Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zarostlý záchod zevnitř

Od: kutiloggy® odpovědí: 18 změna:
Zdravím, zavesný zachod Jika špatně splachoval. Po použití endoskopicke kamery jsem zjistil, že je zevnitř zarostlý.
Jsem v podnájmu a tak jsem se ho pomocí bílého octa pokusil vyčistit. Ucpal jsem oplachovací trysky a dva větší otvory v míse, aby ocet nevytekl a mohl působit. Na záchodě běželo nonstop odsávání a ocet nebyl nikde cítit. Nalil jsem ho až po hrdlo v zásobní nádrže, jelikož v jejím odtokovem kolenku byli taktéž úsady viz. foto.
Nebylo to hned, ale povedlo se :)
Ráno jsem ho prolil třema kyblama vody rovnou do nádržky a voda normálně protekla do mísy. Proud vody má tak dvakrát větší rychlost a sílu, ale! Jak se rozpustil kámen tak někde něco přestalo těsnit, což jsem zjistil záhy. Zbyli mi tam jestě dvě litrové balení a tak jsem si řekl, ze to naposledy jen prosychr ještě naleju a necham působit ješte jednu noc. Bohužel i přesto, že jsou otvory ucpané, již se v odtokovém kolénku nedrží hladina jako předtím. Soused podemnou vyplavený není a tak předpokládám, že 2 litry tekutiny mohly skončit někde v dutině záchodu nebo mezi záchodem a zdí(je dokola zatmelený. Na obrázku je patrné těsnění v hlavní velké trysce uvnitř záchodu. Na každé straně jedna tryska tzv. vyústění kolénka pod nádrzkou se po výstupu rozvětvuje na levou a pravou již zmiňovanou trysku s těsněními.
Zvládnu doma sám mísu odpojit a zkontrolovat kam se co strácí? Netuším kolik by si řekl profík za tento úkon? Jinak předpokládám, že pro zpětnou montáž bude třeba koupit ochrannou podložku/těsnění mezi mísou a zdí. Bílý sanitární silikon mám. Podotýkám,že jsem celkem zručný, ale nikdy jsem to nedělal...

Zarostlý záchod zevnitř
Zarostlý záchod zevnitř #2
Zarostlý záchod zevnitř #3

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

Podle mě může být v tehle dutině mezi zachodem a zdí...
Zarostlý záchod zevnitř #7

hodnocení

Druhá možnost je, že to teče přes těsnění v místě kde se na kolínko pod nadržkou napojuje vývodka a to bych tedy rovnou koupil novou sadu s vývodkou a odpadní trubkou s manžetou a příslušnými těsněními. Snad tam padne nějaký universální třeba z Bauhausu? Ach jo měl jsem zato, že bílý ocet těsněsnení nepoškodí, ale očividně jsem se mílil a taková radost byla z čistého hajzlu. Teď ho musím ještě celý sundat kdy zjistím, že je zarostlý i sifon a půjdu rovnou pro nový. Bude prosím stačit když odpadní potrubí zácpu hadrem kvůli smradu?
Zarostlý záchod zevnitř #8

hodnocení

0x
Ocet těžko poškodil těsnění, ale to asi jen tesnilo k tomu vodnímu kameni, co tam teď není.
hodnocení

Očividně máte pravdu a záhada vyřešena. Přívodní trubka má špatně usazené těsnění. Takže hádám, že od samého začátku na rychlý průtok to nevadilo a časem to zarostlo.
Dnes jsem nakoupil vše potřebné a zítra se pokusím mísu sundat. Nějaké rady na co si dát pozor? Čím je nejlepší ucpad odpadní trubku kvůli zápachu? Bude stačit hadr? Děkuji
Zarostlý záchod zevnitř #9

hodnocení

Tak jen upřesním, že otvor/tryska, kudy proudí voda z nádržky do toalety, je jen jeden/jedna a kolínko se nijak nerozvětvuje jak jsem psal na začátku. Divím se, že to nikdo zkušenější nezpochybnil :D

Říkal jsem si jak je možné, že sotva co strčím kameru do lomu kolínka, tak hned vidím ucpávky těch malých otvoru po obvodu v míse a přitom není nikde žádná rozbočka*zmateny*

Chybná doměnka vznikla tak, že jsem kameru zaváděl do výstupních otvorů v míse jak na lévé tak pravé straně a vůbec mi dedošlo, že vidím jedno a totéž*smich*

Ale pořád mi není jasné proč by to tam teklo, pokud je tam to lamelové těsnění. Zdali tam tedy vůbec je záchod je starý bezmála 15 let a možná byli tenkrát jiné standardy *zmateny*

Tímto se ještě jednou omlouvám*hi*

lmgify
hodnocení

0x

> Proud vody má tak dvakrát větší rychlost a sílu

Není divu, když tvoje fotky ukazují, že kámen blokoval dobrou třetinu průřezu vstupního otvoru.

> Čím je nejlepší ucpad odpadní trubku kvůli zápachu?

Dává se na sucho příslušná zaslepovací zátka pro daný průměr trubky, nebo hrdlo trubky se zaslepeným druhým koncem nebo hrdlo trubky se šroubovacím zaslepením na druhém konci, ale když je nemáš, tak ucpat čímkoliv, možná i překrýt igelitem, okraje ohnout a přilepit k trubce izolepou/lepící páskou.

> Nějaké rady na co si dát pozor?

Poradit neumím. Chodím sem pro ty hezké fotky z kamery a snažím se pochopit, odkud kam se koukám. Co je to za kamerku? Určitě se mi bude hodit.

Ten ocet pracuje lépe, než jsem čekal.

doplněno 13.11.24 00:48:

Zátky a víčka

hodnocení

Dobrý den, děkuji za tip.
Jedná se o Endoskop F130 WiFi s přísvitem, rozlišení 1200p, žlutý.
Ocet působil necelé tři dny...
lmgify

Díky za model. Koukám, že čeští prodejci tuto $15 kamerku prodávají za 2000,-. *ee*

Uvažuji o koupi té 10m varianty. Přiucpává se pravidelně kanalizace a chci se přesvědčit, jestli to jsou kořeny stromu nebo něco jiného.

hodnocení

Záhada vyřešena. Intuboval jsem zasobnín
nádrzku hadicí abych přemostil misto s doměle poškozeným těsnením a pomocí trychtýře nalil vodu tak a záhada je konečně vyřešena
Těsnění je v pořadku a v záchodu je prasklina, která těsnila jen díky těm nánosům.
Existuje šance, že ústí přímo do sifonu a tedy kanalizace
Náhoda by to byla veliká a tak jsem odstranil silikon na několika místech kolem WC a v dutině mezi záchodem a zdí tedy voda taky není...
Není ani pod nádržkou ve stupačkách. Jediné místo kam by tedy mohla téct je po odpaním vývodu sifonu a přímo do zdi kde je trubka s odpadem...
Zatím splachuji kýblem a o víkendu bude demontáž mísy.
Samozřejmě nezklamu a natočím o tom reportáž
Zarostlý záchod zevnitř #10
Zarostlý záchod zevnitř #11
hodnocení

Vložil bych sem odkazy na youtube se záznamem z kamery, ale nevím jak...
lmgify

Okopíruješ URL z adresního řádku videa na Youtube stránce (něco jako youtube com / watch?v=hu5fTH6) a vložíš jako text. Nejlépe každý odkaz na samostatný řádek. Po odeslání příspěvku Poradna automaticky vytvoří náhledy a okno přehrávače.

hodnocení

Před čištením:

Po čištění:
lmgify

URL videí na Youtube Shorts nefungují. Musíš z jejich URL získat to číslo videa a vlepit ho do URL běžného videa.

Vytáhl jsem ta čísla z HTML této stránky.

Před čištením:

Po čištění:

lmgify

Ten rozdíl je obrovský! Určitě více než dvakrát. Po vyčištění to má pořádný tah!

Co je ta modrá přísada? Jen něco voňavého nebo to má mít i nějaký čistící účinek?

hodnocení

Takový tablety modrý, zametují i tvorbě vodního kamene. Hodíte to do nádržky s vodou. Tam se to pomalu rozpouští a vydrží to jak kdy, většinou týden.

hodnocení

Aha, tak na mobilu to funguje trochu jinak, není tam ikonka pro vložení odkazu.

Zde jsou slíbená videa

http://youtube.com/shorts/J3ouwTpb2dk?feature=share

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma protéká záchod

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]