Dobrý den, potřebuji poradit.Jsem spoluvlastnikem 1/2 domu.Bohuzel bydlim na druhém konci republiky a rád bych svoji polovinu prodal.Bratr však nesouhlasí a souhlasit nebude.Resil tohle někdo? Zřejmě nezbude než prodat půlku pod cenou, Má s tím někdo nějakou zkušenost, popřípadě tipy na firmy,realitky.Dik
Známe. Pokud nechcete darovat bratrovi, normálně můžete komukoliv prodat a bratr s tím nic nezmůže. Žádný jeho souhlas nepotrebujete. Samozřejmě nutno počítat, že za to dostanete určitě méně, než kdybyste prodávali celý dům a pak se podělili. Určitě koupi nějaký spekulant, ale pokud s bratrem není řeč, nemusí vás to trápit. Kolikrát lepší mít holý zadek, ale svatý pokoj a jet si po svém.
To, jestli bratr souhlasí s prodejem, nebo nesouhlasí, to je úplně jedno. Upřímně - dost se mu divím. Pokud vlastním půlku nemovitosti v níž bydlím, je v mém nejvlastnějším zájmu vypořádat i tu druhou půlku. A to z několika důvodů - především - Vy můžete tu svou půlku v klidu prodat spekulantům, kterých je dnes bezpočet drevostavitel.cz/...
a pan bratr si pak může rvát vlasy. Krom toho - prodat v budoucnu podíl domu je vždy méně výhodné a komplikovanější . Sám jsem byl v podobné situaci, šlo o domek po tchánovi, kdy jsem raději švagra vyplatil a nyní jsem naprosto v klidu a nemusím nemovitost řešit
Pod cenou nic prodávat nemusíte. Podejte si inzerát a uvidíte kolik se přihlásí spekulantů. Jenom chudák bratr, až mu vyměří nájem.
r22
Bohužel min 15let o tom byl informován že to takhle budeme řešit a že ideálně by bylo prodat nemovitost jako celek.Se vším souhlasil, bohužel když jsem to teď začal řešit,jsem ten nejhorší.
Bratrovi budouci spolumajitel. Pokud neni dum rozdeleny na jednotky, tak muze mit dost problem. Dostane na vyber, bud bude platit prepaleny najem, nebo mu tam treba nastehuji svoje "najemniky". A nebo to pod cenou proda. Takhle spekulanti funguji. Proste spoluvlastnictvi s nejakym nahodnym clovekem fakt nechces..
Když je RD rozdělen na 2 poloviny a není určeno komu co patří, tak na nějaký eventuální podnájem je pak potřeba souhlas obou vlastníků ne? Pokud ne, tak je to hodně stupidní, ale ani bych se nedivil. Tady je stupidních věcí dost. Jak může spolumajitel vyměřit nájem druhému majiteli? Za co? Užívat RD samozřejmě mohou oba, ale jaký nájem? To je snad ještě stupidnější.
Žádné předkupní právo už se v téhle situaci neřeší, klidně napište podrobnosti a nějakou reálnou cenu za ideální polovinu, nižší cena, než 1/2 odhadní ceny domu neznamená pod cenou, ve skutečnosti to bude podstatně míň.
r22
Uvidíme,zkusim přes inzerát prodat.Prodelame na tom oba bohužel jina možnost neni.
konecma
Zadej do vyhledávače zrušení a vypořádání podiloveho spoluvlastnictví Soud tuto problematiku řeší stále, soud nechá udělat odhad 1. pokud jde nemovitost se rozdělí 2. nabídne jednomu spoluvlastnikovi 3. nebo prodá a peníze rozdělí. Rozhodnuti soudu je založeno na odhadu znalce
Je to běžné, záleží na ceně. Především to tak dělají realitáci.
Příklad z e sousedství. Sousede rozvedeni, každy vlastnil pul domu. Manželka to chtěla prodat, ale manžel ne. takže manželka prodala půl domu realitačce, která tam jezdila s policajtama, aby se tam mohla dostat atp. Takto to měli asi 4 roky, než se nasral i ten manžel prodal i druhou půlu stejné realitačce, ta to potom prodala jako celek a bylo to.
Tipl bych si že za půl domu vám nenabídnou půlku odhadu ceny nemovitosti. Každpádně, když to jinak nelze. Bratr v tom domě bydlí?
r22
Ano,bydli ale je už starší alkoholik a pracuje příležitostně.Drivejsi dohoda byla, prodá se to jako celek a on si pronajme nejakou malou garsonku... vždy tvrdil ok,ale ted ze tam bydli celý život a nikdy se neodstehuje.Takze máme na druhé straně dům a nic z toho.
No, vidíte, kdybyste to prodal před 15 lety, nedostal byste tolik jako dnes, zhodnotilo se to. Prostě, když se chce někdo někomu pomstít, odkáže mu podíl... Kdybyste nedostali nic nebo zdědili dluhy, stmelí vás to s bratrem dohromady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.