Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vhodný kabel pro internet a TV signál

Od: milancukrar® odpovědí: 63 změna:

Vážení elektrikáři, opět se na Vás obracím s dotazem, jaký kabel Vy preferujete a nejvíce používáte.

1) Jedná se o kabel do zdi pro TV signál od anteny či satelitu. Jaký používáte nějčastěji. Jaké strojky k tomu

2) Pak i datový kabel pro internet, který máte rádi?

3) Jaké strojky k tomu do jedné krabičky.

-------

Ještě další, pro mne neznámý oříšek, okenní venkovní žaluzie, spínání tlačítkem nahoru, dolu, je jasné, ale synek chce z jednoho místa stiskem tlačítka stáhnot všechny žaluzie. Ať jsou v jakékolikv pozici, zkrátka při odchodu klik a žaluzky se zavřou. Vrátí se a klik všechny se otevřou. Kdo mi poradí schéma zapojení?

Děkuji a pusťte se do mne.

Hezké dny Vám všem.

63 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jde o složité téma a věc je třeba pečlivě uvážit.

Nejde to dát "do zdi". Koaxiální kabely stárnou a měly by se po 15-20 letech vyměnit. LAN (ethernet) kabely mají plášť, který nesnese vápno v omítce. Z toho vyplývá, že je nutno kabely pro pevný rozvod dát do elektroinstalačních trubek pod omítku a ukončit krabicemi.

Pro LAN v naprosté většině případů stačí kategorie 5e, nestíněná. Používám Solarix. Zásuvky pro LAN by měly mít vždy dvouzásuvky (protože zásuvek je vždycky málo) - buď zvolíte nějaké designové ABB (třeba nejlevnější Tango) nebo Schneider Unica či nebo opět Solarix. Pokud vyberete designovou řadu, je nejvhodnější koupit zásuvky bez keystonů a vlastní kvalitní keystony koupit samostatně ( Solarix).

Televize je jiný případ - základy rozvodů viz zde ( Kaisler). Nutno zvážit, jaké zdroje signálu máte v lokalitě / na stanovišti k dispozici - zda DVB-T nebo satelit. Mám oblíbené komponenty firmy Antech. Pokud satelit, potřebujete také dva kabely k (trojvývodové) TV zásuvce. Koaxiální kabel s hliníkovým stíněním tady, s měděným stíněním tady.

A nezapomeňte u každé LAN / TV zásuvky také na (dvou)zásuvku pro napájení 230 V / 50 Hz.

Žaluzie - rovněž plno otazníků. Obvykle dodavatel žaluzií má i své řešení pro žaluzie venkovní / vnitřní, s ovládáním drátovým / bezdrátovým / přes aplikaci ...

Loxone venkovní ž/...

ELKO EP drátové i/...

Systra drátové, b/...

hodnocení

moc děkuji.

hodnocení

2x

Milane

Na TV klasický koaxial (prodávají se různé délky) tak proč se stím mordovat

Třeba:

google.com/...

Internet: síťový, pokud bude mít zlacené kontakty, taky dobře.

alza.cz/...

No a žaluzie?

To bude chtít nějakou chytrou domácnost.

Třeba Silwercrest zigbee.

Pro inspiraci.

lidl.cz/...

hodnocení

Juro, díky

Na Tv jsem toto předvídal, mám ho dokonce i něco doma RG-5atd...

Internet jsem tahal kdysi kabelem CAT5E, ale teď snad bude něco nového? :)

Žaluzky, to budu asi muset hledat něco, čemu porozumím.

Pokud budou mít ty žaluzie každá svůj motorek, tak úplně jednoduché (blbuvzdorné) zásuvky:-D

I když to nebude ono, musí u toho stát

prudel.cz/...

hodnocení

díky za návrh.

krtek6
hodnocení

2x

1) na tv signál jsem teď onehda kupoval obyčejný EMOS koax CB100F ...žádná věda

2) na internet asi žáleží jaké jsou možnosti v místě, kde se bude tahat a jestli se instalace bude rozšiřovat Teď jsem natahal všude po bytě CAT7 Solarix stíněný. Měl jsem ho za super cenu. Nevýhoda je, že díky izolaci je trochu tlustější než Cat5-6. Finanční rozdíl mezi Cat5-6 není nějak markantní...to je furt řád 13-20,-/mb..ale Cat5 je už dneska trochu starý, i když...stále vyhovuje

3) strojky jedu furt ABB, ale viděl jsem na YT, že němci to mají dobře pošéfovaný tady tyhle věci. Značku však nevím. Oni mají vyloženě strojek s keystonem dohromady jako jeden kus a na to pak krytka rámečku

A k těm žaluziím...není jednodušší to mít na DO? Zrovna před 14dny mi je nainstalovali...do každé žaluzie jsem dovedl jen 1x Cyky-J 3x1,5, který je přímo spojen s motorem žaluzie a dostal jsem 1 malej 5-ti kanálový ovladač, kterej je naprogramovaný přesně na jak chceš ty... 1.kanál první žaluzie 2.kanál druhá žaluzie 3.kanál obě žaluze...4.-5. kanál volné..

hodnocení

1) "můj"obchod ho vede, poptám cenu...díky

2) jaké jsou možnosti v místě,***jaké možnosti myslíte? ...instalace bude rozšiřovat...snad ne, když je to vše nový dům...:)

strojek tento? Třeba?

3) žaluzky bude jich asi 8 ks,,,ale vím jak je to s dálkáči, že v obýváku je několik dálkáčů a děti najednou nemají ani jeden...

Uvidíme ...

Děkuji moc...

krtek6

1) je to pár korun...nic závratného...

2) já to myslel spíš s ohledem na poskytovatele...aby se po baráku nenatáhl všude Cat5e kvůli ceně a jak to bude postavený tak nepřišel poskytovatel, že nabízí 1gb internet..v tu chvíli je to už mimo... já tam dal Cat7 právě s ohledem do budoucna, abych to už nikdy neměnil...vím, že rychlejšího interneetu než ten kabel ve zdi zvládne se už nedožiju :) ) strojek jsem myslel spíš na internet, že mají vychytanější...viz. video

ten oražový je právě Cat7

ale na TV+R to máš dobře...

3) no tak pak jedině WIFI...mobil má dneska každej, intenet taky...ušetří se kabelů a strojků...což byl přesně můj záměr...aj ti co montují ty žaluzie jsou raději když to jede moderně...říkají, že přes ty tlačítka je to složitější...

hodnocení

info o Cat7, to je to co řeším, abych tam nedal to dnešní, když to zítra bude staré...jaký je rozdím mezi Cat7 a tímto?

video mluví cizou řečí...jediný jazyk, kterému rozumím je slovenština...

uvidím, jak si poradí dodavatel žaluzí, s tímto požadavkem..

Pak dám určitě vědět.

krtek6

rozdíl mezi Cat7 a Cat6a je, pokud jsem to dobře pochopil, v maximální přenosové rychlosti a šířce pásma na určitou vzdálenost. Jako stačí i ten Cat6a, ale víš jak...já tam cpal všechno nejnovější co šlo...

viz...

--------------------

Cat6 vs Cat7

Při porovnání Cat6 vs Cat7 jsou přenosová frekvence a délka kabeláže dva důležité faktory, které je třeba zvážit. Od výše uvedeného úvodu nabízí kabel Cat6 výkon až 250 MHz, zatímco kabel Cat7 je určen pro přenosovou frekvenci až 600 MHz. Maximální délka kabelů síťového kabelu Cat6 je 100 m při 1 Gbps, zatímco Cat7 100 m s 10 Gbps.

Pokud jde o cenu kabelu Cat6 vs Cat7, kabel Cat7 je dražší než kabel Cat6, pokud jsou porovnány za stejných podmínek.

--------------------

mimochodem...na kabel Cat7 stejně musíš nainstalovat keystone (konektor) , který je pouze Cat6a, protože zbytek jsou jen fake nebo přeznačené keystony Cat6a...ten má jako jediný jakousi CZ certifikaci...tohle jsem zjistil z různých i zahraničních webů...

někdo kdo tomu rozumí víc než já, mě určitě doplní:) pro mě jako běžného uživatele jsou tyhle informace dostačující

hodnocení

moc děkuji a přeji krásné dny.

Všem, kteří žehrají na kategorii 5e a nestačí jim stabilní 1 Gigabit/s, nechť použijí nadčasové řešení: optická vlákna.

Optické síťové karty se prodávají, aktivní prvky sítě také a optické vany rovněž.

Optické sítě Solarix

Optické sítě OFACOM

Vhodný kabel pro internet a TV signál
Vhodný kabel pro internet a TV signál #2
Vhodný kabel pro internet a TV signál #3

hodnocení

2x
Datovy aj antenny kabel do chranicky a dodrzat polomery ohybu, potom to pojde bez sekania vymenit. Koax 2x tieneny. Datovy Cat6.
hodnocení

Peter, ano, mám uchystané chráničky pro datovku, TV signál i ovládání něčeho na vzduchotechniku. Jen mne zajímal, jaký kabel kdo používá, proč je ten jeho nejlepší.

moc děkuji a přeji krásné dny.

hodnocení

2x
Zaluzie prejednat s dodavatelom, ako funguju tlacitka. Ak sa natahaju kable od tlacitok este paraelne do rozvadzaca, skupina relatok ich oddeli a zabezpeci pozadovanu funkciu. Druha cesta je podobna, bez kablov, pod tlacitkk napr. Zaluziove Shelly a dostanu od jedneho hlavneho Shelly prikaz.
Relatka me taky napadly, ale ty diody, pokud by to zapojení spínačů umoznovalo, mi přišly jednodušší. Každopádně nebylo by potřeba tahat vedení od každýho okna až do rozvadece a tam dávat armádu relatek, stačilo by relatko/relatka u každý žaluzie a jeden kablik dokola mistnosti.

kolemjdouci
hodnocení

2x

Já právě teď všude natahal Cat5 do hvězdy, dle mě stačí na takovéto domácí hraní... Jaké zařízení máte doma se síťovkou nad 1Gb? (spousta "boxů" dnes jede stále na 100Mb síťovkách). Kolik metrů máte nejdelší vedení? (do 100m není co řešit, velké indukční mašiny doma v bytě asi nemáte) Stíněný kabel, pokud nevíte, jak zapojit nadělá více škody, než užitku. Tož tak - nechci flame, je to jen můj názor a 30-ti letá praxe.

krtek6

za pár let už bude 1Gb síťovka a víc standard...dneska už je 100Mbit přežitek...mele z posledního a dělá to nějaké limity..jinak s tím kabelem máš pravdu

hodnocení

Kolik metrů máte nejdelší vedení?****barák je 19x10 metrů, zhruba uprostřed je technická místnost, kam se vše svede.

Já právě teď všude natahal Cat5****kolega Krtek radí CAT6-7

Jaké zařízení máte doma se síťovkou nad 1Gb****netuším, o čem to píšete, páč tomu moc nerozumím..

Stíněný kabel, pokud nevíte, jak zapojit****jen koupit a natahat, proto se ptám chytřejších
Moc děkuji a přeji krásné dny.

@kolemjdouci jen pro představu. Už na 4 roky starém PC mám 2,5Gbit síťovku a na 6 let starém NAS serveru to stejné. Jelikož to dotyčný chce dělat určitě na delší dobu jak 10 let, šel bych do kabeléže podporující 10Gbit, koncová zařízení se snadno vymění, kabely už tak snadno ne.

hodnocení

23it23®, šel bych do kabeléže podporujíc****Jaký?

krtek6

@23it23 a to je voč tu běží a o čem píšu:)

@Milan: on ti vlastně potvrzuje to, co jsem psal já... Cat6a či ten Cat7

kolemjdouci

Viděl jsem hodně rozvodů z Cat7, které pak uživatel dal do switche za 500,-. K čemu mu pak ten kabel Cat7 byl ...

Za mně. Natáhněte Cat5 od kvalitního výrobce. Kupte switch, který nerozděluje linky. Nebudete mít žádný problém.

Venkovní koax používám "Televes T100 PE 215501 Cu / 100m / 6,6 mm venkovní".

hodnocení

kolemdoucí,

koax tento?

Cat5 od kvalitního výrobce.****jak se pozná kvalitního výrobce.? Páč já to netuším...

Kupte switch, který nerozděluje linky****tomu nerozumím, to bude dělat asi servis internetu...

Děkuji.

kolemjdouci

Za mně, UTP od Solarix, venkovní koax "Televes T100 PE 215501 Cu / 6,6 mm", vnitřní koax "Televes SK100PLUS Cu 413601 / 6,7 mm".

Ano, je možné, že switch Vám dodá poskytovatel internetu, ale většinou ne. "Kupte switch, který nerozděluje linky." - switch má třeba 1vstup a 4 výstupy, levnější rozděluje dostupnou rychlost mezi výstupy, tzn pokud kopírujete např. mezi PC a NAS a na dalších výstupech pracují další zařízení, levnější to rozdělí na 1/4 (nebrat doslovně). Některé dokonce podle nejhoršího zařízení snížila rychlost na všechny výstupy stějně (tzn pokud máte nějaké zařízení se síťovkou 100Mb, tak ostatní měla smůlu). Lepší switch zachová mezi PC a NAS plnou rychlost a i další zařízení jedou svou maximální rychlostí. Pokud nejste grafik, profi fotograf, neděláte velké projekty v grafických programech, netaháte obrovské množství dat mezi zařízeníma, stačí na doma switch s 1Gb na všech výstupních portech - opět můj názor.

hodnocení

0x
Já bych jen k těm žaluziím, jakožto odpůrce různých těch "chytrých" domácností a zdlouhavého ovládání čehokoli přes nějaký ty aplikace a internety. Všechno mám nejradši nejjednodušší a analogový. Předpokládám, že jedno centrální dvojtlačítko má urychlit obsluhu oproti osmi samostatným, nebo právě nějaký tý aplikaci, telefonu nebo jinému chytronu, co se dřív nebo později stejně podělá. Zároveň teda netusim, jak jsou původní ovládací tlacitka zapojený, takže možná se zásadně pletu, ale to je sakra nejde k tomu centrálnímu tlačítku jednoduše všechny připojit paralelně přes oddělovací diody?
Asi tazko diody na striedavy prud ...
No tak je holt bude potřeba rychle otáčet:) Právě jak jsem psal, netuším, jak je to ovládání řešeno, zaluzie nemám, ale předpokládal jsem, že jestli to umožňuje napojení na nějakej chytron, tak tlačítka budou jenom pro treba 5V ovládací signál, ale jestli se tam spíná rovnou 230, tak tudy samozřejmě cesta nevede. Nooo, i kdyyyž :) Jestli jsou tam komutátorový motůrky, přímo ovládaný spínačema, tak to uvnitř stejně musí chodit na ss proud. Asi tam není pro každej směr extra motorek a žádný jiný řešení si na střídavej nedokážu představit.

hodnocení

0x

Na zalúzie vám nikto správne neporadí,pokiaľ sen nedáte schému ovládania a zapojenia zalužii.

hodnocení

schému ovládania a zapojenia***ale to zná každý zpaměti. Přívod, k tlačítkům, jedno tlačítko zvedá, druhé spouští dolů.

To je u všech stejné. Když je dálkáč, tak dělá to samé, otáčí se chod motoru.

Ale jak zapojit jeden centrální spínač, aby věděl, že mají sjet dolů, nebo nahoru.

Asi jen chytré ovládání. A to hledám jako radu. Poradíte, prosím?

.

Vhodný kabel pro internet a TV signál #4
hodnocení

třeba se budu muset něco naučit.

krtek6

@Milan: pokud jsem dobře pochopil funkci tady té škatule, tak existuje i jako modul na din lištu do rozvaděče...a vesměs by měla dělat to samé co tady ta stolní...

somfy.cz/...

ale furt to obnáší to, že ten motor v žaluzi musí být na to uzpůsobený...ten co je na fyzické tlačítko na zdi, to neumí...tzn. minimálně ten co jsem říkal já co je na DO a pak to rozšířit třeba o tohle

hodnocení

Gene,

Tak jsem o žaluziích navrhl, obeslat asi 8 firem s poptávkou, včetně chytrého ovládání. Takže do konce roku snad řeknou co natahat za dráty a kam to chce.

Synek tvrdí, že stále hledají dálkové ovladače, děti je vždy někam uklidí. Takže zatím preferuje tlačítka u oken.

krtek6

však ono ho do nejspíš donutí :)) ono totiž ty tlačítkové řešení jsou o dost dražší :))

krtek6

však ono ho do nejspíš donutí :)) ono totiž ty tlačítkové řešení jsou o dost dražší :)) a peníze jsou vždy až na prvním místě

hodnocení

Slavco, vidíte, schéma není třeba. Páč to je tak jednoduché, jako 6+7 vypínač. Ale jen pro ty, co to umí.

Nič,nevidím a vy nič ste nepochopili, ten kto vie aký máte systém,tak tomu netreba schéma, ten kto to nikdy nevidel,tomu je potrebná tá schéma.

111®
hodnocení

0x

Mezi zásuvkami nebo switchem a zásuvkou je 90m a k tomu kabeláž zásuvka pc 2x5m tedy max 100mjeden kabel

hodnocení

Když pan učitel, profesor, sdělí úplnému laikovi, takto stručnou větu, tak jsem to vůbec nepobral.

Jako že budu potřebovat asi 100m kabelu?

V centrální místnosti třeba tento Switch TP, od něj pak nějakým? kabelem do potřebných místností? Jaký kabel Vy doporučíte?

Děkuji

111®

Ale ne. To se nedá odhadnout. To si musíte naplánovat trasy ujasnit kolik kabelů do kterého místa a odkud a nahrubo spočítat. To co jsem uvedl je max délka jednoho kabelu bez aktivního prvku jako je router nebo switch. Ale i tak asi s tou 100m nebudu daleko od pravdy. Kdyby byla jedna trasa cca 15m X 6kabelu jsme na 90m + 10% rezerva a je hotovo.

lmgify

@111: barák má 19x10 metrů, s hubem uprostřed domu. Nejdelší kabel tak bude kolem 20 metrů a na to by stačil i prastarý Cat5e. Dnes asi natáhne dražší Cat6, když se bude chtít plácnout přes kapsu, tak možná Cat6A (nezapomenout, že celá trasa, tedy i konektory musí být minimálně stejná kategorie). Tahat Cat7 (jak píše @krtek6) je úplná kokotina.

Jestli bude tahat UTP, STP nebo FTP je jeho věc.

hodnocení

111 a lmgify,

již mi to je trošku jasnější,

Díky

hodnocení

111®

Předpokládám že to dáte do husího krku. Pozor na poloměry ohybu. Použil bych silný husí krk a dal tam min 2x UTP a koax plus drát pro případné další protahování. Napřed zatáhnout kabely a pak uložit do stěny. Opačně se to dělá blbě. Pokud je někde ostrý roh dává se velká krabice a protahuje se postupně

hodnocení

Husí krky mám již připravené. Jen hledám, jak do Porfixu co nejlehčeji udělat drážky.

Zjistil jsem, že je problém, aby si synek namaloval na zeď , kam přijde zásuvka na TV a internet. Ale njak to dopadne.

111®

Bacha na jednu věc. Koax se nesmí ohýbat v menším poloměru jak 10x průměr,lépe 20x průměr a nesmí se páskovat stahovacími pásky aby se nepriskrtil a tím nezměnila vzdálenost stínění od středního vodiče. To mění jeho vlastnosti. Jo ten switch byl dal alespoň 10portovy nebo i více až bude hotová kabeláž tak dokoupit.

hodnocení

díky, pane učiteli, poslechnu Vás.

111®
20.11.24 20:38

*palec*

111®
hodnocení

0x

Tahal bych klasiku FTP Cat5 max6a jestli tam nebude dlouhý soubehtse silovou. Ono správně zapojit stínění neumí kde kdo.

krtek6

no to stínění taky vymyslel ocas...zkoušel jsem to dělat asi 14dní zpátky, kdy jsem na ten kábl chtěl dát ty keystony...tak nějak jsem tušil jak by to mělo asi být...ale jsem evidentně gramlavý..trápil jsem se s tím tak, že jsem si raději pozval kamaráda co tyhle ptákoviny dělá denně*smich* takže mu věřím, že je to ales in ordung

111®

No právě a ještě jestli to udělal správně žák je uzemněna jen jedna strana kabelů

krtek6

tak druhá strana ještě visí na stropě s hromadou dalších šlauchů a čeká na zapojení :)) tak daleko ještě nejsem...to je zatím problém mého budoucího já :))

111®

to buduješ chytrou domácnost?

krtek6

nene...roztahal jsem silnoproud...a asi 5x internetové zásuvky...možná tam dám to co řeší Milan...nějakou tu jednotku na wifi ovládání...ale to jen možná

km
hodnocení

0x

"chce z jednoho místa stiskem tlačítka stáhnout všechny"
dobrý nápad, škoda, že mě to nenapadlo, ale bude to hodně kabelu navíc

hodnocení

0x

Před několika lety jsme měli prezentaci síťových prvků Belden a prezentující tvrdil, že třes CAT 6 kabel doma honí všechno - tedy i televizi. Ono to kmitočtově vyhoví, jen to správně připojit.

lmgify

TV přes Cat6 (ne Cat6A) se mi nějak nezdá. Že by někdo cíleně přes to honil i silný signál 480-700MHz, tomu se mi nechce věřit, o kabelové nebo satelitní TV ani nemluvě. Přůřezově vychází Cat6 zhruba stejně jako koax, ohybově je flexibilnější, ale už z principu funkce má mnohonásobně menší šířku pásma, zvláště oproti satelitnímu koaxu. Umím si představit nějaká řešení, ale všechna se točí kolem překladů aktuálně sledovaných kanálů do nižších pásem nebo přímo streamování. V každém případě obsahují přídavná zařízení před a za tím Cat6.

hodnocení

Asi jsem se žaluziemi došel kousek dále.

Při odchodu z domu tak stačí stisknout jedno tlačítko a není tak nutné obíhat celý dům a mačkat jednotlivé nástěnné vypínače.

111®

Jj vícekanálové ovládání

krtek6

však to je ten systém co jsem ti radil prvně... 1 ovladač 5 kanálů...

111®
hodnocení

0x

No a koax průměr 7,5 plné jádro měď aLAN kabel taje plné jádro ne s licnou co je na šňůry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení antény

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]