Dobrý den. Na jaře chcem pořídit místo dakonu dor24(už je stár a potřebujem předejít tomu aby prasknul na zimu) Opop 20kw. Samozřejmě že napojení na příruby a komín je jinak.s trubkama si poradím.jde mi oto jestli u kotle mohu komín napojit jakoby do "Z". Mezi kotlem a komínam bude cca 40-50cm.a výškový rozdíl je +-15cm. Samozřejmě že jse našel přestavbový sady s dakon-opop.ale já bych ho měl moc vysoko.. Mám možnost strojního vybavení,pila,svář.atd.proto můžu vyrobit-po upravit stávající rouru. Je jasný že je to spíše otázka pro kominíka. Já ho doma měl v září a nějak jsem se zapomněl.zeptat.. Ptám se jestli je toto možné. Popřípadně jestli se nedají koupit někde nějaké redukce... Dík.za postřehy a reakce
Nechcete to raději namalovat? Dělají se silnostěnná, tzv přestavitelná kolena, kde dosáhnete menší vzdálenosti os otvorů, než u klasického kolena. Dají se nakroutit hodně podle potřeby.
Podle nákresu není problém. Spíš jak vyřešit čištění (nejlíp je celý sundat vynést a klackem vyšťourat)
2mm plech bohatě stačí, obvykle to přežije kotel. Pokud je svářečka, tak nejpohodlnější je koupit trubku nařezat a svařit si to jak potřebuješ. (trošku deskriptívní geometrie abys tvar trefil napoprvé )
Jsem myslel že bych koupil 140 rouru stěna 4mm. Říznul si jí na pásový pile a svařil... Mě jde oto až přijde kominík aby mě stím nevyfakoval.. Zamozřejmě bych utěsnil mezery kamnářskou šnůrou popřípadě tmelem.. Mě přijdou tydlety redukce takový fórový..
Tak minimálně jsou u nich šikovná i ta čistící dvířka. Je samozřejmě vaše volba, jesli raději pár stovek ušetříte a uděláte si to sám. Když to pěkně svaříte ze solidního materiálu a šplíchnete černou barvou na vysoké teploty, nemusel by kominík nic namítat, je to lepší jak roury z plechu z hráškových konzerv, které se prodávají. Osobně kolena s tím kloubem nemám, takže nevím, jak moc jdou fórová. Zašel bych si je do obchodu ošahat.
Dík za reakce. Taky si myslím,že by to bylo lepší udělat s pořádného materialu.(.mám možnost si to udělat v práci.) Nežli kupovat tyto plechovkové roury.. Právě že my někdo říkal že roura od kotle musí jít rovně že nemohou být kolena a podobně.. Stou barvou to není špatnej nápad.. To by stačila taková na výfuky černá ve spreji..
Dík za nápady. Udělám to jak jsem myslel.stříknu to černou a uvidíme.. A našel jsem rouru 152×4,5. A to nevím jestli mi prodaj 1 metr.cena1240.-+120.-za řez... 140×4 jsem nevygůglil..
Mně přijde 2 mm postačujících. Ta 4,5 mm vám ten kotel několikanásobně přežije. Navíc asi získáte nestandardní rozměr a budete to muset do kamen i sopouchu dost vyplňovat šňůrou.
Dobré ráno.. Mám ještě pod-otázku. Když budu mít kotelnu vystěhovanou napadlo mě natáhnout komín a okolí perlinkou a lepidlem.. Nebude ta perlinka dělat neplechu na komínu(rostejkat se a podobně přeci je to nějaký vláknoplast). Doteď cca 40 let byl komín nahozen maltou a už se to olupuje a jsou tam praskliny.. Tak mě napadlo do-hodit co bude potřeba a natáhnout přesto perlinku s lepidlem. Mám to ve fázi "nápadu" Ještě dodám že komín je vyvložkovanej. Dík .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.