Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Budu ve starém domku přecházet na topení dřevem. Bude to kotel+akumulační nádrž a musí se komplet rozvést i radiátory. Nechala jsem si od dvou topenářů spočítat cenu a + - je cena stejná
je tu rozepsaných hodně položek (ventily, landomat, čerpadlo atd, je to 24 řádků) ale není tu uvedená cena práce. Je tu pouze položka "montáž nádrže, kotle, a OV" 12,000kč, "montáž čerpadel" 1,000kč a "uvedení do provozu a montáž regulace" 12,000kč)
kalkulace je na 350,000 s DPH
děkuji
Kolik máte místností?
Nebylo by lepší třeba při 4 obytných místnostech dát 3 klimatizace? Nejspíš byste na to dostala i dotaci a pokud nemáte dřevo úplně zadarmo, tak by to bylo možná i daleko levnější... kdo ví...
Já to teď testuju v jedny nemovitosti, počítám že náklady budou tak třetinové s pětkrát lepším komfortem, než dřív. Tak to ještě beru dotaci, je to první pokus a když se to osvědčí tak to zreplikuji.
Důležité je umět si to spočítat, navrhnout, případně vyjednat. Firmy co to montuje mají šílený marže klidně i 1000% (vic jak nejmenovaná firma vyprodávala přes Allegro tepelný čerpadla Grundig za 1/10 ceny a i tak vydělala)...
Záleží na kolik budete topit a jak to nastavíte.
A proc já mám kWh el. za 4,60? No protoze jsem si sjednal spot kdyz zo jeste dlo.
Také nezapomeňte že u toho plynu / dřeva část pustíte komínem do vzduchu. Takže KLIMA Bude znatelně levnější než plyn a seš natelně větším komfortem.
Pokud jste v důchodu nebo v domácnosti, a můžete topit dřevem, no tak si spočítejte náklady na sušení a skladování toho dřeva, když vám ho přivezou, tak je potřeba ho mít tak 3 roky aby vyschlo. Regulace téměř bez šance a musíte kolem toho lítat...
Tak kolik je náklad na těch 20 MWh hodin V dřevě? Když do zoho započítáte shánění, přikládání, manipulaci se dřevem, sušení? Na ten komfort a statistiky nikdy nebude takový, jako s automatikou ... tak zo zvažte.
Jak už tu padlo, rozhodující je vaše nákupní cena dřeva a to, jestli má kdo okolo toho lítat, jestli to máte kde skladovat... Ono tu tepelnou pohodu za těch 300 000 stejně moc nezískáte, protože když zůstanou studený podlahy, hodí to tam předražený radiátory, a budete chodit přikládat do kamen ručně, no tak co si tím pomůžete? To chce opravdu pořádně spočítat a zhodnotit na místě s někým, kdo tomu rozumí dát mu třeba 3000 že se vám hodinu bude věnovat, a řekne mám reálném výsledek aniž bude zainteresován i na tom něco vám prodat...
Jak už tu zaznělo, při pořizovací ceně 350 000, nevím kolik vám je let, no tak jak dlouho tuhle tu cenu budete amortizovat musíte rozpočítat do ty roční ceny... Ty plechový radiátor i co vám tam asi napočítal taky nejsou věčný...
A ukažte mi kotel na dřevo, který můžete stoprocentně dálkově ovládat přes mobil (To umí každá klimoška). Zkrátka je to komplexní úloha tohle posoudit.
Ta klima má obrovskou výhodu v bezobslužnosti (nemoc , dovolená atd) . A jak bylo psáno se dřevem není sranda . Navíc to bude určitě dřevoplynový kotel a tam obrovsky záleží na malé vlhkosti paliva . U starého domu spotřeba muže klidně být 10 až 15m dřeva ročně . A to minimálně dva roky sušit a to už zabere sakra místa .
V tomhle muže být ta klima dobrá cesta . No ale pokuď máte rozumné možnosti se dřevem , tak bych se možná podíval na krbovky .
Ono přeci jen sálavé teplo je velmi příjemné . S krbovkama se dostanete doplnkově na 3 až 5m dřeva jak se vám bude chtít přitápět a takové množství paliva už se dá rozumě uskladnit a usušit . často tyto staré domy mají komín uprostřed a on sám o sobě už takto předává teplo do domu.
To jo ale já než bych rozdělával oheň, třeba na víkend, tak jsem radši si vzal spacák a svetr Pro každého může být ta obsluha a práce se dřevem jinak oceněna - Pro důchodce a ženu v domácnosti skoro zadarmo, akorát přijde o seriál, pro ekonomicky aktivní ho člověka to může být dost drahý
A nevím jak ty krbovky lze regulovat, ono když se to pře topí tak jak rychle ubereš, nijak, jedině otevřít okna..
ukažte mi kotel na dřevo, který můžete stoprocentně dálkově ovládat přes mobil (To umí každá klimoška). Zkrátka je to komplexní úloha tohle posoudit. Oni asi budou existovat energeticky poradci, no ale pak je člověk z praxe který má spoustu nemovitostí a zajímá se o to se vším všudy, od od ceny té energie a konstrukci stavby a styl užívání. Já se divím že víte přesně kolik ta kWh vás stojí, to většina lidí neví...
K tomu si můžete dopočítat kWh v tom dřevu a vše další a je to...
Ps: TČ seženete i za 10KKč x 3. Ale koukejte se jenom na ty co mají A++ na topení a topí i v -15°C (já mám A+++ a topí -20°C, Ale to je úplně nejlepší, a včetně instalace po dotaci mi to vyjde hádám pod 21000 Kč (i s montáží) a asi hodinka práce (Papírování pro dotaci).
Za posledních 7 dní to vzalo asi 15 kWh elektřiny a odevzdalo asi 120-140 kWh. Nájemník to stále škrtí )
tss
,,Za posledních 7 dní to vzalo asi 15 kWh elektřiny a odevzdalo asi 120-140 kWh. Nájemník to stále škrtí ) ,,
Tak vzduchová čerpadla mají cop okolo 3 , země - voda když jsou dobrá okolo 4 . Ale vy máte nějaký zázrak , když vám dá z 15kWh krásných 120 až 140kWh . To bude někde COP okolo 8 . Nějaký nový vynález?
Chápu že tady moc odborník§ není, ale některé názory odpůrců "topení dřevem" jsou z předminulého století. když už pominu TČ s topným faktorem skoro 10 přes představu štípání dřeva a denního zátopu. Moderní peletkové kotle mají dálkové řízení provozu,automatické zapalování...Existují vícepalivové kotle ( chce se mi a mám čas - topím dřevem.Nejsem doma - dálkově přepnu na peletky ) . Nevýhoda většiny těchhle kotlů se projevila teď po povodních - zatímco ve starém VIADRUSU po opadnutí vody se dalo zatopit víceméně hned, u těchhle supoermoderních to bylo v lepším pčípadě na výměnu čerpadla,ventilátoru a elektroniky
Popela je z peletek minimum, přísun paliva se dá řešit zásobníkem na celou sezonu... kde není možnost plynu dobré řešení. vše je otázka peněz
@jendad - to je TČ s několika seriově zapojenými kompresoyr
Právě jsem zatápěl. Začalo to oloupanou dýhou, na to trošku slabších prkýnek a již odřezky latí, trámků, všeho, co dala stavba.
Radiátor po 10 minutách začíná být teplý.
Ale musí se trošku pracovat.
to tss: jak jste vypočítal, že vám to dalo 120-140kwh tepla? ta klimatizace má nějaké počítadlo?
a druhá věc, jak už tu někdo psal, to máte klimatizaci vzduch-vzdhuch s coop faktorem 8-10? opravdu asi nějaká nová technologie
Jendad: Ono když je nad nulou - tak Cop je vyšší... Čerpadlo má psané 5 něco, ale to by měl být asi průměr že?
Takže když je spíše nad nulou než pod, tak Cop 7,x je reálný...
Až bude -20 tak bude COP 2...
A na -20 Je taky stavěná jen málokterá klimatizace! Běžné jsou dělány do -15, Prostě účinnost klesá s nižší venkovní teplotou a vyšší vnitřní... Pokud topíte třeba jen na 19°C tak účinnost bude daleko vyšší než když budete topit na 24
@nunici Můžeš mi poslat nějaký odkaz na ty peletky, kolik tak stojí 1 kWh v peletkách? Vs ve dřevě?
No, a na kolik sycení v ten čas, ty peletky někdo musí dopravit nasypat, uskladnit, než mi to Zvlhnout, musíš na to myslet v létě nakoupit, musíš mít dva materiály: peletky a dřevo, všechny tyhle složitosti by jsi měl započítat do nákladů ušlé příležitosti. Samozřejmě že když tohle to neza počítáš, tak máš zkreslené představy, a i Tak ti to může vyjít dražší než to čerpadlo, vše je otázka i za počtení pořizovacích nákladů,
cet
Upozornuji , že klimatizaci nemám a to co zde napíši je jen muj laický názor.
Velkým problémem je namrzání výměníku při teplotách nad 0°c . Kdy je velká vlhkost vzduchu a ta namrzá na podchlazeném výměníku . To je řešeno nahřátím a odtáváním . Paradoxně tak lépe topí za mrazu , kdy je vzduch už suchý a vlhkost vysrážena . Musíte si uvědomit , že 0°c je jen bod přeměny vody ve skupenství , ale pracujeme ve stupních Kelvina . Tudíž v okolí je obrovské množství tepla až do absolutní nuly . Jednoduše řečeno , když dvakrát zmačknete plyn o teplotě okolo 0°c nemá stále 0°c , ale 2 x 273 °Kelvina . Tedy 546°Kelvina . Zásadním problémem , bych viděl odizolování strojních částí od okolí (motor , fitinky atd) . Kdy přes tyto kovové součástky předává teplo medium do okolí a tedy ta energie se ztrácí . Prostě kdyby jsme dokázali udělat strojní součástky s pevností ocele , ale s vlastností absolutního izolantu , to by byla efektivita
cet
Nemusíš, je to věc názoru a financí .Peletky 17 MJ/kg,cena od 5 Kč/kg takže cenově srovnatelné s plynem a levnější než elektřina JENŽE peletky se dají zavážet i tam, kde není zavedený plyn
Obecně platí že u dřeva se člověk zahřeje několikanásobně víc zvlášť při samovýrobě
A kdo bude navážet a sypat ty pytle Pelet?
Ta účinnost kotle bude tak 80%, zbytek půjde do komína...
Za mě vyjde výrazně levnějc i ptovozně si pořídit tarif D57 na 1 fázi a 3 Klímy po 600W. Ale ať di dělá každý jak umí...
Tohle jde určitě materiál 200k a 50k práce je víc než dost... Borců je málo tak chtěj za práci 150k+ Slušnej vejvar...
Za ty prachy můžeš roky topit přímotopem a dřevem přitápět v krbovkách..., bude to pohodlnější a levnější..
Dej odborníkovi pár tisíc ať nadhodí možnosti, výhody nevýhody, pak s jasným projektem hledej kdo to udělá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.