Dobrý den, V kuchyni v byte mame plastové dvoukřídlé okno 150x150cm. Okna začíná ve výšce 80cm nad zemí. Budu dělat novou kuchyn a rad bych měl linku pod oknem. Vyska linky by měla být min 87cm kvůli vestavěné myčce. Jednou z možností je udělat v místě okna nižší linku. Zajímalo by mne zda nejde vyrobit okno které by bylo rozděleno tak abych mohl mít u něj vyšší linku a otevirava část by byla výše,? Že by se okno rozdělilo i horizontálně? Děkuji za rady.
Moznosti je viac : zacina sa vzdy demontazou povodneho okna. Potom domurovat vysku tvarnicami a osadit nove okno vyssie, len tam bude problem s vonkajsim parapetom, musel by posunut nahor a nanovo utesnit. Robit toto teraz v zime nie je realne, nedodrzite minimalne teploty pre pracu s maltou a tmelom.
Pod okno mozete dat namontovat dalsi plastovy profil, ktory vam to cele dvihne nahor o cca 6 cm, to mozete dat spravit aj v zime. Stare okno aj s ramom musite nahradit novym, mensim.
stavbex
Dozdit stavební otvor je spravne řešení, ale to mi v byte nepovolí ať je jedno okno menší. Potřeboval bych to vyřešit nějak tak aby zvenku bylo okno stejně velké ale vevnitř oteviratelne až výše. Zkusím zavolat nějakému výrobci oken..
Já bych šla do nižší linky pod oknem. Můžete si tak oddělit pracovní zóny. Doma mám linku rovnou, ale tady na obrázku je možné řešení. Kdybyste měla pod oknem varnou desku - podle mě aspoň uvidíte do hrnců. Sice by tam nebyl prostor na digestoř, ale nemůžu si pomoct - já ji doma vůbec nepoužívám, normálně větrám oknem.
Vyrobit okno s pevným fixem jde jednoduše. Tady je problém, že se jedná jen o 7 cm. Tam se fix nevejde. Takže buď udělat v místě okna nižší linku, nebo celý nižší okno.
stavbex
Pevný fix může být výše než 7cm. To by asi nebyl problém.
Nedělám do plastu, alébrž do dřeva a tam se nejužší fix dokáže udělat kolem 25 cm, aby tam zbylo alespoň kousek skla. Nebo dát dolů širší kus. U dřeva žádný problém, u plastu nevím jak to mají.
Nejmensi fix je 2x vyska profilu + vyska skla. Resil jsem kdysi neco podobneho a byli ochotni udelat i nejakych 20cm s tim ze to ale s cca 5cm sklem bude hnusne. Kdyz nebudes resit vzhled, svari ti i dva ramy k sobe. Coz zevnitr bude vypadat nejlip, vezmes hlubsi pracovni desku a v miste okna ji dorazis az k ramu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.