Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem.
Starší již nevyráběná kamna Club s přívlastkem "stáložárná", dle informací z internetu mohla hořet okolo 10 hodin bez přikládání, i více. Předpokládám že díky jejich masivní konstrukci hřála ještě hodiny po vyhasnutí uhlí. Pokud se podívám na nabídku dnešních kamen, většinou je to výrobek co do délky topení bez přikládání nepřekonaný (bude to asi i tím že se topí spíš dřevem). Snad ještě občas někdo srovnává s Petrami, což se domnívám je liché, neb Petry nemají nic co by mohlo akumulovat a tedy hřát i po vyhasnutí.
Kdo máte zkušenosti, kolik hodin se ve skutečnosti nemuselo přikládat tak aby nevyhaslo, případně jak dlouho po vyhasnutí ještě kamna dohřívala tak, aby nebyla zima a nebylo nutné zatopit znovu? Používáte je ještě někdo někde?
Díky.
Už jsem starej, ale paměť mi snad funguje. Jako malej kluk jsem bydlel na horách a doma jsme měli klubky. Od 10 let jsem měl na starosti topení. Když jsem přišel ze školy v cca 13.-14.hodin, vyčistil jsem popel dole na otočném roštu, nasypal do kamen kbelík uhlí. Večer před spaním rodiče dosypali trochu uhlí. Další den zase znovu. To vše za předpokladu, že byl dole ve dvířkách zavřen přívod vzduchu a vzadu u roury do komína přivřen odvod. Když jsme topili briketami, tak to bylo ještě jednodušší, bylo méně popela. Jednou za týden jsem nechal vše vyhořet a pořádně vyčistil popel a znovu roztopil, tj. noviny, polínka, uhlí. Za týden jsme spálili cca 10 kbelíků uhlí.
IMHO by na obyčejné Petry a podobné stačilo postavit sloupek cihel, nebo je jima obložit, aby se ty cihly nahřály a pak stáložárovaly i po dohoření ohně. Mezi cihlama nechat přístup vzduchu ke kamnům a od nich, aby už první plameny hřály místnost, i když cihly budou ještě prochladlé.
(Máme na chatičce kamna podobná Petrám a používáme co chvíli, ale chatička malá, zdi se prohřejou rychle, takže když večer chvíli topím, tak je uvnitř teplo ještě ráno.)
Kamna " Club" jsme kdysi doma měli. Pokud si pamatuju, tak s velkou rezervou vydržely bez přikládání hořet přes noc (byl jsem kluk, takže počet hodin si nepamatuju ) a díky systému spodního odhořívání nemusely prakticky nikdy vyhasnout. Přikládalo se maximálně ráno a večer, pokud byl člověk náročnější na teplo, tak ještě odpoledne po návratu z práce..
Pokud hodláte topit uhlím, na lepší kamna nenarazíte.
S petrma nelze srovnávat, i když jsou to také velmi dobrá kamna.
Já právě Club nikdy neměl, naopak v Petrách mám natopeno asi 20 tisíc hodin. Tehdy jsem ještě nevěděl že se dá odhořívat dolů. Tzn. cca 3-5 hodin bez přiložení max. Proto zatopit a jít do práce nebo v noci nemuset přikládat znělo zpočátku u klubek až magicky
No co já pamatuju clubky,tak byli odhořívací.Dole se rozdělal oheň a pak se zasypal uhlím.A spodem to odhořívalo.Jak dlouho hořely? Těžko říct,záleželo na potřebě tepla.Měla je matka,a byla s nimi spokojená.
zam a ra20z - Konečně někdo, kdo zná princip těchle kamen a nesnaží se je srovnávat s běžnými kamny.
Zalezi na mnozstve tepelno akumulacneho materialu (samotove tehly a pod) v peci samotnej a potom na tepelnych stratach objektu : cim vacsie, tym viac tepla kazdu hodinu unikne. V polystyrenom obalenej kocke sa teplo udrzi dlho. Dalej zalezi tiez na akumulacnej schopnosti stien objektu, masivne materialy ako kamen / beton / tehla sa dlho nahrievaju, ale aj pomaly chladnu. Drevene tramy obalene sadrokartonom vnutri a OSB vonku maju ovela mensiu tepelnu kapacitu.
Díky všem. Shodneme se na tom že je tato konstrukce kamen z hlediska frekvence přikládání velmi dobrá a bez problému zvládne bez obsluhy topit i 6-10 hodin
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.