Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěl bych postavit dřevěnou víkendovou chatku a hledám poradce,který by byl ochoten mě poradit, případně nakreslit,
jak by měla vypadat dřevěná konstrukce takové chaty.Mám přesnou představu ,ale nejsem schopen odhadnout profil trámů,
počet,jejich spojení,zavětrování atd. Pokut by se někdo našel , pošlu okótovaný náčrt s podrobným popisem. Děkuji
Zdravím ,jednalo by se mě o dřevěnou chatu s galerii a terasou . Nebyla by obyvatelná celoročně ,ale asi od března do října.
Lokální topení bych tam měl jen na přitopení . Koupelna by byla jen malá ,sprchový kout + umyvadlo . WC mimo chatu ,chemické.
Galerie pouze pro spaní ,výška stropu cca 170 cm. Založení stavby základové padky ,pasy popřípadě základová deska - nevím.
Stěny - dřevěná sloupová konstrukce ,vnitřní obklad palubky ( někde sádrokarton ) , vnější obklad dřevěná fasáda . Skladba stěn
- přesně nevím . Izolaci bych chtěl použít jen kvůli teplému počasí. Střecha hliníkové šablony , asfaltový šindel , ( ne pálená taška ).
popřípadě něco jiného .
Dobrý den,
1) Na takto velkou chatku již budete potřebovat stavební povolení = projekt.
2) Zvažte jestli opravdu nechcete aby chatka byla celoroční, cena bude jen o pár korun vyšší.
3) Pokud nebude celoroční, nedělejte komín, a už vůbec ne středem domu.
4) Založení stavby je možné i na zemních vrutech, záleží jaké máte místní podmínky.
5) Sloupovou konstrukci máte z nějakého důvodu, nebo Vás jen napadla?
6) S wc bych počítal v koupelně, přeci jen je to o dost pohodlnější. Klidně může zůstat chemické.
7) Galerie? Bude na ní jiný nábytek než postel? Případně vadí šikmý strop? V nejnižším místě cca 100-120cm?
Chata je zastavenych 6x7m = 42m2, coz je vice nez 25m2, tak je zapotrebi ohlaseni.
Nevim, jak pro obytne prostory projde tech 170cm strop. Predpokladam, ze se budou muset dodrzet normy.
Sloupovou konstrukci zvolil tazatel asi proto, ze se drevem je lehke pracovat (rezat, spojovat). Jakou jinou technologii doporuces ty?
1) Ohlášení je také povolení pro stavbu...
2) Výška 1,7 je pouze na galerii (říkejme tomu patro na spaní), ale také bych to trochu zvednul.
3) Nejjednodušší a vhodná technologie je systém 2by4 (nebo více). Bez nosných sloupů.
doplněno 07.01.14 13:52:Jinak bych to klidně pojal nějak takto:
doplněno 07.01.14 13:55:Aha, nejde sem vložit více obrázků a systém mi nedovolí více než 5 odpovědí na jedno téma, takže pokud chcete můžete mi napsat.
Systém 2" by 4" je složen pouze s fošen 5x10cm (pokud je třeba více izolace může být 5x12, 5x16, atd...)
Nejsou zde použity žádné nosné trámy atd. Na internetu a hlavně na youtube toho najdete spousty.
Nevím proč je zde nastaven limit na 5 odpovědí v jednom tématu...
Nicméně
- schody tam nejsou kreslené vůbec, stejně tak tam chybí zábradlí...
- skříňky jsou "kuchyně"
- až teď jsem si všim že to patro jsem nakreslil výš než jsem chtěl, cca o 50cm
Z toho CA opravdu lezou pekne obrazky dost rychle. Snad tazateli nebude vadit, ze jsi mu misto schodu nakreslil skrinku a nejak zapomnel na strechu nad verandou
Diky za pouceni o tom, ze "sloupkova" konstrukce neni 2by4, jak jsem si myslel.
Díky za obrázky. Jakou by jste použil skladbu stěny ne pro celoroční užívání? U této konstrukce by musela být základová deska?
Zakladova deska nebo zakladovy pas pode zdmi.
Standardne se do tech holych sten dava balikova izolace (takhle to delaji v cele Americe). Jestli chces lepsi izolaci, tak se zvenku pridelavaji napr. polystyrenove desky apod. Na webu si jiste dokazes najit podrobnejsi popisy.
Dobrý den,
plánuji něco podobného na jaře zrealizovat...
mohl by jste mi prosím poradit v čem jste chatku kreslil...docela by se mi to hodilo
email: krizmirek@seznam.cz
Vím o povinosti ohlášení takovéto stavby . Kamna v chatě jsem chtěl jen na ohřátí v chladnějším počasí. Proč nedělat
komín ve středu chaty? Myslím si, že cenově vyjde lépe patky nebo pasy ,ale jestli se neprodraží dřevěný rošt pod chatou,
který bude muset být mnohem pevnější než stavba na základové desce. Sloupkovou konstrukci jsem zvolil kvůli stížené dopravě
materiálu na pozemek. S tím WC jsem to myslel tak ,že nebudu budovat kanal a následně septik, žumpu , nebo čističku.
Odpad s umyvadla a sprchového koutu bych odvedl trativodem. Galerie bude spíše taková vyvíšená postel ,
čtyři postele + ulička uprostřed štítu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.