Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Účinnost zákona o ochraně ovzduší

Od: aloisb® odpovědí: 9 změna:

Někde jsem četl, že zákon o ochraně ovzduší, podle kterého musí být vyřazeny z provozu kotle 1. a 2. emisní třídy platí jen pro kotle o tepelném výkonu nad 10 kW a to podle evropské směrnice. Nemohl jsem to však nikde najít, a proto jsem napsal dotaz na MŽP. Dostal jsem odpověď, že hodnota výkonu 10 kW byla použita v již neplatném znění zákona a nyní se už v žádném předpise nevyskytuje.

V odpovědi mě však potěšila jedna skutečnost, které jsem si v zákoně dříve nevšiml :

Ustanovení zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění (dále jen "zákon
o ochraně ovzduší"), konkrétně § 17 odst. 1, písm. g) a § 41 odst. 16, stanovuje, že provozovatel
je od 1. 9. 2024 povinen provozovat spalovací zdroj na pevná paliva, umístněný v rodinném
domě, bytovém domě nebo stavbě pro rodinnou rekreaci, o jmenovitém tepelném příkonu do
300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění a který
není navržen rovněž pro přímé vytápění místa instalace,
v souladu s požadavky uvedenými v
příloze č. 11 k zákonu o ochraně ovzduší, což obvykle znamená splnění 3. třídy dle normy ČSN
EN 303-5. V ostatních objektech platí zákaz provozu nevyhovujících kotlů již od 1. 9. 2022.

Já mám kotel, který mi vyrobila jedna zámečnická dílna na ostravsku samozřejmě bez štítku a jsem s ním velmi spokojen. Topím dřevěnými poleny a z komína jde jen neznatelný kouř. Kotel je umístěn v chodbě chalupy, není vůbec izolován, takže vytápí chodbu v přízemí i v podkroví, které je s přízemím propojeno neuzavíratelným schodištěm. Na chodbách chalupy nejsou instalovány žádné radiátory. Je tedy navržen pro přímé vytápění místa instalace a citované ustanovení zákona se na něj nevztahuje !

Třeba tento můj příběh poslouží i jiným provozovatelům starších, ale dobrých kotlů.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Obávám se, že na to, že se skutečně jedná o lokální topidlo pro přímý ohřev, potřebujete nějaký doklad. Poskytne vám ho dotyčná firma, nebo odborně způsobilá osoba? Jako on by každý mohl z kotle odstranit, štítek a izolaci a tvrdit, že tím z kotle udělal lokální topidlo, to se bojím, že asi tak snadné nebude.
hodnocení

Skutečnost, zda má kotel štítek nebo jakou má emisní třídu v tpomto případě nehraje roli. Prostě kotle do 300 kW výkonu, pokud splňují tu podmínku, že slouží i k vytápění místa jejich instalace, tak se nemusí odstavovat z provozu.

Ten štítek zmiňuji proto, že pokud je na něm uvedeno typové označení topidla, tak je tím dáno, zda je topidlo určeno i k lokálnímu ohřevu, nebo ne. Proto kdo chce zkoušet oblbnout úředníky tím, že z kotle formálně udělá i lokální topidlo, měl by začít sejmutím štítku, který topidlo identifikuje jako kotel.
hodnocení

Když kdokoliv uvidí ten kotel opatřený pěkným nátěrem, na němž nikdy nebyla žádná izolace a je umístěn v chodbě chalupy a nikoliv v kotelně, tak jen skutečný technický ignorant by neuznal, že slouží k vytápění té chodby a přilehlých prostor. A navíc je tam i plechový kouřovod o průměru 150 mm a délce 160 cm, který také hřeje. V případě nějakého sporu by byl rozhodující znalecký posudek.

Kotel má na chodbě kde kdo, pokud nemá sklep, nebo možnost zřídit kotelnu. Věřil bych, že žádná kontrola nepřijde. Už méně bych se spoléhal na to, že pokud náhodou přijde, tak že budou sdílet váš pohled na věc a že to nebudou ignoranti.
Pokud jim pak do těch ignorantů budete nadávat, tak to bude zřejmě ještě dražší. :-D

hodnocení

0x
Tady se po setmeni deji veci. Netrapte se tim, dokud neni duvod. Az vas vyzvou, tak potom spekulujte. Znam pripad, kdy byla vyzva na dolozeni vyvozu zumpy 2roky zpětně, poslal se tyden stary vyvoz a pul roku ticho po pěšině... Takze ty urady az tak akcni nebudou.

hodnocení

0x
Mám pocit, že to lokální topidlo musí splňovat nějaký nezanedbatelný minimální procenta výkonu "do vzduchu".

ctenar
hodnocení

0x
Je dobře, že čtete zákony pozorněji, než chovanci ze státní správy, protože je tak můžete při přímé konfrontaci nachytat na hruškách.
Na druhou stranu, moje opakovaná zkušenost říká, že ( nejen ) ochrana životního prostředí ve zdejší kolonii je jedna velká fraška až tragédie, protože stát vědomě ignoruje pachatele černých skládek, spalování odpadu, černé těžby dřeva, pytláctví, travičství chráněných zvířat i vypouštění chemikálií do vod, atd.
( Viz např. fiasko webu zmapujto.cz, kde má státní správa problémy přesně doloženy, nafoceny, ale kašle na ně, nebo lže, že už jsou vyřešeny i když nejsou - a neděje se nic ani viníkům, ani úředníkům, coby spoluviníkům... )
Až začnou jít po krku skutečným zločincům, tak pak bych si lámal hlavu s nějakým štítkem na kotli nebo budově.
kmet

Ono ale dostat pokutu třeba 50000Kč zabolí úplně stejně, ať si u sousedů vypouštějí co chtějí a stokrát horší nebo ne. To jako argument neobstojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]