Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálohy za energie

Od: marsto odpovědí: 22 změna:
Zdravím všechny. Měla bych otázku. Stěhuji se nyní do bytu 1+1 v menším panelovém bytě. Je zde centrální vytápění plus elektřina. Bydlím tu sama, každý den se sprchuji, vařím atp. Zálohy na elektřinu mám nastavené na 800kc měsíčně. Myslíte, že se jedná o dostatečně vysoké zálohy? A jak např. v zimě poustite radiátory, aby vám nebyla zima ale vešli se do záloh?
Moc děkuji!
Martina

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Úplně v pohodě.

maahuu
hodnocení

0x

Nepíšete, zda je tam sporák na elektřinu, lednice, pračka a další drobné spotřebiče. Topení je na elektřinu? Já jsem také sama, moc nevařím, používám běžné spotřebiče a měsíční zálohu mám 1.400,-Kč a je to taktak, abych nedoplácela.

marsto
hodnocení

Mám sporák a troubu na elektřinu, lednici, mikrovlnku, horkovzdušnou fritézu, plus drobné spotřebiče (mixér...). Topení je centrální, také na elektřinu.

hodnocení

0x

To se mi zdá nedostatečné...

My také vaříme a pečeme na elektřině, nemáme v paneláku plyn, ale vy máte navíc i topení na elektřinu.

Při posledním vyúčtování roční spotřeba 1640kWh, zálohy 1570 Kč, přeplatek 1299Kč, nyní zálohy 1530 Kč.

Vy máte zřejmě jinou sazbu, ale koukněte za měsíc na spotřebu a podle ní si to nechte spočítat/upravit.

zam
hodnocení

0x

Tomu nerozumím,centrální topení na elektřinu? To máte svůj elektrokotel?Pak je 800 málo.Ale můžete si měsíčně 1000 nebo 1500 ukládat stranou a ono to nějak dopadne.Pak to doplatíte.

To také nechápu. Když píše centrální, tak nejspíš svůj kotel nemá.

marsto
hodnocení

0x

Já se fakt omlouvám, nějak jsem se do toho zamotala. Topení je centrální, svůj kotel nemám, pouze mohu regulovat topení pomocí hlavice na radiátoru.

Topení budete platit samostatně. Těch 800 na elektřinu vám bude stačit. My jsme dva ,3+1 vaříme pereme, myčka velká lednice, další spotřebiče, 2 tv a spotřeba okolo 90-100kwh měsíčně. Samozřejmě záleží i na dodavateli, který nemá vysoké měsíční paušály.

hodnocení

0x
Proč platit na zálohách více než je nutné? Cokoliv navíc raději krátkodobě investujte. A když bude po roce nedoplatek, tak ho prostě zaplatíte z té investice a ještě vám zbyde něco navíc oproti tomu, kdybyste platila větší zálohy..
haha

Chlape, kdyby tohle uměla, tak nepoloží dotaz tohoto stylu. Většina lidí a tím myslím 50 + % raději bude dávat větší zálohy a pak se bude tetelit blahem, když bude mít přeplatek a naopak.
Vo investicích můžeš hovořit tak s maximálně 15% populace, pro dalších 50% je investice = spoříčí účet A o tom zbývajícím okruhu lidí, no to nebudeme ani řešit

A proto se jí snažím nasměrovat. I kdyby si dávala ty peníze navíc na blbý spořák, tak na tom vydělá. Nehledě na to, že by tento krok jí pak třeba pomohl změnit celkový mindset ohledně financí..
haha

A o kolik z těch 8 stovek může snížit na záloze, třeba vo 150 Kč? Takže kolik bude mít za ten rok na spořáku výnos v čistým - při měs. úložce 150 Kč? Tak tomuhle by se zasmál i vávra radek (Co projel na bitcoinů 4 000 000 za 5 dnů:)

Ne, tohle jeji fakt Mindset nezmění, pri průměrný mzdě a průměrném důchodu - by se tomu akorát tak zasmála! Že bude mít 6:50 za rok a spoustu komplikací s tím spojených a ještě nedoplatek

Ale ona se ptá, jestli to nemá náhodou navýšit.

Řeknu to jinak, 150,-Kč měsíčně asi neudělá rozdíl. Ale třeba u mě je průměrný roční nedoplatek 20-30tis. a z této částky mi už procenta něco hodí. A hlavně člověk se podobným stylem pak kouká na vše a příjem navíc se tím sčítá..

hoho

Vy máte pravdu, ale někoho s mindsetem tazatelky (Která zřejmě nezvládnu už ani odepsat zde do vlákna) nepřesvědčíte

Já si plete zálohu na elektřinu se zálohou na vodu a teplo, natož aby znala jednotkovou cenu! Zkrátka je někde úplně jinde. Třeba zase umí operovat žlučník, což neumíme my :))

Anebo stále trváte na tom, že někoho ve dvou odstavcích naučit investovat? NEEEE

111®
hodnocení

0x

zálohu odhadnu tak na 1500,-

doplněno 24.11.24 15:11:

dodám el.spotřebiče: sporák, bojler, konvice, mikrovlnka,lednice..nejvězší žrouti, aby to ylo s čím srovnat, topení je centrální na plyn..takže to se platí extra...nepočítám nabíječky, internet, PC a NB...

Tož ať si to milostivá porovná..

hoho

Boyler v paneláku?

Jo aha vy uvažujete asi váš starý činžák :)

HELE lidi, existuje něco jako mimořádný vyúčtování kde vám udělají libovolný mu datu vyúčtování elektřiny nebo plynu, U plynu to tedy jde jenom ke konci měsíce, no a na základě toho si myslím umíte spočítat váš měsíční náklad naprosto přesně

111®

to jsi ještě neviděl, bojler v paneláu?

hoho

I karmu, ale, má to tazatel?

111®

proto jsem dal výčet , aby si to porovnal..

hoho

A není jednodušší si nechat udělat vyúčtování k přelomu roku?

A s čím si to má porovnat, ty tam bydlíš taky úplně sám jako kůl v plotě? A jak víš že ona sedí celý dny doma a vypisuje na internetu jako ty? Co když dělá na směny a je doma třikrát za týden? Ne, tohle je porovnání je k ničemu :) Přesnější bude porovnání s prstem v puse

marsto
hodnocení

Já všem děkuji za odpovědi a jestli jsem někoho urazila či se postarala o zvýšení krevního tlaku, tak se omlouvám.
hoho

A dáte se na ty investice, nebo na to kašlete?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]