Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, uvažuji o zakoupení kotle, který je vybaven chladící smyčkou, ale nemám v kotelně přiveden odpad. Je možné smyčku nezapojit? Nebo jak se to řeší? Děkuji.
Řeší se to tak, že se voda z chladící smyčky natáhne do takového místa, kde odpad máš.
Připojit kotel bez dochlazování je asi proti pravidlům, ale jde to. Otázka je, co budeš dělat až kotel přetopíš a kotel ti bouchne.
Záleží jaký kotel. 50 let máme Dakony, kolikrát na nich bylo až 120°C a přežily všechny. Chladící smyčku máme až teď na tom posledním.
Chladící smyčka je bezpečnostní prvek. Spíná pří přehřátí kotle. Kotel bude bez problémů fungovat bez ní. Jen ho budete muset dobře hlídat, aby se opravdu nepřetopil.
Ale bez ní vám revizák neudělá revizi. Resp. udělá, ale napíše do protokolu, že zapojení není podle pokynů výrobce a tudíž nevyhovuje. Na funkci kotle to vliv nemá, ale kontrolnímu úřadu se to líbit nebude.
Ovšem pokud smyčku zapojíte a vývod z ní vyvedete např. hadící z okna (klidně do kopce, smyčka je napojena na vodovodní řád, tudíž je stále pod tlakem), tak revizí bez problému projdete (samozřejmě pokud nebude špatně něco jiného).
A jestli pak tu hadici odpojíte už níkdo kontrolovat nebude. Jen vám v případě přetopení kotle voda poteče na podlahu. A nebo zastavíte přívod vody do smyčky a potom sice nevyteče na podlahu, ale samozřejmě nebude plnit funkci.
pojistný události ***při jaké pojistné události? Revizi kotle jsem za 50 let nikdy nedělal a vše je OK.
Nebo jak se to řeší?**** Určitě lze dovést trubku někam, kam může voda odtéci. Taky jsem to musel dodělávat dodatečně a lze to. Ochlazovací smyčku pouštím jen ručně, páč ten správný ventil jsem měnil skoro co dvy roky. Podtýkal, i když nebylo třeba.
Jak píše někdo, kotel nepraskne při 100°C. Ale divně to zní.
Řeknu vám, jak to topenář udělal nám... trubka je vyvedena ve sklepě na podlahu. Tzn. že při přetopení teče na zem. Zní to asi divně, ale... jednou jsem přetopil, na zem vyteklo dejme tomu několik kýblů vody, ale... neuzavřel se zcela ochlazovací ventil (nečistota), takže pořád trochu protékala voda. Kdybych to měl svedený do kanalizace, vůbec bych o tom nevěděl a voda by tekla a tekla... Abych omezil případný odtok vody na podlahu, mám pod vývodem na stálo 25 l kýbl. Zde na poradně mně dobře poradili instalaci alarmu, který spustí včas sirénu a stihnu zakročit než se spustí ochlazování... funguje skvěle!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.