Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
uvažuji o tom, že si pořídím předokenní rolety. Načetla jsem o nich hodně, ale stejně se zeptám:
1) kdo je máte, jaké jsou výhody a nevýhody v praxi (nejen ty na stránkách dodavatelů)?
2) nemáte dobrý typ na dodavatele - lokalita Pardubický kraj, na hranici s Moravou
Poptala jsem několik firem, ale buď se ukázaly moc daleko, nebo mají nejspíš moc práce. A ta poslední (mnou už ověřená - mám od nich garážová vrata) mi "napálila" (tedy jejich pracovník) cenu dvojnásobnou než ostatní (i s tou drahou cestou).
Děkuji.
Spousta firem je, to máte pravdu. Ale docela bych ráda, aby to nebylo daleko - nejen z finančních důvodů, ale hlavně při event. opravách.
na starém domě rodičů jsme měli rolety, následně si je demontoval a převezl kamarád...
Na novostavbě si švagr rolety nainstaloval.
Já mám předokenní žaluzie na jižní straně.
Výhody žaluzií - můžete pootevřít - takže světla je dostatek, přitom žádné přímé, takže v letních měsících super. Větru se bát nemusíte - mám na fr. oknu, které má přes 2 m šířlu (2/1/2) a ani po 15ti letech to nic strašného nedělá... Můžu srovnat s roletami u rodičů - zvuky v podstatě totožné.
Roleta má výhodu v jednoduchosti a ceně. Předpokládám manuální ovládání - tj. díru do rámu okna, určitý tepelný most a opotřebení šňůrek. Elektrické ovládání může být asi také - ale co okno to motorek - no ta cena by byla hned jinde.
A nevýhoda je v totální tmě. Pokud trochu nadzvednete, aby tam bylo trochu světla, prochází "dírkama" přímé světlo a nemusí to být příjemné mít doma takovou laserovou hru...
Špiní se to podle mne více - prostě plast...
Mají je v hliníku, polyuretan vevnitř. Doporučují elektroovládání,někde píšou cca 2000 navíc.
Třeba tady: danecek-herman.cz/...
Ale recenze - je jich nějak málo.
Nj, proto se ptám i na konkrétní firmy, které pracují spolehlivě.
A to s tím vrtáním rámu - vlastně jsem na to ani nemyslela, možná někde i psali "bez zásahu do okenního rámu", už nevím. Ale budu na to myslet při objednávce, díky.
Světlo dírkama - myslíte ty malé, co se o nich píše,že nemusíte být při stažených roletách potmě a rolety se dají nastavit?
Trojskla nemám, tenkrát je ještě nenabízeli.
A rolety chci především kvůli tepelnému úniku v zimě, v létě snad jen na ty dny při velkých vedrech. A mám tu výhodu (ale i nevýhodu), že tam, kde jsme přes den nejvíc, jsou okna na 2 strany, takže kvůli světlu přes den stačí mít nezakryté 1 libovolné okno.
Nj, ale co jiného, aby tam nepražilo sluníčko? Leda něco poloprůsvitného, další něco navíc. Mívala jsem závěsy, ale úniku tepla v zimě moc nebránily a byl to takový "hadr na prach".
právě ty předokení žaluzie, které jsou vlastně to samé, jen jinak poskládané... - zkuste si porovnat obrázek nebo se někam vytřít na návštěvu a požádat je o názornou ukázku, jak je možné zastínit proti slunci, a přitom mít pěkné sluneční světlo.
Určitě se zkusím k někomu vnutit, to ano. Ale chtěla bych především dosáhnout tepelné úspory v zimě, a až pak ochranu před sluncem v létě.
jaká máte okna? 3sklo? .. a jakou máte izolaci střechy? - okna a střecha jsou 70% cesty ztrát.
Tepelnou ztrátu skutečně snížíte v případě kastlových starých oken instalací venkovní rolety - při zavření máte další vrstvu izolace. Nečekejte od toho ale zázraky.
Znal jsem staré domky v Jeseníkách. Po odsunutých Němcích zůstaly domky, které všechny měly dřevěné okenice (v podstatě rolety). Asi svůj účel zateplení plnily, jinak by je draze neinstalovali. Šlo o chudý kraj, jako dnes.
Okna mám dvojsklo, tenkrát ještě trojskla nenabízeli. A vzhledem k tomu, že už sama dozdívat nezvládnu a řemeslníka neseženu, tak s další výměnou nepočítám. Střechu zateplenou mám. Nejhorší vlastně byla původní garážová vrata, plechová, vyklápěcí, zateplená "samodomo". Nová mám sekční a jsou super, na topení je to znát.
Zdi zateplovat nebudu, to už je pro mne moc velké sousto, ale stejně teplo utíká přes okna a kolem oken (to mám změřené).
A ty rolety můžu nechat dělat postupně, jako ta okna. A dělají se zevnitř.
Po instalaci venkovních rolet je úspora za topení prokazatelná. Odhaduji, že po asi 5 letech se zaplatily. A to bylo před 10 roky při nižších cenách a bral jsem s nerez kováním. Záleží i na velikosti a typu prosklených ploch. Takže u každého jiná návratnost investice. Součástí je automat, za tmy se samy zavírají, za světla odkrývají. Zde popis, snad bude postačovat.
Předokenní izolační rolety určitě pomohou. Nechal jsem kontrolovat komplet po zateplení domu firmou s termovizí (dodají fotky v dokumentaci). Přijedou v noci za mrazu (eliminace vlivu Slunce) a termo-nafotí. Napřed se staženými roletami a následně po asi 30 minutách s vytaženými. Venkovní zdi nad okny se prohřály od předaného tepla přes dvoj-sklo asi o 10 stupňů do výšky přibližně 30 cm nad horní rám.
1) kdo je máte, jaké jsou výhody a nevýhody v praxi****Máme je jen na sluných stranách, spokojenost velká. Při zatažení je opravdu tma v místnosti. Dodavatel před 10 lety z jiné lokality bez dokladu.
Nevýhoda, když si na venkovní parapet aranžujete vánoční, kytičkovu výzdobu, žaluzie to nepozná. Buď dále od žazuzií, nebo nesjíždět až dolů.
Až po přečtení textu od pana Krtka, já psal o žaluziích, ale Vy se ptáte na rolety. Omlouvám se, popletl jsem to. Rolety nemám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.