Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoká teplota vody v kotli oproti stoupající

Od: buri123 odpovědí: 24 změna:
Zdravím, mám problém s teplotou vody, která odchází z kotle. Když mám rozehřátý kotel, tak mám teplotu vody v kotli na 70 a udržuji ho. Ale teplota vody která jde z kotle je na 40 a abych dosáhl teploty vody co jde z kotle do radiátorů na 60-70°C musí mít kotel na 100-110 což nejde.. nevíte kde může být problém? Předem se omlouvám za možná blbě položenou otázku, ale v topení se zas tak nevyznám.. děkuji
Radiátory nejsou zavzdušné
Jde o kotel OPOP H416EKO 16kw

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Samotíž nebo čerpadlo? Pokud čerpadlo, jede? Zkuste nejvyšší otáčky...máte tam termo ventil? Na jakou teplotu, pokud ano..průměry trubek..?

buri123
hodnocení

Čerpadlo zde není. Je to starší bytovka.

Takže pouze jeden byt? Bez čerpadla? Pak průměry trubek od kotle až k radiátorům... Je tově instalovaný, nebo letos nastala změna u staré, původně funkční instalace? Pokud nová instalace, reklamujte co nejdřív...Rozepište se...

buri123
hodnocení

Ano jde pouze o jeden byt. Kotel je 3 roky starý ale zbytek se nechával co já vím.

hodnocení

0x
Budete nám muset popsat, nebo ofotit zapojení rozvodů vody z kotle.
buri123
hodnocení

Je jenom výstup vody z kotle stoupacka a pak zase vracečka. + Expanzka jiné vedení tam není z kotle
Takže samotíž? A dělala se nějaká změna oproti tomu, když to ještě fungovalo? Teda jestli to vůbec někdy fungovalo?
Je odvzdušněno?
A není tam propojka mezi vstupem a výstupem "do zkratu", jak se to dělalo u samotize jako náhrada trojcestaku, aby byla vyšší teplota kotle?

hodnocení

0x

Abych řekl pravdu, nějak se v těch teplotách nevyznám.

buri123
hodnocení

Co mám ukazatel na kotli tam mám 70 a co mám ukazatel na trubce která vede vodu nahoru do bytu do radiátorů tak tam mám 40.

A když chytnete rukou trubku 40 stupňů, není náhodou teplejší? To snad poznáte,,,a v bytě máte zima? Při 70 na kotli? A teploměry jsou funkční? V pořádku? Měří dobře?

buri123
hodnocení

Ano teploměr je funkční, taky mě to napadlo. V bytě je právě šílená zima radiátory jsou skoro až vlažný bych řekl.

Samotížka je línější, nežli systém s čerpadlem, ale že by to bylo o tolik se mi nezdá. Čerpadlo by hodně pomohlo.

Zkusil bych nějakým jiným teploměrem, zdali teploty souhlasí s tím co ukazují současné teploměry.

hodnocení

0x

Pozeral som na popis kotla a jeho parametre. Napojenie kotla je 1 1/4 cool a to je málo,aby fungovala samotiaž. Potrebujete dať na spiatočku obehové čerpadlo za kotol.

krby-tuma.sk/...

Jak velká trubka tam je třeba dát, aby samotížka fungovala?

asd1
Potřebná velikost - záleží na konkrétním systému, hlavně výškové poměry a přenášený výkon.

asd1 souhlas, páč já měl na samotíž i coulovou trubku a šlo to...

asd1
U tazatele je jiný problém, špatně chodící samotiz by byla horká voda ale malý průtok, ne horký kotel a výstup jen 40
Problém bude v zapojení kotloveho okruhu/ predehrev zpatecky, dost mozna jednoduse nedostatecny výkon kotle

hodnocení

0x
Jake ventily mate na radiatorech? Mate asi velky odpor v soustave a timpadem nizk prutok vody.

hodnocení

0x
Jestli to 2 zimy fungovalo tak moc možností proč to nefunguje není.
Chce to projít všechny ventily na radiátorech jestli jsou otevřené (nezalehlé). Projít odvzdušňováky na potrubí. Někde bude na potrubí vzduchový pytel.

hodnocení

0x

ale v topení se zas tak nevyznám****tak je nutné pozvat někoho, kdo se v tom vyzná. Páč je hodně důležité ošahávat trubky a radiátory. Páč něco brání tomu, aby se voda dala do pohybu. To nelze nají na dálku, jen místní kontroloua osáháváním.

jawacek350
hodnocení

0x

Jaký je tlak v soustavě? Máte otevřenou nebo uzavřenou expanzní nádobu? Pokud byste měl nízký tlak v soustavě, mohlo by to také dělat problémy s distribucí tepla. Zkontrolujte tlak na manometru.

tomken
hodnocení

0x

Tento kotel mám a teploměr na kotli dost přeměřuje, takže se řídím tím co mám na trubce od kotle. A samozřejmě také pocitově je dost poznat rozdíl mezi 70 a 40.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]