Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukotvení jeklu

Od: lad odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, je možné takto pomocí chemické kotvy ukotvit jekl na stojnu zábradlí? Vytvrdne mi kotva? (Omluvte nácrtek) Děkuji za radu

Ukotvení jeklu

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

Proč rovnou nepřivaříš jekl 40 na ten plech?

Jinak na jekl navařit patku a přišroubovat, podívej se někam na most jak je přidělaný zábradlí..

Nápad s chem. kotvou doporučuju rozchlastat... *zed*

lad
hodnocení

Já nechci mít vidět jak to je ukotvený.. a ani to nejde ukotvit jen přes patku.

asd1

A ty šrouby v plechu jako vidět nebudou?

lad
06.11.24 12:14
hodnocení

Nebudou

hodnocení

0x

Zabradlie takto urcite nie (bezpecnost), chemicka kotva nie je lepidlo na spajanie kovu. Preco tam nedate krizom skrutku cez tensi a hrubsi jeklak? Cele to navrhujem prepracovat, ak uz lepit kotvou, tak ten tensi jeklak priamo do betonu, bez plechu a hrubsi nastrcit, poistit skrutkou krizom, ako bonus to mate rozoberatelne.

hodnocení

0x
Když je k ty kotlovině privarenej malej jekl, proč nepřivařit zrovna velkej jekl?

lad
hodnocení

Děkuji za odpovedi. Chci to ale udělat nějak takto.

Plát plechu s přivařeným "trnem" ze 4 hranu by byl zakrytý dřevěným nášlapem. Respektive by koukal jen ten trn ze schodnice. Jakmile to truhlář obloží dřevem, s trnem už nemůžu hnout. Takže pokud budu mít trn s plechem jen malinko vyosený, zábradlí tam už nenasunu. Pláty s "trnem" budou dva. Tak proto si tam chci nechat vůli na tu kotvu. Nedavno jsem zbytek chemické kotvy vytlačil na kus plechu a je to problém urazit. Tak mě napadlo, že bych to takto vyřešil.

Na tom velkým jeklu bude ještě nasunutej dřevěnej sloupek? Nebo to bude už pohledovej jekl?
lad
hodnocení

Jekl bude pohledovej.

Kdysi jsme podobný problém řešili, že si zámečníci našroubovali komplet zábradlí na beton, rozebrali, nechali jen patky pak jsme položili stupně a podstupně a zámečníci jen vrátili zpátky už upasovaný zábradlí.
lad
hodnocení

Jo to by bylo super. Jenže mě truhlář nedokáže říct přesnej profil schodů/nášlapů. Schody jsou totiž zatočené.

Dřevěný točitý schody na beton, tam je opravdu problém před položením určit kde přesně bude přední hrana stupně. Plus minus půl centimetru to půjde udělat, ovšem otázka zní proč to vědět úplně přesně? Zábradlí přece nebude úplne na stupních, ale kousek nad.

lad
hodnocení

Ano, máte pravdu, že to pujde pár cm nad tou hranou nášlapu. Chtěl bych ale právě mít tuto mezeru co nejpřesněji.

Věřím, že co nejpřesnější, ale udělal jsem za život nespočet schodišť, a u tohodle se lehce ztratí několik cm.

hodnocení

0x

Chemická kotva je velmi tvrdý a pevný materiál, zároveň dobře přilne ke konstrukci, takže za předpokladu, že ten navařený čtyřhran bude dostatečně dlouhý (min cca 6 cm, 3 cm je málo), tak by to mělo fungovat. Myslím, že místo čtyřhranu by bylo lepší navařit trubku, která přesně zapadne do jeklu a kotvou vyplnit rohy. Kudy se tam chcete dostat špičkou kartuše?

doplněno 06.11.24 20:22:

Jo teď vidím, že čtyřhran máte dlouhý 30 cm. To je zbytečně dlouhé.

lad
hodnocení

Jojo.. myslel jsem pro jistotu těch 30 cm. Přeci jen to dělám pro sebe. A myslím si taky že chemická kotva je poměrně pevný a přilnavý materiál. Vyvrtal bych pro ti sobě do jeklu dvě dirky proti sobě na tu špicku kartuše. Těmi to tam natlačím a po vytvrdnutí lehce přebrousim případně zakytuju a dirku přetřu štětečkem s barvou.

hodnocení

0x

Na trn použijte jäckel v rozměrech tak, aby přesně lícoval s jäckelem, který nasunete, stačí pak vyvrtat otvory pro šrouby se zápustnou hlavou, třeba M6, udělat závit, pak větším vrtákem "frsenk" pro hlavu šroubu. Po zašroubování hlavy lehce přebrousit (bude-li to nutné), aby nevyčnívaly a přetáhnout vhodným tmelem. Je to pevné a nepotřebujete nic patlat, ani svařovat.

To je sice skvělé řešení, ale takový jekl asi nesežene.

lad
hodnocení

Asi bych sehnal, ale nevyřeší mi to to, že bych ty "trny" musel vůči sobě nějak přesně vyrovnávat. Nehledě na to, že celé pole bude cca 2metry dlouhé do kterého budu vařit nejaké příčky. Když se to svaří, materiál se vždycky pohne.. ikdyby jen o 0,5mm. Ale i to už mi bude vadit při nasazení na trny..

orion® - ale sežene, už jsem takovou přesnost také řešil. A sehnal jsem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]