Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskající malba

Od: previt® odpovědí: 15 změna:

Zdravím,

při malování zdi se mi loupala barva z důvodu silné vrstvy nátěru a tak jsem ji musel oškrabat (zbyl tam snad jen jeden prapůvodní hladký nátěr).

Včera večer jsem oškrabanou zeď namaloval abych ráno zjistil, že barva je celá popraskaná (viz fotka), tzn. asi zase budu muset zeď oškrabat a znovu namalovat. Čím to popraskání může být způsobeno?

Praskající malba

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, maloval jsem stěny x-krát, ale tohle jsem nikdy neměl. Takže, možná použita nevhodná nebo špatně rozmíchaná barva (jaká=?), prudké vysychání nátěru/velké teplo v místnosti nebo opět silná vrstva nátěru. Zdravím!
doplněno 30.11.24 10:44: previt - asi to byla chyba, neměl jste tak spěchat a přemaloval až po vyschnutí předchozí vrstvy.
doplněno 30.11.24 11:02: previt - nyní tu stěnu navlhčete štětkou či válečkem, nechte chvilku zavadnout a špachtlí pořádně oškrabte. Potom znovu ode dna rozmíchejte nějakou tyčkou/hůlkou (a v případě potřeby nařeďte) tu barvu a po jedné vrstvě nanášejte na stěnu (dvě postupné vrstvy by měly stačit). Mělo by se to už podařit.
hodnocení

Takže, že jsem rovnou jedno místo přetřel 3x, aby nebyla vidět ta prapůvodní malba, je špatně? Nějaké extra teplo tu není, v bytě mám 20-21°C.
Barva je už rozmíchaná od malířů, kteří minulý rok natírali tento byt, a já používám tento zbytek na různé opravy, pokud je třeba..

Rok rozmíchaná barva *ee*? To myslíte vážně? Koncentrovaná barva v originálním balení vydrží velmi dlouho, ale jakmile jí jednou zředíte, zkazí se poměrně rychle.

A tím, že jste to přetřel hned po sobě víckrát jste tomu také zrovna nepomohl. Vy jste sice oškrábal původní silnou vrstvu barvy, ale vzápětí jste tam stejně silnou vrstvu znovu vytvořil (navíc mokrou). Není divu, ža Vám to při vysychání praská.

hodnocení

Vůbec mě nenapadlo, že barva by se mohla někdy zkazit. V předchozím bytě jsem měl asi 3 roky starou barvu a vždycky bylo její použití bez problémů. Jinak jedná se o Remal Profi (bílá báze pro tónování) a podle štítku na piksle byla natónovaná/namíchaná 5.4.2022, takže ještě o rok dříve. Holt ten čas letí nějak rychle... :)

Ok, takže znovu oškrabu a budu dělat další vrstvy postupně po dnech, až to perfektně uschne. Díky za radu!

hodnocení

0x
Penetrace byla?
hodnocení

Ne, jen oškrábání, nový tmel k dveřnímu rámu (který jsem omylem taky odstranil, protože jsem si myslel, že to je opravdu silná vrstva staré barvy) a pak výmalba.

hodnocení

0x

Podle té fotky to vypadá, že jste to neoškrábal dost důkladně a nějaká nestabilní vrstva tam zbyla. To se může stát, když je vrstev moc a vodu přd škrábáním nasajou jen vrchní vrstvy, takže ta spodní zůstane suchá.

Penetrace před malováním by možná pomohla, ale je to řešení v poslední době sice módní, ale poněkud naprofesionální.

doplněno 30.11.24 10:57:

Tak jsme doma. Kdybyste totiž malbu před škrábáním namočil, zjisti byste, že ta původní vrstva zas až tak moc dobře nedrží.

...a škrábalo by se Vám mnohem lépe ;).

hodnocení

Víc mi to už oškrabat nešlo, ta původní barva drží docela dobře a je taková hodně hladká. Ale je fakt, že jsem nevěděl, že se zeď musí nějak namočit. Prostě jsem ty vrchní barvy jednoduše oškrabal špachtlí nasucho.

hodnocení

0x

Mozno tam niekto pouzil latex, aby zakryl stary nater vzorovanym valcekom. To je presne ten hladky nater, ktory nejde dolu. Musite to vsetko oskrabat az na omietku, napriklad urobit orezavacim nozom seriu vrypov vedla seba a doskrabat spachtlou, potom penetrovat a vyhladit hotovou stierkou, napr Stemal. Nasledne malovat.

Tak latex to rozhodně není. Ten je voděodolný a po namočení se ani nehne, natož aby se loupal, nebo dělal puchýře. A nejde ani rozumně oškrábat. Mám s ním bohaté zkušenosti, nedávno jsem odstraňoval latexovou výmalbu z > 50 m2 zdí.

hodnocení

A taky že nešel oškrabat a neloupe se..

Ne že by se latex loupal, ale jakákoli další vrstva na něm, asi tak to bylo myšleno a já se k tomu taky přikláním. Já, jestli si dobře pamatuju, jsem kdysi kus stěny s latexem úspěšně přemaloval fasádní barvou a drží to dodnes.

ccc
hodnocení

0x

Měl jste to namočit, chvíli počkat a pak začít škrábat. Pro jistotu vzít ještě štětku a umít tu zeď. Rozetřít zbytek barvy. Po zaschnutí natřít jednou a nechat zase vyschnout. Pak ještě jednu vrstvu a hotovo. Při použití bervy, která dobře kryje, stačí ty 2 vrstvy.

maliramaterzde
hodnocení

0x

Jo tak tady bylo špatně úplně všechno *smich* odrbeš to jen tak nasucho, plácneš na to rovnou 3 vrstvy najednou (nemůžeš malovat ani druhou dokud ta první dobře nevyschne), a ještě barvou v kdovíjakém stavu, kdoví jestlis ji po těch dvou letech aspon promích). Divím se že se ta zeď na tebe do rána nezhroutila po takovém zacházení..

hodnocení

0x
Podobnej "efekt" se mi nedávno podařilo vytvořit taky, taky ve spěchu kvůli urychlení, nakonec to samozřejmě vedlo naopak je zpomalení :( Pár drážek po nových kabelech jsem zkusil zapucovat jediným krokem pomocí štuku smíchaného s fasádním lepidlem (že by to jako mohlo diky cementu v lepidle rychleji tvrdnou než štuk a zároveň snad tolik nepraskat a navíc mít diky štuku světlejší barvu než samotný lepidlo. Což v podstatě vyšlo, ale dojebal jsem to tím, že finálního vyhlazení a splynutí s okolním povrchem jsem chtěl docílit pomocí husté barvy nanesené ještě do mokrého povrchu. Nebyla to ledajaká barva, ale záměrně vápenná, to se přece musí pěkně spojit... Prdlajs, už po chvíli začala tvořit loupající se šupiny. Ale bůhví, co v ní všechno je za plniva a pojiva, normální vápno by něco takovýho určitě neudělalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]