Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rost z latí

Od: martinoos odpovědí: 25 změna:
Dobrý den,
budu dělat rošt z latí pro uchycení sadrokartonu v podkroví -sikma stěna. Parozabranu mam hotovou, pujdu dlouhým vrutem skrz lat az do krokve. Rad bych se zeptal, jestli postup správný. Vychází mi to na 6 vodorovných latí po 50cm rozteči. Krokve letí 1,5 cm max.
Nejdříve bych udelal horní a spodní vodorovnou lat a následně zbylé 4 dorovnal pres pres vodovahu kolmo k horní a spodní latí. Mezeru vypodlozil. Je to tak správně? Popřípadě bych rád požádal o tipy nebo postupy.
Děkuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vysvetlim rozdiel medzi drevom (lata) a kovovym profilom na zavese na upevnovanie sadrokartonu. Rozdiel je v tuhosti, zaves funguje ako pruzny prvok a ked dochadza k dilatacii od zmien teploty alebo krov mierne pracuje pri vichrici, tak zaves sam sa pruzne deformuje a neprenasa sily dalej do sadrokartonu.

Ak na hlavny nosny system krovu date dalsie pevne prvky (drevene laty) a sadros upevnite o tie laty, tak logicky sily budu posobit priamo na sadrokarton a ten popraska.

hodnocení

0x

Lze to dělat různě, co člověk, to názor.

Váš návrh není zrovna OK. Páč Vy dáte latě (rošt) k trámům natvrdo, což může být úpříčina praskání. Navíc tam bude tepelný most. Domnívám se, ale bez znalostí podrobností u Vás, že bude málo izolace.

K uchycení latí použijte přímé závěsy, třaba 60x50, lepší jsou 60x125, nebo i delší,

martinooos
hodnocení

Tepelny most mit nebudu, protoze pod krokvi mam 5cm pir desku. Vruty jsem dal specialni dute, ktere se používají k nadkrokevni izolaci do krokví.

Martine, v pořádku, tepelný most nebude. ale ty závěsy dáte?

martinooos
hodnocení

Nedam, je jedno jestli vrut prichyti lat nebo zaves
martinooos
hodnocení

Navic primy zaves neni uzpusoben aby skrz prosel 8cka vrut

Jasně, v pořádku, nedávejte přímé závěsy, klidně to dejte natvrdo, to nevadí, že to pak praskne, třeba.

Pak ale nechápu větu: "Popřípadě bych rád požádal o tipy nebo postupy."

martinooos
hodnocení

Myslite ze kvh lat 40x60 praskne? Late uz mam koupené, muzu je dat na prime zavesy 1,0 sila plechu. Ptam se normalne, nic proti.

Ale nejde o pevnost latí, to vydrží, ale pnutí a střídání teplot.

Co myslíte, pracuje vazba teplem a vysycháním?

Já se snažím normálně poradit, ze zkušeností ze staveb. Ale vzhledem ke svému věku, již nepřesvědčuji nikoho o svém názoru. Taky jsem se učil na chybách svých i jiných.

kmet

Mám pocit, že je to pozér, který to řešení chtěl jenom pochválit, nebo se pohádat, možná je to taky trollbot.

kmete, minule se ptal jiný stavitel Radek, ohledně míchání dřeva a profilů na SDK..

martinoos
hodnocení

Nemam jinou moznost, nez kotvit pres PIR do krokve.

nez kotvit pres PIR do krokve***ale použít přímý zácvěs můžete i tak...

martinooos
hodnocení

Jestli me to pomuze, dam to pres primy zaves sila plechu 1.0 mm

Nejde že by to latě neunesly, jde o to že dřevo může "pracovat" -zkroutit vliven teplot, vlkosti ve dřevu... pak praskne SDK! Závěsy toto eliminují!

martinooos
hodnocení

Dobre, dekuji za radu.
martinoos
hodnocení

Rozhodl jsem se pro výměnu kvh lati za CD profily, vrtalo me to hlavou, vydam se raději na jistotu. Abyste si nemysleli ze jsem c*rak nebo trollbot jak nekdo zminoval. Podival jsem se na rigips system a koupil stavěcí třmeny 60/35, přesně dle jejich systemu.
Děkuji všem ještě jednou za rady

jendad
hodnocení

0x

Já jsem dával vše na latě a nic nepraská . Ale to jsem dělal dřevostavbu z fošen a ty se chovají jak panely . Rozteč jsem dělal na 62,5cm , aby to vycházelo . Ale pokuď to děláte na české masivní trámy s roztečí 1m , tak to bude praskat . Ty trámy se ruzně kroutí a sesychají . Tak jak se to stále zde píše , že má někdo praskliny , když napojuje zděnou stavbu na dřevostavbu .

hodnocení

0x
Dřevěná konstrukce pro sádrokarton má být ze suchého dřeva, aby se nesmrskávala a nekroutila.
martinoos
hodnocení

Mam late z KVH 40/60
Kvh neznamená že dřevo je dostatečně suché.
martinoos
hodnocení

Mam to dat dle Vas na zavesy?

Samozrejme na zavesy, nechapem, preco vas musime opakovane presviedcat o nevhodnosti dreva.

martinoos
hodnocení

Drevene late dam na zavesy ok
Technologie sádrokartonů je používáná hodně desítek let.
Pokud chcete dobrý výsledek tak dodržujte dlouhodobě vyzkoušené postupy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]