Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik Kč platíte za m3 plynu?

Od: frantiseek odpovědí: 33 změna:

Zdravím, zajímá mě Váš názor, v malém bytě mám roční spotř. plynu (jen vařím) 13 kubíků, platba cca 3200,- Kč t e d y

cca 246 Kč za kubík. Jak to máte Vy? Kamarád v Brně má cca 166 Kč za kubík... Já žiji v kraji Zlínském... děkuji

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to opravdu 13 m3? Není to 130? To by tak nějak odpovídalo.Hlavně v tom jsou ještě jiné stálé platby.

246 za m3 plynu je scifi.

Já bych při mé spotřebě cca 1200m3 platil podle Vaší ceny skoro 300 000 ročně za plyn...

re4zon
Proc by to bylo scifi? Vetsina bude stala platba za odberne misto.

Máte pravdu ted koukám na platby kolem a proto to tak vychází.

pomo

taky se mi ty čísla nezdaj, u topíme metanem pěkně pod peřinkou :) Ale přesně na m3 to nevím kolik to je, to záleží jak se zrovna kdo nají

hodnocení

0x
Me kolega rikal, ze taky jen vari a oni tam pak pali ty sazky za kubik treba i dvojnasobne, protoze mala spotreba...
frantiseek
hodnocení

ano, prý nemohu sčítat "hrušky s jablky" , sdělili mi na Zákaznické lince... mě ovšem zajímá CELKOVA cena za kubík, ta je 246 Kč - Kolik tak platíte Vy za využívání JEN pro ohřev jídla?

Ja osobne jsem nechal sundat plynomer a topim uhlim, dokud to jeste jde. Sousedi vedle to same.. takze aktualni cenu neznam. Ale na internetu jsou kalkulacky, treba tzb a tam vam to ukaze komplet ceny.
molce

Milý Franto, používat plyn výhradně na ohřívání malého množství jídla je ekonomická hloupost.

To je jako traktor nebo Tatra na nákupy do sámošky vzdálené 100 m od bytu.

Stačí vám kupecký počty základní školy prvního stupně k tomu, abyste si byl schopen spočítat, při jakém odběru se to láme a vyplatí se vám ohřívat elektrikou. Počítat evidentně umíte dobře.

re4zon
Jenze motate hrusky s jabky! Neplatite tolik za kubik. Platite vetsinu z toho za to, ZE TAM MATE PLYNOMER. Pri nulove spotrebe byste platil za kubik dle vasi logiky nekonecno..
molce

@re4zon ... to Frantu nezajímá, protože franta zrovna nechce :)

Samozřejmě že ve skutečnosti musí (někdo=Franta) hradit i za rezervovanou kapacitu, i za ten plynoměr - jehož výroba i revize i montáž stojí spoustu peněz, a dokonce i za ten jeho roční odečet - Ostatně ani fakturace distributorem ani obchodníkem není zadarmo :)

Zadarmo pouze je, když franta inkasuje starobní důchod, zadarmo to je pro frantu, ale ještě vnuci našich vnuků budou tyhle půjčky (na aktuální starobní důchody) splácet, Takže pro ně to už zadarmo nebude.

fr

Jak chytré a moudrééé... Franta pracuje a do důchodu se nechystá... nemá ještě nárok... a při nulové spotřebě tedy zaplatím příští rok KOLIK?

hodnocení

0x

Platí se za kWh. Na faktuře je přepočet.

Přepočet plynu m3 na MWh / kWh

https://www.kurzy.cz/plyn/prevod-m3-mwh

frantiseek
hodnocení

Nebudu to přepočítávat, ptám se jasně na cenu ZA KUBIK čili m3, kamarád v Brně má 166,- kč, já 246,- Kč a to mi přijde moc... Jen si ohřívám jídlo, NEVYTÁPÍM, mám za rok 13m3 krát 10,69 - a je to v kWh , pokud to někomu pomůže...

molce

Nemá Franto , protože účtovací jednotka není za kubík, to jste si jenom kubíky přepočítal. Navíc není kubík jako kubík každý kubík má jinou výhřevnost, takže se platí za jednotku energie – kWh.

111®
hodnocení

0x

A mate stejného dodavatele?

hodnocení

0x
Mně to vychází okolo 35 Kč , ale i topím a ohřev vody. Čím nižší spotřeba, tím dražší to je. Na vaření se vám víc vyplatí elektrický sporák. Platíte měsíční paušály bez ohledu na spotřebu, takže čím větší spotřeba, tím víc se ty fixní náklady rozmělní.
doplněno 14.11.24 22:18: A od ledna zase vzrostou distribuční poplatky o 15%.
molce

To je přece jasné jako když si koupím nové auto a budu jezdit dvakrát do měsíce na nákup do Lidlu, také mě bude stát jeden kilometr deset tisícikorun ...

Franta ale umí počítat dobře, tak se může přece svobodně rozhodnout. Jenže ti to spořilkové jsou většinou nerozhodí, místo vytvářeny hodnot vytvářejí absurdní situace - alespoň podle mých zkušeností.

lmgify

By se mu možná i vyplatila 33kg propan-butanová bomba.

smode2

Ta by se vyplatila tak jako tak. Dá se sehnat za 1300,- takže cca 93,-/m3

Na zemním plynu jsem jen vařil. Po posledním vyúčtováním jsem nechal oddělat plynoměr, protože paušální poplatky a poplatek za rezervované množství byly většinové oproti odebranému množství plynu.
Náklady na přepojení varné desky na propanbutanovou lahev se mě za 1 až 3 roky vrátí + jaro léto jednoplotínkový vařič napájený fotovoltaikou.
fr

A jak/kolik Vám to vycházelo CELKEM za kubík? Jako mně, cca 250,- kč?

Pochopte že plyn jen na vaření se nemůže vyplatit. I když nic nespotřebujete, stále budete platit fixní měsíční náklady. Navíc malé dodávky plynu mají drahou distribuci. Elektřinu už máte, takže tam už měsíční paušály platíte tak jak tak.
Skoro 10kč za kilowatthodinu. U vaření na plynu je horší přestup tepla a tím velké ztráty a a tím větší spotřeba energie.

petrm
hodnocení

0x

Za rok 2023 mám spotřebu 36 m3 ( 390 kWh) , platba 1300 Kč za plyn, 2300 Kč stálé platby, takže 100 Kč/m3. Na plynu jen vařím rychlá jednoduchá jídla pro jednoho, občas v troubě třeba kuře nebo zapečené brambory, těstoviny. Pokud bych vařil na elektrice, tak těch 390 kWh by nebylo o moc levnější a plyn je rychlejší.

jendad

Já nevím . Na výpočtu píšete 100kč za m3 . Tedy asi 10kč za kWh . To vám vyjde elektřina levněji . Je lepší platit jen jedny energie a poplatky .

petrm

Elektřina mi vychází taky na 10 Kč/kWh. Roční spotřebu mám 1.2 MWh a platím cca 12000 Kč.

jendad
To je právě ta sranda. Musíte pochopit, že když zrušite plyn tak vám stupne množství elektřiny. Ta silovka je cca za 3kc. Vám tak klesne celková platba, protože odpadne plyn s povinnými platbami. Celková cena za kWh za elektřinu klesne. V soucasnosti platíte dvakrát za povine platby regulované státem za infrastrukturu.
petrm

Přesně toto poradil mé sousedce, která se tu vyskytuje řídce, její známý. Musela předělat rozvody elektřiny, nakoupit nové spotřebiče. Když to pak spočítala, tak jí vyšlo, že "ušetřené" náklady za distribuci plynu se jí vrátí za 20 let při současných cenách energií a instalatérů. A to nepočítám starosti a čas potřebný na celou akci. To se vyplatí.:)

fr

Co se tedy vyplatí? Platit dvojí distribuci? Mám v pronájmu, nemohu "zrušit" plyn... takové rady raději nepsat

petrm

Vyplatí se sepsat si, jaké varianty přicházejí v úvahu a dobře si spočítat všechny související náklady. Nevěřit hned nápadům, které navrhují jen jednu variantu, i když nějakou položku sníží.

10kc? To by spíš chtělo vyměnit dodavatele. Normální je okolo 6kc. Opravdu nemá smysl držet plyn jen na vaření. Jednak při nízké spotřebě je dražší distribuce a měsíční paušály, takže dávat stovku za kubík plynu je nesmysl. To už raději koupit opravdu tu bombu. U elektřiny měsíční paušály už počítat nemusíte, stejně je platíte tak jak tak.
A proč hned předělávat rozvody elektřiny? Malá plotýnka pro jednoho se dá strčit do zásuvky.
jendad

Petr M

Ano samozřejmě . Máte pravdu , že musíte započítat celkovou investici . To mnoho lidí nebere v uvahu . Ještě bych dodal , že od roku 2027 budou platit na plyn povolenky (CO2) i domáctnosti . Samozřejmě i benzín , nafta atd. No bude veselo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]