Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatížení stropu - prasklinky ve zdi

Od: kuba23186 odpovědí: 5 změna:

Ahoj, řeším nepříjemnost, co mě docela znervozňuje.

Odhlučnil jsem v patře ložnici akustickým SDK (předstěnami) o celkové váze cca 800kg rovnoměrně rozmístěnými podél stěn. Už před nějakou dobou jsem si začal všímat drobných prasklin na jedné z obkládaných stěn - z druhé strany (viz foto, červená čára znázorňuje linii prasklin). Na této straně totiž strop neobsahuje žádný nosný prvek, jsou tam schody. Prasklina je přesně v místě spoje stropu (tedy podlahy odhlučňované místnosti), což je 18cm tlustý železobeton. Dá se to snadno poznat poklepem, stěna nad čarou je totiž postavená z porothermu a pěkně duní. A tuto zeď jsem právě (mimo další 3) osadil SDK předstěnou.

Dnes jsem trochu zpanikařil, protože mi přijde, že praskliny jsou větší. Možná je to jen zdání, já hlupák si před měsíci, kdy jsem si jich prvně všiml, neoznačil jejich velikost. Vlásečnicové praskliny vedou skoro po celé délce horní místnosti, kterou jsem rekonstruoval. Na této straně horní místnosti je váha přidané SDK stěny cca 250kg rovnoměrně rozmístěné po (skoro) celé její délce 3,6m. To jsem nepovažoval za problém, kdejaká skříň s oblečením / knihami + obsazená postel by vytvořila asi stejné zatížení. Ale když vidím ty prasklinky, tak začínám mít obavu, jestli se nepřipravit na demontáž předstěny a nepovolat statika.

Jak moc mám být nervózní? Trhliny už jsem označil a budu sledovat, pokud mi dřív nerupnou nervy a nezavolám pro jistotu odborníka, ať to omrkne.

Zatížení stropu - prasklinky ve zdi
Zatížení stropu - prasklinky ve zdi #2
Zatížení stropu - prasklinky ve zdi #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zda je stav krytický a dochází k postupným dalším změnám, se dá nejlépe sledovat a identifikovat, pokud se praskliny přelepí papírovými pásky v určitých místech a sleduje se, zda a kde se tyto pásky přetrhnou. Případně přetřením a vyplněním barvou. Zvýšeným zatížením mohlo dojít možná pouze k většímu průhybu stropu a tím vzniku prasklin. Což pokračovat nemusí. Ovšem pokud by došlo v dané místnosti k pohybu třeba většího množství osob a zvyšování zatížení případně i z jiného důvodu, pak by bylo možné, že by se praskliny zvětšovaly. Ono hodně záleží i na tom, jak je Vámi uvedený 18 cm provedený "nosný" železobeton také provedený. Posouzení statikem, na místě, by bylo asi vhodné, ale zda dokáže odhadnout, jestli uvedený železobetonový "traverz" je dostatečně pevný, bez nějakých relevantních podkladů a případných dalších zjišťování, bude asi dost problematické.

km
14.11.24 23:14
Souhlasim

km
hodnocení

0x
Zapomnel jste pridat informaci, jak stara stavba je a jak siroky prostor preklenuje ŽB bez podpery.
Nicmene at uz je to jakoliv, 250 kg + je nic. Takze ten problem rekl bych nebude v te predstene. Tim nerikam ze tam zadny problem neni...
Chapu vas. Bydlim v byte kde je, sice mala, kuchynska linka zavesena na pricce ze 75 ytongu. Praskliny se objevuji presne ve vysce zaveseni a postupne, velmi pomalu, se zvetsuji. Snad to spadne az v tom byte bydlet nebudu...
Pozval bych statika, aby na to kouknul.
Tak toto je tedy určitě větší riziko. Takto silná stěna (pokud myšleno v mm) a z tohoto materiálu a pokud není nijak vyztužená (čistě citem), je na zavěšení takovýchto skříňek, velmi riziková. A vzhledem k tomu, že se postupně, podle konkrétních potřeb manželky může zatížení zvyšovat, tak bych měl docela velké obavy.
km
Je to priblizne 7 cm silna stena z porobetonu.
Manzelka ma nastesti vic rozumu nez ja, neni to tak dlouho co obsah skrinek zredukovala prave kvuli strachu ze zriceni... Ja tu stenu nestavel, takze nevim jeji presnou konstrukci. Majitel bytu tvrdi, ze ty praskliny jsou v poradku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]