Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak/z čeho by ste udělali tento stromek?

Od: rotorod® odpovědí: 71 změna:

zdravím,

prosím o radu, jak nebo z čeho by jste v domacích podmínkach udělali takový podobný stromek? Z obrázku jsem pochopil že to asi je z nějakého dřeva, a ta spirála drží asi jen nějak na hoře?

děkuji za inspirace

Jak/z čeho by ste udělali tento stromek?

71 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Nějakou pětku šestku překližku, na to namalovat spirálu, vyříznout a to je vlastně vše. Nahoře přidělat na klacek a pokud se nenatáhne vlastní vahou, tak dole přichytit. Práce i s kafem na půl hodiny.

hodnocení

5x
Pokud sem to dobře pochopil, tak je to vyřezané z jednoho kusu a fakt drží jen nahoře.
Takže nějakou tlustou překližku a řezat.*smich*
Nebo koupit za 1300kč.*smich*
Jak/z čeho by ste udělali tento stromek? #2
hodnocení

tybrďo tolik peněz? tam jsou vidět nějaké zářezy, asi na pověšení ozdob, nebo spíš na natáhnutí aby držel tvar a stajnou vzálenost od sebe?...

Tak jsou i jiné srandy, třeba pro inspiraci.

Jak/z čeho by ste udělali tento stromek? #3

makk
hodnocení

2x

Jak to udělat už víte, já bych jen dodal, že je to docela dobrý nápad, jak udělat zajímavou dekoraci s minimálním odpadem.

Nebo přímo z odpadu. ;)

hodnocení

překlížka asi fakt nejlepší by byla, a řezat asi přímou čárou, bo čím jiným, že...

Pilkou autodily-pema.cz/...
Nebo pilou
lidl.cz/...
Přímočarou to pěkně nepůjde, má široké pilové lišty, i ty nejužší

Řezat jedině lupínkovou pilkou, jak radí "nonek". A té překližky si sežeňte radši víc a dokupte si dostatek náhradních pilových listů. Než se s tím naučíte zacházet, zjistíte, že Vás výrazně levněji a bez zničených nervů vyjde nákup hotového výrobku *frajer*.

To sa reze laserom na stroji. Podobnym sposobom Cinan reze krabicky z akrylatu pre Raspberry Pi a podobne zariadenia.

Nějak mi není jasný, proč by to nešlo řezat přímočarou pilou? Plátek s jemnějším zubem, ať to tolik neštípe a může se řezat.
Šukačkou s tenkým plátkem na kov to musí v pohodě jít. Je potřeba to mít dobře podložené blízko řezu, aby překližka neskákala.
hujerbratr

No--- já bych to nevyráběl vůbec , je to kýčovina. Pokud bych to chtěl tak přímočarka to zvládnout musí.

ml1

Myslím, že pro efekt by se to dalo udělat i z kartonu, a to by potom šlo vyřezat i lámacím nožem.

Chlapci, minulý týden jsem řezal voděvzdornou překližku přímočarkou. Nový jemný plátek, pomalu, Stejně se první vrstva štípala. To jsem použil rady ostatních, na místo řezu přilepit pásku, nožem proříznout první vrstvu, řezat to přes jednu vrstvu překližky navíc.. Opravdu na ozdobu to chce asi lupínkovou pilu.

km

nechte to říznou laserovou řezačkou

hodnocení

Diky všem za rady, vyřezano přimou čarou do sololitu

111®

tohle se ti líbí? a sololit? nu což, ty máš vždy extra dotaz...*smich*

Fakt ze sololitu? Do té měkké hmoty, ze které se dělaly nástěnky (do sololitu se dobře píchají špendlíky).

Nejtenší sololit je tak 12 mm.

Vibe, nemyslíte hobru?

Sololit není na nástěnku. Sololit je třeba zadní stěna skříně.

No - možná byly ty nástěnky hobra. Teď jsem našel:

Sololit je dřevovláknitá deska, která se vyrábí splstěním speciální rozvlákněné lignocelulózní hmoty mokrou cestou. Použití v kutilství, stavba nábytku.

Sololak je jednostranně lakovaná tvrdá dřevovláknitá deska.

Takže nevím - ten sololit mi na něco, co se ohýbá, nepasuje.

Já si to ze sololitu dovedu představit...

Jak píše Milan.

Hobra je vlastně neslisovaný sololit, silný tak kolem jednoho centimetru, používaný na nástěnky, snadno se zapíchne špendlík. Na opičárnu se stromkem naprosto nevhodná.

Sololit je hobra slisovaná na 3.5 mm, tvrdý, špendlík se nezapíchne. Je buď oboustranně hladký, nebo hladký jen na jedné straně. Použití na nepohledový části zad skříní botníků a tak podobně.

pak je ještě Sololak, což je to samý jako sololit, jen má jednu plochu upravenou, většinou je bílý, ale klidně může mít stejnou folii jako má lamino. Použití na pohledové části zad skříní.

Našel jsem doma kousek sololitu (tl. 5 mm), poměrně měkký. Dnes se už dělají od 3 mm tloušťky a různě zhutněné:

- 150 – 550 kg/m³ ULDF -- ultra lehké vláknité desky (klasická hobra má okolo 240 kg/m³ ±10kg/m³)

Sololit:

- LDF – lehké vláknité desky (550–650 kg/m³)

- MDF – polotvrdé (středně zhuštěné) vláknité desky (350–800 kg/m³)

a ještě

- HDF – vysoce zhuštěné vláknité desky (>800 kg/m³)

---

Myslím si, že by ten stromek tedy ze sololitu šel udělat - a pokud bude stoupání spirály dostatečně povlovné a průřez obdélník s poměrem šířka / výška nejméně 4.

Jak/z čeho by ste udělali tento stromek? #4
Snadno praskne. Což bude škoda, když už si s tím tu práci člověk dá.

Že nepraskne, když to již vidíte?

hodnocení

0x

Takovou hloupost bych nedělal. Ztráta času.

ale jiní to dělají a rádi.

smode2

*smich*pardon za OT, ale, pane Feraxi, už včera než jsem otevřel vaši odpověď po tom co jsem viděl fotku výrobku, jsem naprosto přesně věděl, co odpovíte..a nemýlil jsem se*smich*holt jste spíše praktický člověk..proč ne:)

smode 2 - tak to máte pravdu.*palec*

hodnocení

Libi-nelibi, blbost-neblbost, ... když je třeba udělat do mateřske školy s dětma na "soutěž" nějaky specjalni stromeček, ktery neni normalně v domacnostech, taky by jste hledali inspiraci všude možně

Pak vam ukažu finalni vysledek

díky za příští fotku, páč děti, ty se budou radovat.

hodnocení

Prozatím tak, jěstě nazdobit

Jak/z čeho by ste udělali tento stromek? #5

*palec2*pěkná práce

Nádhera palec2*

Opravím Vaší větu. "Libi-nelibi, blbost-neblbost,"

Jste šikula.

km
19.11.24 22:48

zdařilé

halamus

Bude i foto nazdobeného stromku?

Jak je tlustý ten "sololit" (i když to připomíná spíše překližku nebo balzu), jak široký je proužek / závit a jaké stoupání závitů?

(protože nám chybí měřítko ...)

Po stranách to drží silon nebo provázek?

Tak tak a nejlépe v PDF-ku.
A okotovat, výšku, šířku, štoupání.
Materiál, použité nářadí, atd...*smich*
hodnocení

Tak jdeme na to

sololit: tl. 2mm hnědá barva

šiře řezu: 2cm

Vnější pruměr: 50cm

stoupání: doprostřed jsem vtloukl hřebík, na tužku navázal tenky drátek a spojil s hřebíkem, a kroužil po směru hodinových ručiček a zamotával drátek kolem hřebíku v rozezstupu 2cm až ke středu

výška stromku: cca 110cm

Po krajích to drží rybařské silonové lanko, co 10cm jsem udělal uzel, v sololitu je zářez nožem, takže spirála ma rozestupy mezi sebou 10cm, rozestupy drží právě ty uzly v zářezu.

použitý materiál: dřevo na stojan, násada od smetáku, barva odstín kaštan, bíla barva ve spreji na sololit, silonové lanko, vruty na uchycení silonového lanka, sololit

použite nářadí: přimočara hecht, lamaci nuž, vrtačka parkside, štetec, kladivko, šikovné ruce, ...

až bude stromeček ozdoben a připraven na soutěž, tak foto zveřejním

stačí takto? :) :) :)

21.11.24 11:27

1* a *palec*

21.11.24 12:43
halamus

Nejen šikovné ruce, ale o hlava, které to myslí. Já jsem přemýšlel, jak jednoduše udělat spirálu a na nic jsem nepřišel, vy jste to udělal jednoduše, což znamená geniálně.

Jo, ta bílá barva mne zmátla - není pod ní poznat sololit.

"... doprostřed jsem vtloukl hřebík, na tužku navázal tenky drátek a spojil s hřebíkem, a kroužil po směru hodinových ručiček a zamotával drátek kolem hřebíku v rozezstupu 2cm až ke středu..."

Nemotalo se to spíš kolem té násady od smetáku? Hřebík je tenký ...

Řekl bych, že násada od smetáku už bude moc. Ta má průměr tak 2,5 cm, tedy na jedno otočení se zkrátí skoro o osm centimetrů a tak široký by vycházela šířka spirály.

Že by tlustý hřebík? Průměr 6,4 mm?

Já bych to tak neprožíval, mlasknul bych doprostřed osmičku týbl a vyřízeno. U této věci je vcelku jedno, jestli vyjde šířka spirály 2 cm, nebo 2,5 cm, ale osm je už tak nějak pocitově hodně. Ovšem proti gustu...

111®
hodnocení

0x

Musím uznat že se ti to povedlo

vyoak
hodnocení

0x

Nechat vypalit laserem, domluvit se s někým kdo to dělá. Ručně ne

Ručně ne***proč ne?

Na kolik to vyjde vypálit?

halamus

Dal jsem do google dotaz google.com/...

Na 1. místě mi vypadlo laseruh.cz/...

Hledal jsem taky, v čem ideálně dodat podklady, levne-gravirovani.cz/... ale tam jsou skoupí na ceny:
Formáty vhodné pro řezání laserem:
pro řezáníjsounejvhodnější vektorovéformáty: cdr, dwg, eps, a podobně.
Nejste si jistí vašimi podklady - nevadí.

Kdybych to potřeboval, přidal bych k dotazu město, ve kterém žiju. Alternativně je možnost dát gůglu přístup k poloze. Ale i bez toho má Google svoje uživatele přečtené, s výjimkou děch, co paranoidně důsledně chrání svoje soukromí.

hodnocení

Hotovo, mužeme na soutěž

Jak/z čeho by ste udělali tento stromek? #6
jiofa

Pěkný. Jen bych tu hvězdu udělal jiné barvy (stříbrnou či žlutou). Nic ve zlém ale tohle je jak na Kremlu v Moskvě i když děti to řešit nebudou.

jiofa

Nebo koupil či ještě udělal jedno velké srdce nebo i tu hvězdu z materiálu jako jsou ozdoby a nazdobil.

Jak/z čeho by ste udělali tento stromek? #7

Tak je tam hvězda, nebo srdce? nebo máte každý svůj stromek u stejné skříně?

jiofa

To je montáž jak by to vypadalo se srdcem ze stejného matroše (perník).

Jako, že jste odmazal hvězdu a přidělal srdce?

Jasně, něco podobného se stávalo vedle Gottvalda, že zmizel ten pán a bylo tam pozadí hradu..

Je to někdo šikovný.

jiofa

Jo, jo. Dnes jdou dělat podvody v daleko větší míře než dříve.

jiofa, OK, já čekal, že na mne někdo zaútočí, jak jsem hloupý...

Proti hvězdě nelze nic namítat. Kolikže hvězd je na vlajce USA? Pravda, bílých na modrém pozadí ...

Zkuste moravskou hvězdu

Jak/z čeho by ste udělali tento stromek? #8
To jste se opravdu zbláznili?
Poslední dobou vidíte všude Rusa.
Vždyť je to pěkné a dokonce normálně prodávající.
google.com/...
@rotorod nádhera *palec2*
hodnocení

hvězda je z Pepco za 20kč, co víc chtít :)

mám doma ten bílý snéh ve spreji, zkusím to tím stříknout lehce, možná to bude pěknější. Ale o perníku taky popřemyšlíme, díky za nápad. Já puvodně nechtěl perník, protože by byl jen opřený z jedné strany a z druhé by byla vidět tyč a ty lanka s vrutem, to by musel být sakra perník hrubý, vrták do akučka a vyborovat díru :)

jiofa

rotorod: Uvažujete správným směrem. Máte atypický stromek a to zakončení by mělo být podobného charakteru. Fakt tou červenou hvězdou byste tomu dal "korunu". Ten umělý sníh je dobrý nápad a taky popřemýšlejte o nějakém jiném originálním atypickém zakončení, který by ladil s celkovou konstrukcí. Jen náhodou mně napadlo. viz foto. Šlehací metla.

Jak/z čeho by ste udělali tento stromek? #9
jiofa

Tu spirálu můžete třeba jemně omotat stříbrným řetězem či jinak ještě trochu přizdobit. Fantazii se meze nekladou. Musí to ale ladit jako celek.

hodnocení

Dlužim vam finalni verzi

Jak/z čeho by ste udělali tento stromek? #10
Jak/z čeho by ste udělali tento stromek? #11
10.12.24 11:02
Nádhera *palec2*

Hezký. Hvězda přežila. :-D

Když někodo dokáže postavit "kopátko?", tak umí i další věci, přestože si to někteří nemyslí.

Jak jsem již napsal, jste šikula a doufám, že děti budou po Vás.

Nasvícené je to zvlášť pěkné.

111®
hodnocení

0x

uznávám že zdařilé...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]