Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám malý dotaz.
Pro dochlazování patra RD v letních měsících bych chtěl do patra dát klimatizaci.
Protože nechci chladit jednotlivé místnosti, myslel jsem, že bych ji umístil na chodbě. Tam vím, že to není nejšťastnější řešení a že je problém schodiště, kdy studený vzduch bude padat dolů.
Udělal jsem náčrtek na zhodnocení, protože plán není dát ji přímo nad schodiště, ale na bok (červeně), aby foukala směrem na podestu a dveře dvou pokojů, které by samozřejmě zůstávaly otevřené.
Kondenzát bych vedl přes stěnu do koupelny a venkovní jednotka by byla na vnější stěně pokoje 3, cca 3metry od vnitřní jednotky.
Děkuji za rady.
Brambora
takto to mám já už cca. 6 let - když chci vychladit pokoje na noc, zadám studené foukání večer (a mám rekuperaci). Je to splitka s jednotkou venku (i kondenzát).
Jede mi přes parné dny třeba 8 hodin na minimum a jen výjimečně jsem se dostal na 25°C v domě. A to pak stačilo pořádně fouknout...
Většinu dne jsme v přízemí, takže pouštíme klimu dolů - nejde to přímo "za krk", takže je to velmi příjemné ochlazení. Splitka má možnost nastavení foukání lamelami - nahoru-dolů.. Takže když potřebujem vychladit vrchní část, otevřeme potřebné pokoje-dveře a pustíme chvíli naplno nahoru. Ale jak píšu - já mám klimu v podstatě celý den na minimum, takže to ochlazení nahoře není až tak potřeba, protože dům je chladný celý.
Naopak při topení mi stačí pustit na chvíli a klima to vytopí do půl hodinky.
kamarád si na jaře pořizoval Samsunga, že prý je to nejlepší.. no nevím, 2 měsíce řešil reklamaci, že to chladí málo - a teď to nejede vůbec.
Já mám Daikin - tuším Comfora nějakých 7kW. Ale to je spíš pro výpočet u každého domu zvlášť... podle ztrát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.