Nejste přihlášen/a.
Ahoj, strop je starý litý beton, chci dát 10 cm EPS70 na strop sklepa pod bytem
Otázka zní, jak dlouhý sehnat moždinky?
Jelikož mi zbývá dolepit asi jenom 15 m2, tak mi taky jde o to abych sehnal vhodný množství hmoždinek a nezbylo mi jich půlka
zda stačí lepit na pěnu (rámeček s tečkou) nebo koupit pytel suchého lepidla a míchat?
Díky za Sdílení zkušeností...
Otázka zní, jak dlouhý sehnat moždinky?***žádné, páč tam není sání větru. Jsou zbytečné a pracné. Koukněte na lepení polyše bez hmoždinek.
zda stačí lepit na pěnu****jako velký zastánce lepení pěnou skoro čehokoliv, Vám na strop doporučím cementové lepidlo. Páč u pěny musíte desku fixovat-podepřít, nežli zaschne pěna. U cementového lepidla jen přitisknete ke stropu a drží to.
Myslel jsem, že se zde bude zase řešit, zda-li polystyren na strop ano nebo ne... Osobně teď stojím před podobnou otázkou být či nebýt... máme zateplený dům, ale váhám, jestli nezateplit strop alespoň garáže pod obývacím pokojem, kde již nyní je teplota 12 stupňů a v zimě tam bývá i 8 ... strop nad kotelnou asi nemá cenu, ale v garáži je docela chladno. Jinak souhlas, lepil jsem na strop pěnou a než to chytlo...
Když to dělali zedníci, co to nedodělali, tak používali jak lepidlo, tak pěnu, tak hmoždinky... tu pěnu asi jen na mezery? Nevím
tm, v garáži máte jakou teplotu? Ochlazuje tedy strop, přesněji podlahu ve vytápěné místnosti?
Pak zateplit strop garáže.
bb, co dělali zedníci, není důležité. Nejdůležitější je, co uděláte Vy. Klidně si dejte i hmoždinky, je to Vaše rozhodnutí, ale je spousta domů, zateplených polyšem bez hmoždinek. Vy to máte uvnitř.
A vy to máte vyzkoušené? Protože na tom odkazu "hmoždinek" píšou v reklamním článku o novostavbách, a asi tam neřeší zavěšení, ale svislou aplikaci. To mi je jasný že se to chvíli než to zatuhne podrží, ale u toho zavěšení?
Kolik stojí ten pytel a je někde aplikační postup, jaký má být hřebínek, zda musí být penetrace na strop, ale zda se musí hřebínkem udělat celá plocha nebo jen rámeček a prostředek?
A vy to máte vyzkoušené?****Myslíte lepení bez dodatkového kotvení? To víte ža ANO, na stovkách domů. Dokonce předpis ETAG 004 to připouští.
Na strop sklepa bych asi hmoždinky nedával (zbytečná práce), ale na fasádu určitě - klidně jednopatrový dům. Ale je to věc odvahy a názoru. Někdo řekne, že kotvit klidně od 3. patra... osobně cena těch hmoždinek a vrutů není v celkové ceně tak závratná.
Milan: jak jsem psal - nyní mám v garáži pod obývákem cca 12, v mrazech klidně 8 (topení tam není, pouze trubky obalené mirelonem pod stropem - takže téměř netopí). Vážně zvažuji nabouchat tam polyš aspoň nějakých 5 - 6 cm (strop mám jen 220 cm).
Ale je to věc odvahy a názoru.****doplním ještě, i letité zkušenosti. Kdo viděl někdy, že by dobře přilepený izolant opadal ze stěn? Ani školitelé fotky nemají, jen několik paneláků, které měly spoustu chyb při lepení, dokonce i s hmoždinkami to opadalo.
Když vidím, jak lepí soklový polystyren, pak ho zajistí talířovkami, provrtá i hydroizolaci. Pak sokl zahrne zeminou. proč tam dal hmoždinky? Páč mu to soused řekl.
se to zde řešilo, že zateplovat strop ve sklepě je nesmysl, pač tam většinou nemrzne****o tom mrznutí ve sklepě jsem zde nezaznamenal. Vždy se najdou různé názory.
I na procházce na rozcestí, půjdeme vlevo, či vpravo? Tam je krásná tráva, tady zase hezký strom...
Přeji hezký víkend
Resp. se zde řešilo, že zateplovat strop ve sklepě, ve kterém ani nemrzne, je diskutabilní a jaký to má přínos. Můj názor je, že pokud jsem schopen sám si strop zateplit a vyjde mě to např. na 10 tisíc, tak to ekonomický smysl má. Jiná by byla, pokud by tam člověk nahnal firmu, a ta chtěla třeba za stejnou věc 40 - 50 tisíc. Jaké jsou náklady na 10 cm polyše? 1 m2 polyše dejme tomu 200, lepidlo pytel 200 (asi není nutné rvát tam flexi, když rozdíl teplot min/max je dejme tomu 20 stupňů za rok), perlinka 15 kč za metr, doprava ze stavebnin např. v mém případě 600 kč...
Pane kolego, ale to již zacházíme do velkých podrobností.
Jak velkou máte garáž? 10 cm polyše OK. Flexilepidlo se nepoužívá na polyš, to je mrhání penězmi. Taky jsem viděl v garáži na stropě jen polyš, jen vybílený. Vůbec mu nevadilo, že jsou drobně vidět spáry. Na funkci to nemá vliv, "nesedím v garáži, abych koukal na strop."
Každý má jiný názor na estetiku.
Trmfovat s cenou nemá význam, páč to koupíte levně za rohem.
Tady nekdo nechápe , že nalepením EPS na strop sklepa se NEZATEPLUJE sklep ale místnost NAD sklepem.
Milane Vy už taky?***hm, nenašel, to víte, už mi ty oči neslouží. Ale nevadí, třeba jindy to zjistím.
p.Milane co toto :
tm " zateplovat strop ve sklepě, ve kterém ani nemrzne"
Jinak kolega tm asi nepochopil na poprvé, že nejde o sklep ale podlahu nad sklepem, které je studená.
A co je špatného na " zateplovat strop ve sklepě, ve kterém ani nemrzne"? Zateplujete strop ve sklepě nebo snad zateplujete podlahu v obýváku? Já osobně tedy zatepluji strop ve sklepě s cílem, aby chlad ze sklepa neprocházel do obýváku. Též zatepluji vnější plášť RD, což je přesně ten strop ve sklepě... nechápu, co na tom nechápete. Pletete si proces zateplování s výsledkem.
@tm
aby chlad ze sklepa neprocházel do obýváku - Fyzikálně to je opačně, teplo prochází, teplo uniká... Chlad je pouze nedostatek tepla...
Teplo obýváku tedy vedením v konstrukci podlahy proniká do sklepa... Kde se na povrchu sklepa (stropu) vyzáří - ochlazuje strop a tedy dále proniká od vyššího potenciálu, z obýváku do nižšího potenciálu - tedy do sklepa...
Nalepením polystyrenu na strop sklepa lze tento proces výrazně zpomalit
Za mě má smysl zateplovat jen pokud cítíte studenou podlahu na nohy. Jenže to ucítíte nad nevytápěnou místností i po zateplení, Jedině snad že máte podlahový topení - Anebo jste nad vytápěnou místností - Anebo chodíte li v bačkorách - tak se tomu pocitu chladu podlahy vyhnete
Vaše zdůvodnění "jen pokud cítíte studenou podlahu na nohy. Jenže to ucítíte nad nevytápěnou místností i po zateplení" je nesmysl, který si sám vyvracíte.
Ano, správně mělo být: můžete cítit, záleží na rozdílu teplot a tloušťce izolace a vaší citlivosti.
Já stále chlad (i když menší) ze zkušenosti nad větraným sklepem a při tloušťce izolace 10 cm cítím. Samozřejmě již méně intenzivně než před zateplením. Mohu porovnat, protože polovinu mám zateplenou a druhou polovinu nemám zateplenou
Ovšem teoreticky asi vy ucítíte jako chlad cokoliv - co je menší jak 30-35°C
Polystyren jsem lepila, ne sice ve sklepě, ale v garáži. A jen 5 cm, dřív se silnější nedával.
Mám nad garáží obývák s podlahovým topením, tak jsem do toho šla. Nejprve jsem 2x napenetrovala a nechala uschnout. A lepili jsme s klukama Mamutem, stačí třeba 4 - 5 "bodů", spotřeba nebyla moc velká a šlo to rychle. A desky těsně vedle sebe, bez lepení. Drží to dobře (je to tam víc jak 10 let, kupodivu) a hlavně je to v obýváku poznat.
Pohledově nic moc, ale opravdu se na to nikdo nedívá, pokud přímo neupozorním.
Já si tenkrát přečetla,kolik kg unese 1 cm2 Mamutu. Nevím už, kolik to bylo, ale na ty desky násobně víc, než jsem potřebovala. A jak jsem napsala - vytlačovací pistolí jsem nanesla do každého rohu a doprostřed desky malý "bobeček" toho lepidla a bohatě to stačí. Kluci to rovnali nahoře a drželo to prakticky hned. Desky nejsou na doraz na stropě (vrstva lepidla nemá nulovou tlouštku), ale to mi nevadí.
V té garáži je výsledek dost přesvědčivý. Když vjedete autem, tak se tam ochladí vzduch celkem rychle, než se vrata zase zavřou. Chtěla jsem stejně zateplit i dveře z garáže do domu, ale nějak jsem se k tomu už nedostala.
A lepili jsme s klukama Mamutem, stačí třeba 4 - 5 "bodů"
EPS nesmíte lepit bodově (na buchty). Musí být rámeček, aby pod polystyrenem nemohl jakkoliv proudit vzduch - to by vám fungovalo tak na 30% pokud jste neuzavřel/a rámečkem...
@stir Super tabulka,výpočty a porovnání.Díky
Sám o zateplení stropu podsklepeného domu rok co rok uvažuji a váhám a odkládám.Tvůj odkaz jasně dává najevo že 9C-10C u mně ve sklepě opravdu dává minimální a zanedbatelnou usporu v řádech stokorun.
díky mám jasno...
Mám jasno... když si vezmu zateplení stropu obytné části ze strany půdy - nabízí se otázka - má to smysl? Když si vezmu, že teplo z pokoje stoupá ke stropu, čímž už ztrácí pro člověka prakticky využití (u stropu nebydlím), pak ohřeje strop pokoje, podlahu půdy... K čemu tedy zateplovat podlahu půdy? Téměř stejné jako zateplovat strop ve sklepě... Jinak opravdu nechápu, podle jakého klíče se zde zveřejňují příspěvky. Tento příspěvek jsem psal včera ráno a do dnešního dne se nezobrazil...
p.Štíre tm nechápe že se nezatepluje strop sklepa ale podlaha nad sklepen a že se nezatepluje podlaha půdy ale strop místnosti pod půdou. Neví asi , že tepalená izolace patří na studenou stranu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.