Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
uvažuji o tom, že si pořídím předokenní rolety. Načetla jsem o nich hodně, ale stejně se zeptám:
1) kdo je máte, jaké jsou výhody a nevýhody v praxi (nejen ty na stránkách dodavatelů)?
2) nemáte dobrý typ na dodavatele - lokalita Pardubický kraj, na hranici s Moravou
Poptala jsem několik firem, ale buď se ukázaly moc daleko, nebo mají nejspíš moc práce. A ta poslední (mnou už ověřená - mám od nich garážová vrata) mi "napálila" (tedy jejich pracovník) cenu dvojnásobnou než ostatní (i s tou drahou cestou).
Děkuji.
Spousta firem je, to máte pravdu. Ale docela bych ráda, aby to nebylo daleko - nejen z finančních důvodů, ale hlavně při event. opravách.
2x
na starém domě rodičů jsme měli rolety, následně si je demontoval a převezl kamarád...
Na novostavbě si švagr rolety nainstaloval.
Já mám předokenní žaluzie na jižní straně.
Výhody žaluzií - můžete pootevřít - takže světla je dostatek, přitom žádné přímé, takže v letních měsících super. Větru se bát nemusíte - mám na fr. oknu, které má přes 2 m šířlu (2/1/2) a ani po 15ti letech to nic strašného nedělá... Můžu srovnat s roletami u rodičů - zvuky v podstatě totožné.
Roleta má výhodu v jednoduchosti a ceně. Předpokládám manuální ovládání - tj. díru do rámu okna, určitý tepelný most a opotřebení šňůrek. Elektrické ovládání může být asi také - ale co okno to motorek - no ta cena by byla hned jinde.
A nevýhoda je v totální tmě. Pokud trochu nadzvednete, aby tam bylo trochu světla, prochází "dírkama" přímé světlo a nemusí to být příjemné mít doma takovou laserovou hru...
Špiní se to podle mne více - prostě plast...
Mají je v hliníku, polyuretan vevnitř. Doporučují elektroovládání,někde píšou cca 2000 navíc.
Třeba tady: danecek-herman.cz/...
Ale recenze - je jich nějak málo.
Aby to mělo tu izolační funkci stažené úplně.
2000 na okno za elektrické ovládání by odpovídalo. Jsou pak možnosti ovládání dálkové nebo vypínač.
Firem je spousta a v každé občas je nějaký nováček protože buď si firma rozrůstá nebo lidi umírají. A už jsem měl několik zkušeností s velkými značkami a desítkami let zkušenosti, kdy jsem pak dlouhé týdny reklamoval a měl spoustu potíží ..
Například jedna firma namontovala vchodové dveře tak špatně že to museli vybouchat z betonu a zničili mi tím vchod izolaci domu. Jedna firma zase provedla rekonstrukci oken u tchýně a nechala si zaplatit sítě do oken i vnější žaluzie, ale po půl roce zjistila že sítě opravdu nedokážou dát tam kam instalovali žaluzie. Asi to není standardní řešení v jejich firmě... Tenkrát prostě jen vrátili peníze za vyfakturované sítě a práci, což bylo součástí zakázky a dlouze reklamované.
Nj, proto se ptám i na konkrétní firmy, které pracují spolehlivě.
A to s tím vrtáním rámu - vlastně jsem na to ani nemyslela, možná někde i psali "bez zásahu do okenního rámu", už nevím. Ale budu na to myslet při objednávce, díky.
Světlo dírkama - myslíte ty malé, co se o nich píše,že nemusíte být při stažených roletách potmě a rolety se dají nastavit?
Trojskla nemám, tenkrát je ještě nenabízeli.
A rolety chci především kvůli tepelnému úniku v zimě, v létě snad jen na ty dny při velkých vedrech. A mám tu výhodu (ale i nevýhodu), že tam, kde jsme přes den nejvíc, jsou okna na 2 strany, takže kvůli světlu přes den stačí mít nezakryté 1 libovolné okno.
Nj, ale co jiného, aby tam nepražilo sluníčko? Leda něco poloprůsvitného, další něco navíc. Mívala jsem závěsy, ale úniku tepla v zimě moc nebránily a byl to takový "hadr na prach".
právě ty předokení žaluzie, které jsou vlastně to samé, jen jinak poskládané... - zkuste si porovnat obrázek nebo se někam vytřít na návštěvu a požádat je o názornou ukázku, jak je možné zastínit proti slunci, a přitom mít pěkné sluneční světlo.
Určitě se zkusím k někomu vnutit, to ano. Ale chtěla bych především dosáhnout tepelné úspory v zimě, a až pak ochranu před sluncem v létě.
jaká máte okna? 3sklo? .. a jakou máte izolaci střechy? - okna a střecha jsou 70% cesty ztrát.
Tepelnou ztrátu skutečně snížíte v případě kastlových starých oken instalací venkovní rolety - při zavření máte další vrstvu izolace. Nečekejte od toho ale zázraky.
Znal jsem staré domky v Jeseníkách. Po odsunutých Němcích zůstaly domky, které všechny měly dřevěné okenice (v podstatě rolety). Asi svůj účel zateplení plnily, jinak by je draze neinstalovali. Šlo o chudý kraj, jako dnes.
Okna mám dvojsklo, tenkrát ještě trojskla nenabízeli. A vzhledem k tomu, že už sama dozdívat nezvládnu a řemeslníka neseženu, tak s další výměnou nepočítám. Střechu zateplenou mám. Nejhorší vlastně byla původní garážová vrata, plechová, vyklápěcí, zateplená "samodomo". Nová mám sekční a jsou super, na topení je to znát.
Zdi zateplovat nebudu, to už je pro mne moc velké sousto, ale stejně teplo utíká přes okna a kolem oken (to mám změřené).
A ty rolety můžu nechat dělat postupně, jako ta okna. A dělají se zevnitř.
2x
Po instalaci venkovních rolet je úspora za topení prokazatelná. Odhaduji, že po asi 5 letech se zaplatily. A to bylo před 10 roky při nižších cenách a bral jsem s nerez kováním. Záleží i na velikosti a typu prosklených ploch. Takže u každého jiná návratnost investice. Součástí je automat, za tmy se samy zavírají, za světla odkrývají. Zde popis, snad bude postačovat.
Mám je na západní straně na 2 oknech. Vzhledem k tomu že jsem zateploval a pod box na rolety jsem dal jen pár cm kvalitní izolace (PIR) i tak je zde částečně tepelný most. A to jsem musel okna částečně predsadit před fasádu a osekat brizolit.
Dost často vidím ty boxy rovnou na zdivu a zateplení je jen kolem toho, to je ještě horší.
Snad jen v případě rolet kde box je v horní části okna bez zásahu do zateplení by se dalo s úsporou souhlasit.
Předokenní izolační rolety určitě pomohou. Nechal jsem kontrolovat komplet po zateplení domu firmou s termovizí (dodají fotky v dokumentaci). Přijedou v noci za mrazu (eliminace vlivu Slunce) a termo-nafotí. Napřed se staženými roletami a následně po asi 30 minutách s vytaženými. Venkovní zdi nad okny se prohřály od předaného tepla přes dvoj-sklo asi o 10 stupňů do výšky přibližně 30 cm nad horní rám.
2x
0x
1) kdo je máte, jaké jsou výhody a nevýhody v praxi****Máme je jen na sluných stranách, spokojenost velká. Při zatažení je opravdu tma v místnosti. Dodavatel před 10 lety z jiné lokality bez dokladu.
Nevýhoda, když si na venkovní parapet aranžujete vánoční, kytičkovu výzdobu, žaluzie to nepozná. Buď dále od žazuzií, nebo nesjíždět až dolů.
doplněno 30.11.24 16:40:
Až po přečtení textu od pana Krtka, já psal o žaluziích, ale Vy se ptáte na rolety. Omlouvám se, popletl jsem to. Rolety nemám.
0x
Další věc, jaký chcete materiál. Jsou levnější plastové a dražší hliníkové. Obě verze se pak mohou lišit cenou podle dodavatele a zvolené produktové řady, montážní firmy obvykle mívají podobné náklady na montáž a dopravu.
U vás v lokalitě to neznám, takže těžko radit, ale podívejte se po sousedech, jaký styl se vám líbí, a normálně se zeptejte, kdo jim to dělal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.