Nejste přihlášen/a.
zdravím Vás pánové,
je tu prosím nějaký odborník, který rozumí problematice? Pokud chci zateplit strop u 100letého domku (rákosové podbití, prkna, trámy, prkna, betonová mazanina) a volil bych foukanou mezi trámy, jak je to s parozábranou (parotěsnou folii, snad je to to samé)?
Pokud se půda zhora zatepluje jinou variantou - položením vaty, VŽDY SE UVÁDÍ, ŽE POD IZOLANTEM MUSÍ BÝT PAROZÁBRANA.
nedokážu si ale představit, že by při foukané izolaci se nějak obtáčely trámy a spodní prkenný záklop nějakou folií, to je podle mě technicky nemožné. Firma jen přijde, otevře horní záklop a nafouká materiál.
jak to tedy je? Chápu správně funkci parozábrany, že je tam kvůli tomu, aby mi nedegradovaly trámy? aby se k nim nedostala vlhkost? když bych na půdu jen položil vatu bez folie, rosný bod bude někde ve vatě, pára tam zkondenzuje a voda proteče skrz prkna do trámů? a ty mi za deset dvacet let shnijí?
děkuji
Je to jak píše pan Cukrář a ostatní.
Pro tazatele tedy.Měl jsem/mám stejný případ který dotazujete.Nebylo jiné řešení.20 let mám nafoukanou izolaci na půdě v šikminách a pochozí rovině.Vše v záklopu z prken.Takže mezery mezi prkny odvětrávají plus odvětrání půdy větracími taškami.Nikdy žádný problém z kondenzací.
...se nějak obtáčely trámy ****to se nikdy nesmí, ani u pokládané izolace.
to je podle mě technicky nemožné*** proto volíte foukanou izolaci, éáč tam není přístup pro parotěs.
Chápu správně funkci parozábrany*****to je zdhlouhavé vysvětlování, ale zkusím to stručně. V izolantu se dělá rosný bod,.To je fyzika. Aby se do izolantu zespoda nedostávala vlhkost, tak se dá parotěs. Páč když bude hodně vlhka zespodu, k tomu ten rosný bod, tak se může stát, že se za zimu udělá v izolaci kbelík vlhka ale přes léto vyschne jen 3/4 kbelíku, proto se po několika letech vytvoří někdy takové mokro, že to i kape.
Někdo to pochopí i z obrázku firmy JUTA
"to se nikdy nesmí, ani u pokládané izolace" proč? děkuji moc.
"proto volíte foukanou izolaci, páč tam není přístup pro parotěs." tomu nerozumím, znamená to, že v případě použití foukané izolace parotěs není třeba? tomu ale pak odporuje to co píšete dále i to co je na obrázku. a nebo, pokud je nad takto zatepleným stropem dostatečný prostor k odvětrání, tak absence paroťesu ničemu nevadí? jak moc dobře prostupuje vzduššná vlhkost betonovou mazaninou?
moc děkuji, toto téma mě také zajímá.
z mého laického pohledu mi přijde, že tyhlety foukané izolace jsou z popsaných důvodů dost problematické.
proč? děkuji moc.****Páč mi to na školeních vysvětlovali instruktoři, nejvíce guru z JUTY pan Rypl, Trámy by shnily, páč by se v nich hromadila vlhkost a nešla odvětrat.
z mého laického pohledu***i z mého pohledu, páč nevidíte, jak Vám vyplnili dutiny, Pokud ja nad foukanou neprostupná vrstva pro páry, neměla by se tam dávat ani foukaná, ale upravit záklop, aby byl odvětrávaný.
Kamarádův syn asi před 10 lety si nenechal poradit, aby nazaklápěl foukanou doskami OSB. Podobně zde:
Zhruba po 7 letech odstraňoval plesnivé OSB desky.
Upřimně, já jen papouškuji znalosti těch školitelů.,
pánové, chápu to tedy dobře, že foukaná izolace je více paropropustná než vata v rolích?
pokud se nafouká do dutin mezi trámy, odstraní se betonová mazanina a nechají se jen prkna (vlhkost se tedy ve větrané půdě odvětrá) - paropropustná folie se dávat nemusí
ale pokud položím vatu v rolích na půdu, paropropustnou folii už položit musím?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.