Nejste přihlášen/a.
Tohle chce udělat pořádně, pak bude napořád klid a pokoj. Tedy podříznout zdi, všechny, tedy i příčky a podlahy vykopat jak je potřeba a nejen tak aby se neřeklo. Dát všude hydroizolaci, spojit podlahy se izolací ve zdech a pod podlahovku dostatek tepelný izolace, ať se netopí zbytečně do země.
Je to hodně práce a nepříjemný, ale nakonec se to vyplatí. Plechy si nechal dát kolega a je s tím spokojen.
Jelikož mám za sebou podřezání, přesněji podbourávání zdí z opuky o síle 55-90cm, tak vím, že to jde., Ale je to dřina, nesmírná dřina. V mládí OK. Te%d bych řešil ale vzhké zdi z opuky jinak.
mame strach z te opuky****čeho se bojíte?
nějakou izolaci zrejme delali***podle čeho soudíte?Vidíte kraje lepenky?
Docetla jsem se o HW nerezovych plechách ****ano, je to možnost, sice dražší, ale bez dřiny. Spíš Vám tu opuku vyrazí ze zdi, nežli jí rozsekne. Podříznout speciálním lanem a vložit fólii.
A jaky by mel byt spravny postup****vždy se bude různit názor, na postupy. Nejdříve se říká, udělat střechu, aby na Vás nepršelo, pak pokračovat uvnitř.
Mame sundat polystyren****já bych to sundal.
Nevím přesně, páč neznám Vaší nemovitost, to se musí prohlédnout.
Ale s dnešními znalostni, možnostmi bych asi udělal, co napsal(a) gseh dnes 20:52.
Co nejvíce tlustých, opukových, vlhkých neizolujících zdí vybourat a postavit daleko slabší a lepší stěny.
"ja tomu prs rozumim" mě pobavilo
ale jinak potvrzuji, že většinou postavit nový je levnější než pořádně opravit starý
Můj osobní názor-dům postavený z kamene zbourat a postavit celý nový. Pokud jsou zkušenosti pak dělat postupně, zeď za zdí ... nebo pak celé zhodit a vše nově. Nebo varianta druhá nechat jak to je a odstranit polystyren. maximálně pak investovat do hydroizolace injektáží.
U kamenného zdiva zatloukání nerez plechů asi moc neklapne - spáry nejsou rovné jako u cihelného zdiva. Podřezání lanem nevím jak, toto neznám, ale klasicky podsekáním se může stát že z jedné strany bude vypada kamen jako dlažební kostka a on pak bude přes celou tloušťku zdi velikosti třeba 4 pytlů cementu!
Samozřejmě nejpepší rada by byla po místním průzkumu daného stavení.
tak odkopat barák není v mnoha případech úplně hloupost, ale jsou nějaký zásady, jako třeba v žádném případě se nedostat pod základovou spáru, výkop pažit, a udělat to co nejrychleji a i tak vám to prostě může spadnout jako tady, to je vždy riziko
" Příčinou havárie štítové stěny je nesprávný postup provádění výkopových prací - podkopání základové spáry."
km, prosím, "není v mnoha případech úplně hloupost,", ve kterých případech je odkopání baráku výhoda. Děkuji
honzas1,
naprosto správně, páč mnozí netuší, že tlaky zdiva jdou i do boku, proto často barák popraská, bohužel někdy i spadne.
Hlavní je, že odkopávání nepomůže zbavit vlhkosti domu
milancukrar 25.11.24 09:29: výhoda nevím, ale je to nutnost v podstatě ve všech případech, kdy je nutné udělat pevnou dodatečnou hydroizoloaci pod úrovní terénu.
honzas1: 25.11.24 17:36: dokážete si představit, jak podřezáváte/podbouráváte zeď ve výkopu o velikosti 1×1 m, třeba 2 m hlubokym? to snad ani nejde, v takovým se skoro ani neotočíte. když už, tak se uvádí výkopy střídavě a to dlouhé 2 m.
milancukrar 25.11.24 18:03: je to teorie. nenašel jsem na internetu jedinou fotku z praxe, že by to tak někdo dělal. je to proto, že když se řeže lanem a nebo pilou, nejvíc práce je s tím to připravit a dělat to pokaždé po 2 m nedej bože po 1 m by bylo neúměrně drahé, protože práce je to nejdražší. odhaduji, že by to samotnou akci prodražilo o víc jak 100 %, nestál by jeden dům 150 tisíc, ale 300 a to už je znát.
"Hlavní je, že odkopávání nepomůže zbavit vlhkosti domu" jestli to myslíte tak, že se dům obkope a pak zase zahrabe aniž by se udělalo cokoliv jiného, tak to opravdu nepomůže, o tom není sporu.
km, nevím, zdali jsem vás pochopil, ale jde izolovat barák, i když je metr pod úrovní terénu. Bez odkopání.
to je ale nějaký specifický přístup, který se běžně nedělá a hlavně také povětšinou udělat nepůjde
proč by to nešlo, já říkám, že "umím, neumím, chce se mi, nechce se mi" Jasně, že to bývá problém, třeba zeď 90cm a roh místnosti. Kolik centimetrů to je zevnitř, do venkovního roku, při zdi 90cm?
Ani rukou tam nejde dosáhnout.
možná bych potřeboval výkres a nebo foto, abych dobře pochopil to "zvenku, třeba 15cm, ve zdi svisle dolů, k podlaze"
Kdybych uměl malovat v poči, tak to namaluji.
Síla zdi (na fotce) je jen 40cm, ale metr vpravo je zeď silná 90cm. Zevnitř se vybouralo skoro vše o šíři 100 cm, do výšky terénu. Nechala se jen část zdi, 15-20cm, podle velikosti opuky. Pak se vnitřek stěny srovnal, co bylo po ruce, tašky, cihly, opuka. pak se udělal základový beton. Poté se vložila hydroizolace ve dvou vrstvách, do tvaru rovného písmene "Z". Dozdila se část nad venkovní části, to je asi těch 15-20cm. Pak zvybek zdiva. Hlavně klínovat klínky, těch bylo hodně.
Ale práce hrozná, dnes bych to nedělal. Ale když musíte vedle bydlet, materiál nebyl tok rozsáhlý.
takže je to vlastně podbourávání za účelem vložení HO, nestandardní vzhledem k tomu písmenu Z, – obtížná a tedy drahá práce, statice těch zdí to asi také přepokládám neprospělo. pok jak velkých kusech jste to dělal?
vložení HO= lepenka v několika vrstvách?
obtížná a tedy drahá práce,****drahá právě že ne, páč si nepočítáte svůj čas, když musíte někde bydlet. Ale jak jsem již psal jindy a jinde, dneska bych to již nedělal, zvolil bych některá jiná řešení. Když uděláte prvních 100bm podbourání, pak se těšíte jen na konec.
statice těch zdí to asi také přepokládám neprospělo. ****proč myslíte? Prakliny nikde nejsou, byla několik pytlů klínků z tvrdého dřeva. Ty jsem různě sehnal z jiných staveb a truhláře.
po jak velkých kusech jste to dělal?***to záleželo, jak drželo zdivo. Páč statici, odborníci tvrdili, že existuje přirozená klenba. To je, že Vám to nespadne, když to bude do rovnorameného trojúhelníku. Nejvíce jsem se bál rohů, ale dopadlo to OK. U silných zdí byl problém, že uprostřed bylo vše možné nasypáno.
mám zkušenost s podřezem kameného zdiva
zateplení = nutné zajistění suchécho zdiva a to bez hydroizolace v podstatě nelze
"takze rez lamem neprichazi pry v uvahu kvuli tomu, ze nelze odvadet vodu" tomuhle nerozumim, pokud voda, která slouží k chlazení lana nemůže odtékat sama, udělá se to tak, aby stékala někam do díry, ze které se bude odčerpávat, to bych neviděl jako problém
s plechy zkušenost nemám ale dá se to použít jen tam, kde je manipulační prostor a hlavně průběžná spíra, což nevím, jestli u vašeho zdiva z opuly lze. když plech trefí opuku, asi to nevadí, vyrazí ho ven nebo ho rozbije, opuka je měkká.
"A jaky by mel byt spravny postup, nejdrive udelat strechu a pak podriznout?" o střechu ani tak nejde, spíš o věnec. kdybyste udělali nejdřív věnec, tak byste dům zpevníli a pravděpodobně by zásahu popraskal jen málo. abyste neudělali střechu a pak to neobkopali a nezjistili, že vám to spadlo i s novou střechou.
"Mame sundat polystyren a nechat tak proschnout?" samozřejmě, že ano
"Jak se to bude chovat v zime?" nevím jak to myslíte, ale jestli je zeď nacucaná vodou, samozřejmě že ji zmrznutí nedělá dobře
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.