Nejste přihlášen/a.
zdravím,
prosím o radu, jak nebo z čeho by jste v domacích podmínkach udělali takový podobný stromek? Z obrázku jsem pochopil že to asi je z nějakého dřeva, a ta spirála drží asi jen nějak na hoře?
děkuji za inspirace
Řezat jedině lupínkovou pilkou, jak radí "nonek". A té překližky si sežeňte radši víc a dokupte si dostatek náhradních pilových listů. Než se s tím naučíte zacházet, zjistíte, že Vás výrazně levněji a bez zničených nervů vyjde nákup hotového výrobku .
To sa reze laserom na stroji. Podobnym sposobom Cinan reze krabicky z akrylatu pre Raspberry Pi a podobne zariadenia.
No--- já bych to nevyráběl vůbec , je to kýčovina. Pokud bych to chtěl tak přímočarka to zvládnout musí.
Myslím, že pro efekt by se to dalo udělat i z kartonu, a to by potom šlo vyřezat i lámacím nožem.
Chlapci, minulý týden jsem řezal voděvzdornou překližku přímočarkou. Nový jemný plátek, pomalu, Stejně se první vrstva štípala. To jsem použil rady ostatních, na místo řezu přilepit pásku, nožem proříznout první vrstvu, řezat to přes jednu vrstvu překližky navíc.. Opravdu na ozdobu to chce asi lupínkovou pilu.
Fakt ze sololitu? Do té měkké hmoty, ze které se dělaly nástěnky (do sololitu se dobře píchají špendlíky).
Nejtenší sololit je tak 12 mm.
No - možná byly ty nástěnky hobra. Teď jsem našel:
Sololit je dřevovláknitá deska, která se vyrábí splstěním speciální rozvlákněné lignocelulózní hmoty mokrou cestou. Použití v kutilství, stavba nábytku.
Sololak je jednostranně lakovaná tvrdá dřevovláknitá deska.
Takže nevím - ten sololit mi na něco, co se ohýbá, nepasuje.
Jak píše Milan.
Hobra je vlastně neslisovaný sololit, silný tak kolem jednoho centimetru, používaný na nástěnky, snadno se zapíchne špendlík. Na opičárnu se stromkem naprosto nevhodná.
Sololit je hobra slisovaná na 3.5 mm, tvrdý, špendlík se nezapíchne. Je buď oboustranně hladký, nebo hladký jen na jedné straně. Použití na nepohledový části zad skříní botníků a tak podobně.
pak je ještě Sololak, což je to samý jako sololit, jen má jednu plochu upravenou, většinou je bílý, ale klidně může mít stejnou folii jako má lamino. Použití na pohledové části zad skříní.
Našel jsem doma kousek sololitu (tl. 5 mm), poměrně měkký. Dnes se už dělají od 3 mm tloušťky a různě zhutněné:
- 150 – 550 kg/m³ ULDF -- ultra lehké vláknité desky (klasická hobra má okolo 240 kg/m³ ±10kg/m³)
- LDF – lehké vláknité desky (550–650 kg/m³)
- MDF – polotvrdé (středně zhuštěné) vláknité desky (350–800 kg/m³)
a ještě
- HDF – vysoce zhuštěné vláknité desky (>800 kg/m³)
---
Myslím si, že by ten stromek tedy ze sololitu šel udělat - a pokud bude stoupání spirály dostatečně povlovné a průřez obdélník s poměrem šířka / výška nejméně 4.
Libi-nelibi, blbost-neblbost, ... když je třeba udělat do mateřske školy s dětma na "soutěž" nějaky specjalni stromeček, ktery neni normalně v domacnostech, taky by jste hledali inspiraci všude možně
Pak vam ukažu finalni vysledek
Jak je tlustý ten "sololit" (i když to připomíná spíše překližku nebo balzu), jak široký je proužek / závit a jaké stoupání závitů?
(protože nám chybí měřítko ...)
Po stranách to drží silon nebo provázek?
Tak jdeme na to
sololit: tl. 2mm hnědá barva
šiře řezu: 2cm
Vnější pruměr: 50cm
stoupání: doprostřed jsem vtloukl hřebík, na tužku navázal tenky drátek a spojil s hřebíkem, a kroužil po směru hodinových ručiček a zamotával drátek kolem hřebíku v rozezstupu 2cm až ke středu
výška stromku: cca 110cm
Po krajích to drží rybařské silonové lanko, co 10cm jsem udělal uzel, v sololitu je zářez nožem, takže spirála ma rozestupy mezi sebou 10cm, rozestupy drží právě ty uzly v zářezu.
použitý materiál: dřevo na stojan, násada od smetáku, barva odstín kaštan, bíla barva ve spreji na sololit, silonové lanko, vruty na uchycení silonového lanka, sololit
použite nářadí: přimočara hecht, lamaci nuž, vrtačka parkside, štetec, kladivko, šikovné ruce, ...
až bude stromeček ozdoben a připraven na soutěž, tak foto zveřejním
stačí takto?
Nejen šikovné ruce, ale o hlava, které to myslí. Já jsem přemýšlel, jak jednoduše udělat spirálu a na nic jsem nepřišel, vy jste to udělal jednoduše, což znamená geniálně.
Jo, ta bílá barva mne zmátla - není pod ní poznat sololit.
"... doprostřed jsem vtloukl hřebík, na tužku navázal tenky drátek a spojil s hřebíkem, a kroužil po směru hodinových ručiček a zamotával drátek kolem hřebíku v rozezstupu 2cm až ke středu..."
Nemotalo se to spíš kolem té násady od smetáku? Hřebík je tenký ...
Řekl bych, že násada od smetáku už bude moc. Ta má průměr tak 2,5 cm, tedy na jedno otočení se zkrátí skoro o osm centimetrů a tak široký by vycházela šířka spirály.
Dal jsem do google dotaz google.com/...
Na 1. místě mi vypadlo laseruh.cz/...
Hledal jsem taky, v čem ideálně dodat podklady, levne-gravirovani.cz/... ale tam jsou skoupí na ceny:
Formáty vhodné pro řezání laserem:
pro řezáníjsounejvhodnější vektorovéformáty: cdr, dwg, eps, a podobně.
Nejste si jistí vašimi podklady - nevadí.
Kdybych to potřeboval, přidal bych k dotazu město, ve kterém žiju. Alternativně je možnost dát gůglu přístup k poloze. Ale i bez toho má Google svoje uživatele přečtené, s výjimkou děch, co paranoidně důsledně chrání svoje soukromí.
Pěkný. Jen bych tu hvězdu udělal jiné barvy (stříbrnou či žlutou). Nic ve zlém ale tohle je jak na Kremlu v Moskvě i když děti to řešit nebudou.
Jako, že jste odmazal hvězdu a přidělal srdce?
Jasně, něco podobného se stávalo vedle Gottvalda, že zmizel ten pán a bylo tam pozadí hradu..
Je to někdo šikovný.
Proti hvězdě nelze nic namítat. Kolikže hvězd je na vlajce USA? Pravda, bílých na modrém pozadí ...
Zkuste moravskou hvězdu
hvězda je z Pepco za 20kč, co víc chtít
mám doma ten bílý snéh ve spreji, zkusím to tím stříknout lehce, možná to bude pěknější. Ale o perníku taky popřemyšlíme, díky za nápad. Já puvodně nechtěl perník, protože by byl jen opřený z jedné strany a z druhé by byla vidět tyč a ty lanka s vrutem, to by musel být sakra perník hrubý, vrták do akučka a vyborovat díru
rotorod: Uvažujete správným směrem. Máte atypický stromek a to zakončení by mělo být podobného charakteru. Fakt tou červenou hvězdou byste tomu dal "korunu". Ten umělý sníh je dobrý nápad a taky popřemýšlejte o nějakém jiném originálním atypickém zakončení, který by ladil s celkovou konstrukcí. Jen náhodou mně napadlo. viz foto. Šlehací metla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.