Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojištění domácí knihovny - vyhoří byt

Od: swopex odpovědí: 8 změna:

Mám doma knihovnu, která má nominální hodnotu asi 500-600 tisíc Kč (kupní cena knih). Jde o "obyčejné" knihy, žádné cenné výtisky. Pokud by vyhořel byt, jak budou knihy hrazeny pojišťovnou? Knihy už nikdy nekoupím stejné, neprodávají se. Nemám jejich seznam. Prý pojišťovna hradí jen cenu vytištění (tj. pár korun), ne kupní cenu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Kupní cenu Vám rozhodně nevyplatí. Jsou ty knihy staré? No, pak jsou naprosto "odepsané". To znamená, že mají nulovou hodnotu.

hodnocení

0x
90% knih dnes běžně seženete. Antikvariáty jsou plné i kvalitních knih. Pojistete si to jako sbírku.

luke237
hodnocení

0x

Jestli jde o "obycejne" knihy, tak jejich hodnota dnes je to, co by vam za ne daly v antikvariatu, tedy prakticky nula nula nic. To by byla zrejme i nahrada, kterou by vam pojistovna vyplatila.

Ja vim, je to tezke se s tim smirit, ale na sentimentalni hodnotu se ohled nebere.

Nejlepsi stejne mate, kdyz si obvolate nebo obejdete par ruznych pojstovaku, kteri nabizeji pojisteni domacnosti.

swopex
hodnocení

Pojištění domácnosti jsem sjednal - paní v pojišťovně mi řekla, to co jsem psal, tedy nehradí kupní cenu.

Knížky jsou kupované v knihkupectvích posledních 20-25 letech (běžně budovaná domácí knihovna), některé jsou staré oněch 20-25 let, některé jsou nové, třeba na Vánoce jsem dostal další várku, i dnes jsem koupil jednu knihu :) Tedy pořád nakupuji. Knihy čtu, s některými neustále pracuji (příručky, slovníky apod.).

luke237

Ja to chapu. Take mam rad svoje knihy a neumim si predstavit, co bych delal, kdybych je ztratil. Ne ze je ctu kazdy den, ale ten pocit, ze kdyz je budu potrebovat, tak vim, kam sahnout, to je prave ten pocit k nezaplaceni

Predstavte si ale, ze chcete pojistit sveho 20-25 let stareho Favorita. Take za nej nedostane po bouracce plnou prodejni cenu, ale jen tolik, kolik byste za nej dostal, kdybyste ho rano pred bourackou prodal. Tedy prakticky nic.

takjan*

Když jsem pojišťoval domácnost, mohl jsem si zvolit výši částky u různého vybavení. Třeba HIFI mám na 100kKč,-

hodnocení

0x

Stejně jako takjan si myslím, že záleží na domluvě mezi pojištěncem a pojišťovnou. Pokud si něčeho mimořádně vážím, pokud je to důležité pro mé povolání, nechám pojistit na víc, než se pojišťuje běžně. Ovšem musím počítat s tím, že výše pojistky pak také nebude "běžná", ale o hodně vyšší.

Ale také asi musím počítat s tím, že pokud si něco nechám pojistit na vysokou částku, bude se v případě požáru či jiného poškození mnohem více a důsledněji zjišťovat, jestli jsem si náhodou nezaložila požár záměrně, z důvodu zisku.

A na okraj - jsem také knihomol, knih mám plný barák. Požáru a všech jiných nebezpečí se samozřejmě bojím, ale pokud bych to přežila, tak bych bezpečně víc než knih litovala zničeného bydlení, nábytku a dalšího vybavení bezprostředně potřebného pro život.

doplněno 09.01.14 18:12:

Po vysvětlení se začínám na problém dívat i jinak. Trochu mi to jde, trochu nejde. Asi to bude tím, že na takovou situaci nejsem připravená, nemám to promyšlené. Vím, že bezprostředně by mě požár úplně srazil na kolena. Jestli a jak bych dokázala ve svém věku ještě něco budovat a vytvářet si nový domov, nevím.

Přejme si oba, aby u nás nehořelo...

swopex
hodnocení

No ale právě nábytek a elektroniku můžete koupit a byt znovuvybavit prakticky během týdne (tedy máte-li štěstí na rychlou likvidaci škodné události a nemáte-li jiné starosti související s pobytem v nemocnici...). Nábytek a elektronika jsou nahraditelné okamžitě. Nemají naprosto žádnou morální hodnotu (s výjimkou rodinných památek pochopitelně). Lednička, stůl, nádobí - nemám k nim vůbec žádný vztah, vy ano?

Knížky už nikdy nenakoupíte, tedy ty stejné. Nebo budete nakupovat dalších dvacet let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]