Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka 5x32 a přívodní kabel 5x2.5

Od: lukas* odpovědí: 10 změna:
Dobrý den dnes sem u mého dědy šel vyměnit motorovou zásuvku 5x32A. A po sundání sem koukal, že je tam kabel 5x2.5 cyky. Jištěna je přes jistič 20C/3 10ka a proudový chránič 25A
Říkám dědovi, že to není dobré a on mi ukázal, že na to má revizní zprávu, že to takto může být. Revize je teda z roku 1999.
Neměla by tam bejt aspoň cyky 5x4?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

4x

Průřez vodičů se volí dle délky (u větších délek menší průřez zvyšuje odpor vedení a vzniká větší ztráta ve vedení, která se přemění na teplo a na konci klesne napětí), takže na krátkou vzdálenost klidně 2,5mm a na třeba 60m bych už volil 5x4, pokud bych chtěl mít odběr 20-32A.

Dále vodiče se volí dle jištění. Když budu mít zásuvku 5x32A a bude jištěna 16A jističem, tak 2,5mm vodiče jsou naprosto vpořádku, protože víc jak 16A z té 32A zásuvky neodeberu k vůli jističi, který dělá nejslabší článek obvodu.

Co se týče proudového chrániče, tak jeho kontakty do protékajícího proudu 25A jsou zcela vpořádku, když je chrániči předřazen jistič 20A a tedy přes chránič víc jak 20A nikdy nepoteče.

Pokud má tedy děda 20A jistič, 25A chránič a 32A zásuvku taženou 2,5mm třeba do 40m, tak je to zcela vpořádku dle norem.

Pokud ovšem někdo vymění jistič na 25A, tak bych asi já volil chránič na 32A (ať není na limitu) a vedení na 5x4mm2

A pokud hlavní jistič distribuce na baráku nemá 32A, tak stejně 32A ze 400V zásuvky nikdy nevyužije. TAm jde spíše o to, že 16A 400V zásuvka bude na cirkulárku málo, pokud jí jístí pomalejším jističem v kategorii C na 20A. Proto tam má 32A zásuvku jištěnou 20A jističem ;)

hujer

Bear, prosím o číslo normy na volbu průřezu vodiče, kde je uvedeno , že do 40m předjištěné 32A je dostačující průřez 2,5mm2. Díky...

bear

Neživým se silnoproudou elektrikou, ale +/- vím z praxe. Ono i záleží, zda je kabel v kovovém žlabu na vzduchu nebo zaomítán ve zdi (k vůli chlazení a zatížitelnosti).

Více zde:

Norma ČSN 33 2000-5-52 ed. 2

Dále zde asi z norem tabulka pro B charakteristiky (tazatel má C) u tří a jednofázů

elektromaterial.cz/...

@hujer - ale předjištní není 32Amp, to je max proud zásuvky, předjištění je 20 Amp/ C char což je dle mne pro Cu 2,5 mm2 OK

hodnocení

3x
Pokud by jste do zásuvky připojoval 20KW přímotop tak by tam ta 5x4 byla vhodnější.
Pro běžné spotřebiče jako cirgule nebo šťípačka je 5x2,5 dostačující, je li kabel uložen pod omítkou o délce nižší desítky metrů.

nick22
hodnocení

1x
Nejsem elektrikář, ale taky jsem řešil a ptal se elektrikáře než sem dělal rozvody v dílně a říkal mi že na domácí použití strojů co mám v dílně stačí 5x2,5 ( no dal jsem stejně 5x4, ale asi zbytečně)
bear

Je to lepší větší. I k vůli mechanické odolnosti a právě k vůli možným ztrátám (odporu vedení). Odpor vedení je menší a při větším odběru z takové trasy se vedení zahřeje minimálně. Ta 2,5mm i když vyhový, tak při maximálním zatížení může topit a kabel bude mít teprotu třeba 40C. Ale opět záleží na jeho vzálenosti v metrech od připojeného rozvaděče třeba přes zahradu do domečku s dílnou.

hodnocení

0x

Co je to zásuvka 5x32A?

Jistič zajišťuje v elektrickém obvodu automatické rychlé odpojení spotřebiče od sítě, dojde-li k překročení povoleného proudu nebo k přetížení.

Jistí se tedy vedení a je to závislé na spotřebiči.

Zásuvka 5x32 a přívodní kabel 5x2.5

hodnocení

0x

Lukáši, děda tam má asi pětikolíkovou zásuvku na 32A. Třeba proto, aby měl všechny třífázové motory na stejnou vidlici. Ale asi neodebírá tolika proudu.

Klidně by tam mohl mít třífazovou 16A. Co tím má napojeno? Co používá?

Před tím má asi jistič třífázový 20A.

ladinac123
hodnocení

0x

V pořádku ono těch 20A na 2,5mm drát vyjde.

Kdyby chtěl 25 nebo 32A jistič aby tu zásuvku využil naplno tak 4mm2. Což 32A na 3 fáze je zhruba 15kW motor (Vycházím ode mne), kde mám právě podobně jističe dané a to sice D25/3 10kA na 32A zásuvku a D16/3 10kA na 16A zásuvky. Tady tu 32A zásuvku mám právě propojenou 4mm2 CYKY kabelem od jističe. Ale proto, že z ní beru ,,25A" maximálně. Zapojuji do ní elektromotor 10kW napřímo nebo 5,5kW štípačku napřímo bez nějakého rozběhu. Přívod na ten ponk je CYKY 4x6mm z C40/3.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]