Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zesílení stěn a zateplení

Od: vikos® odpovědí: 9 změna:

Ahoj.

Chtěl bych poprosit o radu. Na staré chatě se chystám provést zateplení z vnitřní strany stěn. Stěny jsou z montované dřevostavby sendvičové konstrukce (?) - trámky, jako izolace jsou použity kukuřičné klasy a z obou stran zakryté překližkou (nebo něčím podobným. Z vnější strany bývalí majitelé provedli zateplení, tak proto to budu provádět z vnitřní. Tloušťka stěn je cca 5cm, se současným zateplením něco málo přes 10cm

Mám v plánu vnitřní překližky odstranit a klasy vyhodit. dřevo ošetřit Lignofixem.

Následně bych chtěl ke stávajícím trámkům přidat fošny 20x100 a mezi ně dát izolační vatu tl. 100mm

Na to budu dávat parotěsnou folii a na ni palubky. Zvažuju ještě variantu mezi folii a palubky dát OSB desku 12mm (nebo 15mm) ale nejsem ještě 100% rozhodnutý - na stěnách neplánujeme nic věšet.

Nevadí folii, že bude proděravěná hřebíky/vruty, které budou držet palubky/OSB desku? Když jsem se díval na různé mont.návody, tak jsem nikde neviděl, že by to bylo nějak ošetřeno - hřebík/vrut sám o sobě funguje jako "zátka" nebo to není takový otvor, který by nějak vadil? Případně řeší se to nějak, aby byla utěsněná?

Pokud bych se rozhodl pro OSB pod palubky, měl by tam být ještě rošt nebo není nutný?

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinkupka
hodnocení

2x

osobně bych to řešil silným zateplením z vnější strany a samozřejmě parozábrnou, aby mráz končil na vněšjí izolaci, tedy aby nepromrzala dřevěná konstrukce...nevím co se stane s párou, z čeho je ta slabá vnější izolace atd...aby se na dřevěné konstrukci netvořila plíseň...

hodnocení

Děkuji za reakci. To vnější zateplení je z polystyrenu. Co jsem částečně odkryl, tak dřevo vypadá nyní dobře.
Nebýt toho stávajícího zateplení a relativně nové omítky, řešil bych to asi komplet výměnnou stěn ale nechci to celé rozbít. Nehledě na diametrálně rozdílné náklady:/
martinkupka

rozbil bych to jen v situci, kdybych tam chtěl být v zimě...nebo bydlet trvale...několik podzimních a jarních víkendů se dá přežít s krbovými kamny...já mám zděnou i dřevěnou se slabou izoací, v té dřevěné zatopím v PETRA kamnech je tam hned teplo když, přestanu topit je tam hned zima...ve zděné zatopím a je tam zima ještě desítky minut, pak se ohřeje vzduch ale zdivo je pořád studené...další den je zdivo teplé když přestanu topit je tem ještě den - dva teplo...akumulkuje se v tom zdivu...

hodnocení

Já tam plánuju trávit i nějaký čas v zimě, tak proto bych chtěl provést to zateplení.

Kažopádně děkuji tip.

hodnocení

2x

Existují pásky pro utěsnění průniku hřebíků či vrutů skrz fólii. Páska se nalepí na místo kudy hřebík povede a po průniku dojde k zacelení. Nakolik je to potřebné ve vašem případě je otázka. OSB se mi zdá nadbytečná, když použijete kvalitní palubky.

hodnocení

Děkuji za tip. Na pásky se podívám.

km
hodnocení

2x
"Pokud bych se rozhodl pro OSB pod palubky, měl by tam být ještě rošt nebo není nutný?" Podle me je rost zbytecny.
Jinak nevim s tim proderavenim folie hrebiky. Nastudujte difuzne otevrene a uzavrene varianty staveb. Vzhledem k tomu ze z venku mate polys tak asi budete delat tu uzavrenou.
km
Jinak bych jeste zvazil co vse ta stavba unese. Pisete ze steny byly 5 cm. To nevypada, ze by byly navrzene s nejakou rezervou.

tm
hodnocení

0x
Máme dům OKAL. Papundekl. Nejdřív jsem ze zoufalství nalepil zevnitř na obvodové stěny 3 cm polystyrenu. Už 3 roky a zatím nic neplesnivi. Letos polystyren z venku a zatím teda dobrý... uvidíme po zimě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]