Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pračka Whirlpool nadměrně vibruje - VYŘEŠENO!

Od: satam® odpovědí: 10 změna:

Tak se mi po osmi měsících podařilo vyřešit zde popsaný problém. Záměrně nepokračuji ve starém, již vousatém tématu, aby se řešení dostalo k co největšímu počtu zájemců.

Při jedné z mnoha kontrol, zaměřených na zjištění závady jsem před třemi dny zjistil, že při letmém dotyku betonového závaží se závaží pohnulo! Po snaze o dotažení beze změny jsem po jeho demontáži zjistil, že závaží se provozem uvolnilo na plastových čepech na bubnu (čepy jsou "opotřebené") a i při dotažení se v rozsahu cca 2mm pohybovalo. Což zapřičinilo vibrace a hrozný hluk.

Opravu jsem provedl navlečením silikonové hadice, která se na čepy nasunula pomocí kladívka a velice těsně pak na ni šlo nasunout betonové závaží asi do poloviny čepů, zbytek pak dokonaly připevňovací šrouby. Závaží se po dotažení ani nehne a pevně drží. Po zkušebním vyprání je situace asi o 90% lepší, patrně bude třeba vyměnit ještě tlumiče, které za těch 8 měsíců dostaly "na frak".

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak to je fajn, snad pomůže i dalším, pokud na tuto poradnu narazí při hledání řešení "své"závady...s tímto problémem jsem se ve své praxi ještě nesetkal...

doplněno 30.11.24 18:03:

Tak jsem si prošel původní dotaz... nic takového, jako volné závaží, mně tehny nenapadlo...nesetkal jsem se s tím...

Taky se nám u jedné pračky povolilo, možná to nebude tak ojedinělá závada Ale tam myslím jen stačilo zalepit závity a dotahnout, nic se nevymlelo natolik, aby bylo třeba vůli vymezit.

Já, co se tak pamatuju, mám závaží přišroubované šrouby, v betonu jsou plastové hmoždinky. Jednu tam blbě natloukli a zalomili, takže šroub chybí. Přesto to funguje bez problémů už čtvrtstoletí. Taky bych nehledal závadu ve volném závaží.

hodnocení

0x
Je už teď chod zcela klidný? Aby to vymleté uchycení nebylo jen následkem, který situaci zhoršil.
hodnocení

Neznám automatickou pračku, která by měla při ždímání zcela klidný chod. Vždy jsou tam určité minimální vibrace dané ne zcela ideálním rozložením prádla v pračce. Nahoře jsem připustil načaté tlumiče, které jsem ale měnil jako první těsně po vzniku závady. Takže na jejich výměnu za ty původní zdravé ještě brzy dojde.

Tak jasně, asi víte, co mám na mysli. Slušná pračka se prvně pokusí prádlo vyvážit a vibrace následného ždímání pak zvládne systém odpružení pobrat tak, že buben v ní lítá, ale samotná pračka necestuje, ani v ní nic nemlátí.
hodnocení

V pohodě. Pračka necestuje ani v ní nic nemlátí. Jen ze zkušenosti poznám, že tlumiče těch 8 měsíců provozu s uvolněným závažím asi docela poškodilo.

hodnocení

Tak jsem včera přesně po měsíci definitivně dořešil moji pračku. Byl jsem donucen pračku úplně rozebrat - vyjmout celou vanu s bubnem a dodělat upevnění spodního závaží. Bohužel jsem to zapomněl vyfotit, byly by to velmi zajímavé obrázky. Úchyty spodního závaží byly docela zdemolované a musel jsem si s tím dost pohrát. Ale oprava se povedla a pračka už pere a chová se jako nová. I při ždímání na nejvyšší rychlost jsou vibrace minimální a hluk prakticky žádný. Tlumiče ten skoro rok s uvolněnými závažími přežily.

Ale dospěl jsem k závěru, že šlo o totální šlendrián při výrobě (pokud to nebylo záměrně použito jako "kurvítko"). Šrouby obou závaží nebyly řádně dotaženy. Sice se nepovolily, ale závaží se nepatrně musela pohybovat už od začátku až si postupně na čepech vytvořila větší vůli a začal ten rachot! Bohužel v době počátku závady byla pračka již po záruce, nyní je cca 4 roky stará, a reklamovat tudíž bylo zbytečné.

Píši sem závěr celé pračkové anabáze hlavně proto, že se patrně moc uživatelů s podobnou závadou nesetkalo a příčinu nadměrných vibrací hledají všude možně aniž by je špatně upevněná závaží napadla.

Jako perličku uvádím, že se jedná o pračku Whirlpool typ FWSF61053W EU, VYROBENO V RUSKU!

Tak gratulace, že se povedlo opravit ! A díky za info, někomu se může hodit ! *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]