 2,5 metru, záchod 1 x 1 x 2,5 metru, sklep 6 x 2 x 2,5 metru a garáž 6 x 4 x 2,5 metru? Děkuji za odpověď

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

0x
Spočítat tepelné ztráty a dle toho pak vše nadimenzovat.

hodnocení

0x

Jen z rozměrů místností nikdo nedokáže spočítat potřebný výkon. Nehledě na to že některé rozměry jsou dost zvláštní.

lukov
hodnocení

To 2,5 metru je vždy výška místnosti.

To jsem pochopil, ale koupelna je fakt jen metr široká nudle?

lukov
hodnocení

Ano. Je tam na konci sprcháček. Já ten domek zdědil a chci udělat to vytápění, takže s těma rozměrama už nehnu. Je už to tak postavené. *hi*

Tak v tom případě bych sehnal projektanta a nechal ho to spočítat. Jinak do dopadne všelijak, jen ne dobře.

jirib
hodnocení

0x
Hlavně větší výkon do vody než do prostoru...
Možná pelety...dají se lépe regulovat?
To je dobrá připomínka. Nesmí to být klasický krbovky jen s výměníkem "navíc", ale s vodním pláštěm, aspoň já jiný vhodný řešení neznám. Mám bulharský Prity s 3/4 výkonu do vody, vytápim s nimi barák 17x10m x 2 patra a v obýváku, kde kamna jsou, je tak o 3 stupně víc, než ve zbytku domu, ovšem pomohl jsem tomu vycpanim vnějšího pláště kamen izolační vatou, aby vodou odcházelo maximum tepla a do místnosti salaly jen přední strana a kouřovod. Hodně taky dělá nízká teplota vody, málokdy přes 40/30, takže plášť kamen je sotva vlažný. Ale dehtují kamna i komín:( Dům je zateplený a topná soustava stará z nezateplené doby, takže stačí nízká teplota vody, ať už topí krbovky nebo plynový kondenzák.
asd1
Proti dehtu stačí okruh rozdělit na kotlovy a radiatorovy a v kotlovym mít zpatecku 65 C výstup 70-80.
(Teplota v kotlovem okruhu a výkon jsou dvě různé veci, můžeš mít v kotlovym 80 a do radiátorů pouštět 30)
Mám tam elektronickej servo trojcestak, ale po většinu času prepnutej naplno na velkej okruh, mimo jiné právě pro minimalizaci výkonu do místnosti. Pokud ho prepnu treba na 60, při běžným mírným topení všechno teplo jde do místnosti a zbytek komínem, ale radiátory budou studený. Vyšší teplotu používám většinou cíleně jen pro ohřev vody na praní, v primárním okruhu krbovek mám deskovej výměník pro rozvod vody ze studny do praček po baráku. Na začátek praní vždycky 10 minut napustí teplou a pak přepne na 2 hodiny další trojcestak na studenou, v létě pak pro ohřev slouží 10L bojlerek napájenej solárama.
asd1

Nemáš dva okruhy ale jen jeden + řízenej bypass. Potřebuješ dva 3c. nebo jeden 4c. ventil abys mohl držet teplotu v kotlovým a zároveň regulovat teplotu do radiátorů... Jasně, zvýšením teploty pláště kamen z 40 an 80°se o to zvedne i výkon kamen do místnosti (musel bys přidat izolaci aby byl hotký jen výměník a ne plášť kamen)

Pokud máš studenou zpátečku, tak kromě pakárny s dehtem ti plechovej výměník prorezne klidně za tři roky..

Trojcesťák pro předehřev zpátečky je lepší termo, nepotřebuješ žádnej pohon.. Pevnej na 65°C

Já vím, mám to zapojený jen jako chlazení v autě, když jsem kamna po krachu Bohemky a přechodu k dodavateli poslední instance narychlo pořídil, moje vědomosti o problematice končily víceméně ve stejným místě, jako začínaly :) Taky jsem to upravoval a ladil ještě další zimu. Servoventil jsem namísto termoventilu zvolil proto, že jsem ho dostal za pětikilo, stejně tak elektronický Willo čerpadlo místo obyčejnýho s kondíkem (to tam mám taky, ale jen jako havarijní/záložní s dalším termostatem, kdyby selhalo Willo, jeho termostat, nebo servo).

Ten 4cesťák bych na jednu stranu chtěl, na druhou stejně moc nevyužil. Mám totiž v topným okruhu i výměník zásobníku TUV nahříívaný standardně plynovým kondenzákem na 43°C (jednou za 10 dní na 70), a proháněný dalším ( malým cirkulačním) čerpadlem s termostatem na 45°C a nulovou hysterezí, takže jakmile roztopím vodu nad těch 45, čerpadlo jí část odkloní z okruhu a ohřívá zásobníík TUV. Ten je bohužel asi 10m od kamen v nepodklepený části domu, takže jeho zapojení na primární okruh kamen je bez rozvrtání půlky domu kvůli třetí trubce nereálný.

To varování před nízkoteplotní korozí čtu všude, stejně jako zkušenosti lidí, co by jim to mělo dávno proreznout a ono nějak neprorezává :) Každopádně by mě zajímalo, a zároveň je to moje domněnka a vysvětlení, proč jim to ještě neprorezlo, jestli se to riziko týká i dřeva, nebo jen uhlí a jeho kyselých splodin. Když občas kamna (3 roky starý, ale tenkrát koupený za půlku ceny už jako krátce použitý vrácený) čistím a někde se mi povede špachtí vzíít dehet až na čistej plech, tak tam vidím prostě čistej plech :)

Ty kamna mají jmenovitou teplotu spalin myslím 230 nebo 270°C, ale teplotu hrdla u kouřovodu takhle vysoko vyženu jeom výjimečně, nebo spíš polovička, když to naloží co se vejde (a vejde se hodně) a zapomene povytaženej popelník pro rozhoření, nebo pro rychlejší pečení v troubě. Jinak má kouřovod většinou jen kolem 60°C (kamna 11-15kw do vody, trojgeneračníí dům 2x 170m2, 28 radiátorů dimenzovavných na stav ještě před provedeným zateplením, venkovní průměrná teplota kolem nuly, vnitřní přes 20, teplota vody průměrně kolem 35-40/27-32°C).

Izolaci v kamnech pro omezení výkonu do vzduchu už mám, pod vnější plech bočních a zadní strany jsem nacpal izolační vatu, takže původně nejteplejší plochy jsou teď jenom vlažný a do místnosti sálá jen předek, vršek a kouřovod a pokud si tam chci přitopit, otevřu troubu a s pár pivky v křesle před ní jsem za chvíli tuhej :)

karelhamouz
hodnocení

0x

Dobrý den, rozměry nestačí. Musí se přesně spočítat tepelné ztráty, k tomu je třeba znát materiály venkovnéích stěn, podlahy, stropu, případně střechy, sousední nevytápěné plochy, výšku hladiny podzemní vody, vlastnosti oken a dveří a polohu v terénu. Je to celkem snadné a dá se to udělat i s kalkulačkou, nebo excelem, ale pokud jste to nikdy nedělali, je to tak na tři týdny se do toho pořádně ponořit...Případně můžete použít i zjednodušený výpočet podle plochy obvodového pláště a součinitel prostupu tepla dát podle období výstavby, podobných jednoduchých výpočtů je plný internet.

hodnocení

0x
A jaké máte tepelné ztráty těchto místností?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]