Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění klimatizace v patře RD

Od: brambora odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám malý dotaz.

Pro dochlazování patra RD v letních měsících bych chtěl do patra dát klimatizaci.

Protože nechci chladit jednotlivé místnosti, myslel jsem, že bych ji umístil na chodbě. Tam vím, že to není nejšťastnější řešení a že je problém schodiště, kdy studený vzduch bude padat dolů.

Udělal jsem náčrtek na zhodnocení, protože plán není dát ji přímo nad schodiště, ale na bok (červeně), aby foukala směrem na podestu a dveře dvou pokojů, které by samozřejmě zůstávaly otevřené.

Kondenzát bych vedl přes stěnu do koupelny a venkovní jednotka by byla na vnější stěně pokoje 3, cca 3metry od vnitřní jednotky.

Děkuji za rady.

Brambora

Umístění klimatizace v patře RD

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

takto to mám já už cca. 6 let - když chci vychladit pokoje na noc, zadám studené foukání večer (a mám rekuperaci). Je to splitka s jednotkou venku (i kondenzát).

Jede mi přes parné dny třeba 8 hodin na minimum a jen výjimečně jsem se dostal na 25°C v domě. A to pak stačilo pořádně fouknout...

doplněno 02.12.24 14:00:

Většinu dne jsme v přízemí, takže pouštíme klimu dolů - nejde to přímo "za krk", takže je to velmi příjemné ochlazení. Splitka má možnost nastavení foukání lamelami - nahoru-dolů.. Takže když potřebujem vychladit vrchní část, otevřeme potřebné pokoje-dveře a pustíme chvíli naplno nahoru. Ale jak píšu - já mám klimu v podstatě celý den na minimum, takže to ochlazení nahoře není až tak potřeba, protože dům je chladný celý.

Naopak při topení mi stačí pustit na chvíli a klima to vytopí do půl hodinky.

doplněno 02.12.24 14:06:

kamarád si na jaře pořizoval Samsunga, že prý je to nejlepší.. no nevím, 2 měsíce řešil reklamaci, že to chladí málo - a teď to nejede vůbec.

Já mám Daikin - tuším Comfora nějakých 7kW. Ale to je spíš pro výpočet u každého domu zvlášť... podle ztrát.

Umístění klimatizace v patře RD #2
brambora
hodnocení

Děkuji za odpověď. Tam co jste ji nakreslil, že ji máte, bych ji asi taky mohl dát, ale to mi připadá, že by ztráta přes schodiště byla větší (myslím že by se studený vzduch více ztrácel dole). A vzdálenost by byla větší od pokojů 1, 2 a 3.

Brambora

brambora
hodnocení

a ještě se zeptám na výkon vaší klimatizace

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]