Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám problém že v zimě mě zamrzne na chatě voda cestou ze studny do expanzomatu. Je to taková půl coulová černá hadice. Prý existuje a dá se koupit nějaký drátek který do té hadice strčím (omotání z venku hadice není možné) a dám to do zásuvky a udržuje to v mrazu nějakou teplotu aby hadice nezamrzla. Jak to do té hadice ale strčím? To ji mám navrtat šikmo a prostrčit tam ten drátek? To pak nebude těsnit a bude unikat voda. Jak to připojit na půl coulovou hadici před expanzomatem ve sklepu? Děkuji za odpověď a odkaz na něco co by fungovalo protože já vodě nerozumím, tak nevím co přesně koupit.
1) Buď zcela novou instalaci a ušetřit za elektřinu.
2) Nebo samoregulační topný kabel "na i do" potrubí. zde nabídky Ale pozor na kvalitní el. provedení celé domovní elektro-instalace, napájeno 230V.
3) Před 20 lety jsem se setkal s kabely do potrubí s bezpečným napájením 40 Voltů. Nedohledal jsem.
Děkuji za odpověď. A když nechám vodu při mrazu kapat a třeba jednou za půl hodiny sepne čerpadlo, zamrzne ta hadice? Místy vede ned zamí ve skále.
Viem si predstavit osadit na PE potrubie, ktoremu nespravne hovorite hadica, T-kus so specialnou zatkou, kadial zasuniete kabel, ale utesnit to v tej zatke bude narocne, sacie potrubie je nachylne na problemy s prisavanim vzduchu a tlakove razy pri zatvarani klapky. Druha vec je ekonomia prevadzky, potrebujete takych aspon 10W na meter dlzky.
Jedine rozumne riesenie je prerobit to zakopanim do nezamrznej hlbky alebo ak je tam problem so skalnatym terenom, tak aspon ulozit hrubu chranicku, v ktorej bude mirelonova izolacia a vykurovaci kabel na PE potrubi, to vyrazne znizi naroky na prikon ohrevu a vacsinu casu ohrev ani nebude aktivny.
Topné kabely existují i pro umístění dovnitř trubky, používají se na to speciální armatury s konektorem, které se přidělají na obou koncích trubky. Mělo by se to prodávat jako sada. Pokud se jedná o pískovcovou skálu, tak ta by neměla promrznout do velké hloubky a zimy v ČR již nebývají co dříve, čili toto řešení by asi bylo vhodné pro vás. Zmíněné vytápění lze vyrobit i z elektrického ohradníku s nerez dráty, ale to musí dělat někdo, kdo tomu rozumí.
Jenomže vně to právě nejde, protože hadice vede ve skále a já nemám jak ji zvenku omotat kabelem. Proto potřebuju něco strčit dovnitř.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.