Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

"Beztlakový" ohřívač vody

Od: hakloud odpovědí: 6 změna:

Zdravím, jak mám rozumět slovu "beztlakový" ohřívač vody? Beztlaková baterie?

výtka
Upozornění od sys milancukrar 06. 12. 2024 12:44:29
Název otázky byl opraven.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Beztlakový ohřívač může fungovat jen s příslušnou baterií, která se zásadně liší od běžné baterie. Jde o to, že pokud máte tlakový bojler, je dimenzován na tlak vodovodu. Takže až do baterie je plný tlak, baterie pak funguje jako uzávěr. Beztlaková soustava je zcela jiná, nádrž bojleru je z tenkého plechu, není stavěna na tlak vodovodu. To zajišťuje právě ta beztlaková baterie. Studená voda má stejný ventil, jako ta tlaková, prostě zavírá výtok studené vody a je v ní plný tlak. Ale teplá je řešená jinak - když u takové baterie otevřete teplou vodu, dojde k tomu, že studenou vodu napouštíte do nádrže bojleru a tím se vytláčí teplá voda ven, neboli mezi výstupem ,,teplé´´ trubky z nádrže a výtokem baterie už není žádný uzávěr, voda tedy teče bez tlaku. Tím je taky řešena tepelná roztažnost vody při ohřevu - u beztlakového systému prostě vykapává ven z výtokové trubky baterie.

Prodal jsem 10litrový beztlakový ohřívač, druhý den kupec volal, že teče. Špatně ho zapojil a natlakoval.

Tak to musel být šikovnej kutil, já pamatuju beztlaky takový ty s trubičkama napojenýma pomocí kousku průhledný hadičky, když jsem jako malej prstem ucpal ramínko z baterie, z těch spojů stříkala voda :) Tam by se to nepovedlo.

hodnocení

3x

Nějak mě uniká, co má kovový žebřík na střechu společného a ohřívačam vody, ale budiž.

Beztlakový ohřívač je zásobník, kde není žádný tlak. V nádrži je ohřátá voda bez tlaku a vytéká tím, že se při otevření kohoutku do nádrže pustí studená voda a ta vytlačí ohrátou vodu. Toť vše.

hodnocení

3x

Teda netuším, co má společného žebřík s ohřívačem vody *nevi*, ale najít tuhle informaci mi trvalo cca 10 vteřin.

doplněno 06.12.24 10:18:

hmmm! Jenyk byl zase rychlejší :(

Tak já příště pět minut počkám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]