Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí kominíka?

Od: knopka* odpovědí: 15 změna:

Ahojky.Kolik si tak může kominík učtovat za to že přijede a řekne zda krbovky se můžou zapojit tam a tam nebo nemůžou,případně kudy povede kouřovod,zda se dá prohodit průduch s nájemcem nahoře s tím že zná barák a kdo má jaký průduch protože sem jezdí čistit komíny a kdo by to měl případně platit,nájemce či pronajimatel?Volat tam budu zítra ráno,ale aspon přibližně *hi**andel*...Pronajimatel byty přenechává do nájmu s tím že si tam každý udělá topení jaké chce,protože kdyby udělal topení on tak ten nájem bude o dost větší,tak je jasné že si každý radši koupí petry.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Než jsme v domku udělali ÚT, tak běžně byly v přízemí i v podkroví kamna a samozřejmě na jednom komíně. Dneska jsou možná pravidla napojení přísnější. Podle mého by čištění komínů měl zajišťovat majitel domu, ale výdaje může rozpočítat nájemníkům do služeb při ročním vyúčtování. *cteni*

knopka*
hodnocení

To my máme ve službách,to platíme,akorát komín čistili naposled před vánocema tak jsem zvědavá kdy zas,doufám že za dva roky *ee*.

jabraka*
hodnocení

1x

Co se týče požárních předpisů,musí je majitel bytu,nebo domu dodržovat,jinak jsou na to sankce.A také zodpovědnost za případný požár.Co se týče nájemníka,měl by mít všechny svoje povinnosti v nájemní smlouvě,stejně jako pronajímatel.Takže záleží na nájemníkovi,jak chce mít zajištěno topení.Pokud něco nevyhoví smlouvě,tak má svoje práva i ze zákona.

Pan domácí si musí uvědomit,že nemůže jen tak nájemníka dřít z kůže za ty nehorázné prachy.

JABRAKA

knopka*
hodnocení

A ještě jsem se dopátrala že by na jeden kouřovod neměly být napojeny dvoje kamna,ale kdysi kominík říkal že by to i šlo kdyby to byly kamna s nízkým výkonem.Třeba co by se stalo kdybych čistě teoreticky se napíchla na souseda nade mnou co má petry,co by se stalo?Ptám se protože býv.sousedka pode mnou byla napíchla na můj průduch,já měla kotel dakon na uhlí a ona krbovky a já to ani nevěděla,táhlo to dobře,zjistilo se to uplně náhodou návštěvou u ní v bytě.

celp*

Dobrý den.Co se týká těch dvou spotřebičů na jeden komín je to možné.Musí být oba v jednom podlaží při dodržení minimální vzdálenosti kouřovodů 60 cm.Oba musí mít kouřovou klapku.Nedoporučuje se topit v obou současně.Ale?Cena za rady kominíka záleží na tom odkud k Vám přijede a jak dlouho mu to bude trvat.Mě to stálo pětikilo i z cesťákem.(10km).

jabraka*

Rozhodně by se neměly dva byty připojovat na jeden průduch komína.Proto souhlas kominíka.Pokud by jeden z nájemníků netopil a druhý topil palivem,které špatně hoří,nebo nějaké odpady,mohlo by dojít k úniku zplodin do druhého bytu.a k otravě.

JABRAKA

knopka*
hodnocení

Tak já používám kvalitní topivo *smich*:D.Ale jak říkám,sousedka pode mnou byla píchla na mně a nekouřilo mi to.No uvidíme co řekne mistr.

fidonet*
hodnocení

0x

Knopko, na frýdecko místecku si účtuje 300 korun. Už ho mám domluveného na prázdniny :) Jindy nemůže :)

knopka*
hodnocení

Díky,ted už vím zhruba v jaké ceně se to pohybuje,počítala jsem tak kolem pětistovky :).

hodnocení

0x

platí to ten, kdo si vymyslel ty krbovky. :-P Vy jste příspěvěk formulovala stylem, že si nemáte v zimě čím v bytě topit . . . to snad není reálné. Pronajímatel Vám musí zajistit totiž bydlení, ve kterém je v zimě jakš takš teplo ne. Zákony snad fungují. Doufám. Takže vzhledem k informacím to není jednoznačné, že. *ee*

sebod*

Co je to za hloupost, že pronajímatel MUSÍ zajistit bydlení, kde je jakš takš teplo?*zed* To není vůbec pravda. To jste vyčetl kde?*cteni*. A JAKŠ TAKŠ - to je co za terminus technikus?*sok* Jakš takš pro Eskymáka bude asi jiné, než pro Afričana. Nebo že by to bylo stejné?*nevi*

"pro sebod"; pokud je ten pronájem "legální" tak myslím, že musí splňoval regule občanského (možná jiného) zákoníku. Tj. nelze pronajímat bez např. dveří, oken, tepla, vody a pod. četl -a jste si vůbec někdy nějaký zákoník? sledujete třeba TV publicistiku (máte vůbec TV ):-P*smich**smich*

sebod*

miramira. Bohužel žádný zákoníky nečtu, neb jsem naprostý analfabet*bzum*. Na TV nekoukám, neb mám minimální slovní zásobu a je proto naprosto nereálné, abych porozuměla větě , kde jsou více než tři slova*zed*. Proto Vás při Vaší neomylné chytrosti prosím, dejte mi sem odkaz na to, kde je napsáno, že pronajímatel MUSÍ zajistit teplo ve výši JAKŠ TAKŠ stupňu Celsia (nebo to je v Kelvinech)? *nevi* Velice Vám za tento odkaz předem děkuji.:)

knopka*
hodnocení

No ono spíš jde o šetření ze strany pronajimatele.Proto radši řekne ano,pokud chcete topení,klidně vám ho udělám ale zvedne se nájem o dost,a to ani nevím jaké,pokud plyn tak se nedoplatím když si k nájmu ještě přičtu zálohu za plyn,a to v rohovým bytě starého nezatepleného baráku si ani neumím představit.Takže to nechává na nájemnicích,to je prostě taková řekla bych taktika,a jelikož o byt jevím velký zájem tak mně má v "hrsti".Je jasné že si každý radši koupí kamna,což by mi ani nevadilo.Jde o to že zatím jsem smlouvu nepodepsala,a to proto dokud se nevyřeší to topení,já se přeci nenastěhuju naslepo s tím že mi pak kominík řekne že se to nedá a já budu topit elektřinou?Nebo přímotopem?Tak to at se tam nastěhuje někdo jiný.

doplněno 29.06.10 20:38:

V tom případě to ani nebude standartní byt ale se sníženou kvalitou protože není ustřední vytápění.

knopka*
hodnocení

Děkuji všem *pusa*.Tak kominík mi řekl že ofiko si učtuje za prohlídku 55okč,ale třeba do kapsy si řekne o dvě stovky.Jinak se zjistily takové skutečnosti že obývákem vede průduch co patří k tomuto bytu takže uuuuplně v pohodě :).Ono totiž ten nájemce nahoře má průduch krajní takže ten můj je hned vedle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]