Nejste přihlášen/a.
Zdravím, zajímá mě Váš názor, v malém bytě mám roční spotř. plynu (jen vařím) 13 kubíků, platba cca 3200,- Kč t e d y
cca 246 Kč za kubík. Jak to máte Vy? Kamarád v Brně má cca 166 Kč za kubík... Já žiji v kraji Zlínském... děkuji
Je to opravdu 13 m3? Není to 130? To by tak nějak odpovídalo.Hlavně v tom jsou ještě jiné stálé platby.
246 za m3 plynu je scifi.
Já bych při mé spotřebě cca 1200m3 platil podle Vaší ceny skoro 300 000 ročně za plyn...
ano, prý nemohu sčítat "hrušky s jablky" , sdělili mi na Zákaznické lince... mě ovšem zajímá CELKOVA cena za kubík, ta je 246 Kč - Kolik tak platíte Vy za využívání JEN pro ohřev jídla?
Milý Franto, používat plyn výhradně na ohřívání malého množství jídla je ekonomická hloupost.
To je jako traktor nebo Tatra na nákupy do sámošky vzdálené 100 m od bytu.
Stačí vám kupecký počty základní školy prvního stupně k tomu, abyste si byl schopen spočítat, při jakém odběru se to láme a vyplatí se vám ohřívat elektrikou. Počítat evidentně umíte dobře.
@re4zon ... to Frantu nezajímá, protože franta zrovna nechce
Samozřejmě že ve skutečnosti musí (někdo=Franta) hradit i za rezervovanou kapacitu, i za ten plynoměr - jehož výroba i revize i montáž stojí spoustu peněz, a dokonce i za ten jeho roční odečet - Ostatně ani fakturace distributorem ani obchodníkem není zadarmo
Zadarmo pouze je, když franta inkasuje starobní důchod, zadarmo to je pro frantu, ale ještě vnuci našich vnuků budou tyhle půjčky (na aktuální starobní důchody) splácet, Takže pro ně to už zadarmo nebude.
Platí se za kWh. Na faktuře je přepočet.
Přepočet plynu m3 na MWh / kWh
https://www.kurzy.cz/plyn/prevod-m3-mwh
Nebudu to přepočítávat, ptám se jasně na cenu ZA KUBIK čili m3, kamarád v Brně má 166,- kč, já 246,- Kč a to mi přijde moc... Jen si ohřívám jídlo, NEVYTÁPÍM, mám za rok 13m3 krát 10,69 - a je to v kWh , pokud to někomu pomůže...
To je přece jasné jako když si koupím nové auto a budu jezdit dvakrát do měsíce na nákup do Lidlu, také mě bude stát jeden kilometr deset tisícikorun ...
Franta ale umí počítat dobře, tak se může přece svobodně rozhodnout. Jenže ti to spořilkové jsou většinou nerozhodí, místo vytvářeny hodnot vytvářejí absurdní situace - alespoň podle mých zkušeností.
Za rok 2023 mám spotřebu 36 m3 ( 390 kWh) , platba 1300 Kč za plyn, 2300 Kč stálé platby, takže 100 Kč/m3. Na plynu jen vařím rychlá jednoduchá jídla pro jednoho, občas v troubě třeba kuře nebo zapečené brambory, těstoviny. Pokud bych vařil na elektrice, tak těch 390 kWh by nebylo o moc levnější a plyn je rychlejší.
Já nevím . Na výpočtu píšete 100kč za m3 . Tedy asi 10kč za kWh . To vám vyjde elektřina levněji . Je lepší platit jen jedny energie a poplatky .
Přesně toto poradil mé sousedce, která se tu vyskytuje řídce, její známý. Musela předělat rozvody elektřiny, nakoupit nové spotřebiče. Když to pak spočítala, tak jí vyšlo, že "ušetřené" náklady za distribuci plynu se jí vrátí za 20 let při současných cenách energií a instalatérů. A to nepočítám starosti a čas potřebný na celou akci. To se vyplatí.
Co se tedy vyplatí? Platit dvojí distribuci? Mám v pronájmu, nemohu "zrušit" plyn... takové rady raději nepsat
Vyplatí se sepsat si, jaké varianty přicházejí v úvahu a dobře si spočítat všechny související náklady. Nevěřit hned nápadům, které navrhují jen jednu variantu, i když nějakou položku sníží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.