Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Indukce vs sklokeramika

Od: previt® odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

u stávajícího sporáku se sklokeramikou se rozbila trouba a tak se řeší náhrada. Možnosti jsou zatím dvě:

- nový sporák se sklokeramickou deskou od Gorenje (ten je teď ale skoro všude nedostupný a dostupnost se posunula zase o měsíc)

- kombinace nové vestavné sklokeramické desky a vestavné trouby od Miele (to by mohlo být do týdne)

Ale napadla mě ještě třetí možnost a to nový sporák s indukční deskou. Sice by to znamenalo k tomu koupit i kompletně nové nádobí pro indukci, ale i tak by to nevyšlo dráž jak kombinace deska+trouba od Miele.

Jaké máte zkušenosti s indukcí? Je tam nějaký větší rozdíl ve stylu vaření anebo zhruba stejný? Např. u sklokeramiky, když ji člověk vypne, tak v desce je stále naakumulované teplo, které se i po vypnutí dodává po nějakou dobu do nádobí. Jsou tam nějaká výrazná negativa oproti sklokeramice? Jde o to, že se jedná o sporák pro starší rodiče, tak aby si nemuseli zvykat na úplně nový způsob vaření a aby pak nemuseli řešit nějakou nevýhodu, o které dopředu nevěděli..

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bramburka
hodnocení

3x

Presne tuhle situaci jsme resili vloni. Taky nam odesla trouba u Gorenje a navic se mi na sklokeramicke desce nedarilo nic poradne osmazit. Mozna to ale bylo nizkym vykonem sporaku. Vypomahala jsme si prave indukcnim varicem.
Koupili jsme novy sporak s indukci od AEG a jsem maximalne spokojena. Uvareno mam za polovicni cas, ale je to jiny zpusob vareni, daleko rychlejsi. Na zacatku se mi casto stavalo, ze mi hrnec pretekal.
Vyradila jsem spoustu starych (a prebytecnych) hrncu a poridila si nove, modernejsi a ucelnejsi.
Jedina vec, kterou bych si uz neporidila: u trouby je dole talirovita nadrzka na vodu - pro lepsi zvlhceni pri peceni. Fakt je ten, ze ted nemusim moc podlevat maso, zato ale musim hodne casto tuhle prohluben na vodu cistit. Tvori se tam vodni kamen.
Nevim, kolik je rodicum a jak dalece jsou prizpusobivi? Mozna by si to maminka mela nekde napred vyzkouset, treba pujcit si ten indukcni varic, aby mela srovnani.
Ja kazdopadne indukci doporucuji!

hodnocení

Díky za názor. Bude jim už skoro 70 let a samozřejmě učit se nějaké novinky zrovna moc nechtějí. Otec by do indukce klidně šel, matka by spíš chtěla sklokeramiku, na kterou je zvyklá. Doteď měli Gorenje HEC 50EP Pininfarina..

ttt
hodnocení

3x

mel jsem sklokeramiku. Vymenil jsem za indukci.

vyhody indukce:

- snazsi cisteni - deska ma mensi teplotu a nenapaluje se tak bordel pri "vybublani"

- rychlejsi regulace a vetsi vykon

nevyhody:

jo.. taky jsem musel tri hrnce vyhodit..

ovladani.. ja jsem bral desku, tak aby mela ovladani kazdou plotynku zvlast.. treba u siemensu se muselo prepinat mezi horni dolni plotynkou (viz. treba Indukční deska SIEMENS EX 677LYV5E).

hodnocení

3x
Indukci používáme skoro dvacet let. Plyn nebo sklokeramiku bych nechtěl ani zadarmo. Indukce je úplně jiný level z vícero důvodů. Reakce stejně rychlé, jak na plynu, vysoký okamžitý výkon - rozprostřený rovnoměrně po celém dnu nádobí, deska se ohřívá jen od nádobí - není rozpálená sama o sobě - tzn bezpečnost/ snadná údržba. A nádobí se dá pořídit levně, není to žádná specialita.

hodnocení

2x

Indukci jsem dostala od dětí ke kulatinám. První zmínky ještě před koupí jsem kategoricky odmítala, pak jsem se bez velké radosti podvolila. Měli to zkrátka vymyšlené a mohli by vymyslet ještě větší zbytečnost. Za asi 3/4 roku pozoruji drobnou úsporu energie. Zatím jsem to ale podrobněji nepočítala.

Na trhu je těch desek zřejmě víc druhů, pro mě vybrali nějakou s nejjednodušším ovládáním. To jsem zvládla snadno. Nepříjemné je, že roky jsem byla zvyklá mít ovládací knoflíky na boku. Teď jsou vpředu a já vařím především na předních plotýnkách. Lehce nakloněná chci vidět, ochutnávat atd. Větších hrnců se knoflíky dotýkají a na konci vaření nemohu hrnec zvednou sunem k sobě, ale musí se nadzvednout. Nepříjemné, dá se na to zvyknout, ale knoflíky na boku jsou lepší.

Většinu nádobí mohu používat. Musela jsem dokoupit dvě pánve a papiňák.

O něco dříve si prý pořídil indukci i můj exmanžel. Je technik, něčeho složitého se zřejmě nebál, tak má jiný typ desky. Od dětí vím, že při vaření zuří a na desku nadává. Na detaily jsem se neptala.

asd1
hodnocení

2x

Indukce je lepší o parník, hlavně rychle reaguje a má o dost lepší účinnost (neohřívá plotnu ale přímo dno hrnce)

Nevýhody - hodně hlavně levných má debilní ovládání (dotykáč blbě reaguje, musíš přepínat mezi plotnama, klikat několikrát atd.) nebo i regulaci (nízký výkon řeší zapínáním/ vypínáním plnýho výkonu např. vteřinu na max dvě vteřiny vypnuto atd.) - nutno vyzkoušet co ti vyhovuje nebo si to aspoň najít v recenzích.

Je tam elektronika kde dost často odchází elektrolyt. kondenzátory (součástka za pár korun, ale kdo to neumí zbastlit tak kupuje novou desku - servisy za to chtěj raketu..)

Drtivá většina nádobí na indukci funguje, obecně cokoli magnetickýho (plotny maj rozpoznávání hrnce přes magnet, přestože samotná indukce funguje na cokoli vodivýho, takže by šla i na měděnej nebo hliníkovej hrnec, ale kvůli ochraně jen na něco feromagnetickýho). Takže starý smaltovaný kastroly OK (ty naopak vaří výborně), hliníkovou pánev to nevezme, musí mít dno v kterým je kus železa.

hodnocení

Takže žádná nevýhoda, která by ses týkala jen indukce tedy asi není. Dotykáč měli i u stávajícího sporáku (Gorenje HEC 50EP Pininfarina) a ten mě osobně dost štval, jak někdy nereagoval. Ale oni neplánují koupit to nejlevnější, spíš naopak, takže tam by asi takový problém být nemusel..

asd1

Tak jim vem nějakou jednoplotnu z Lidlu na vyzkoušení (beztak se hodí jako záložní vařič nebo někam na chatu)

hodnocení

Jako nápad to není úplně špatný, ale v tomhle případě by to bylo určitě okomentováno stylem "zase další krám do bytu".;)

Chatu už nemají a "záložní" vařič dosud nikdy nepotřebovali. Takže max. na zkoušku a do 14-dní vrátit, ale na tohle oni zrovna moc nejsou..

asd1

Tak jim vyber dobrou indukci a postav je před hotovou věc. Jestli jsou zvyklý na mizernej dotykáč tak nevěřim že nebudou spokojený...

kdosi
hodnocení

2x

Mám doma indukci a nemůžu si ji vynachválit.

Nastavím si jak moc chci ohřívat i jak dlouho chci chci ohřívat a ona to podle toho dělá. Když ji vypnu, tak už neohřívá ani nepřipaluje, ta deska nic neakumuluje, akumuluje jen to nádobí na ní. Palec od vařící vody už na desce klidně udržím prst a je jen vlažná, víc hřeje ten hrnec sáláním.

Na chatičce mám klasickou elektrickou spirálu z roku raz-dva.

Je to podobný rozdíl, jako vařit na plynu a na rozpáleném šutru z výhně. Plyn se dá v případě potřeby vypnout hned, u šutru musíte hrnec sundat, protože bude sálat ještě dlouho. indukce hřeje, když ji zapnu a nehřeje, když ji vypnu. Spirála se musí nedřív sama nažhavit a po vypnutí hřeje ještě dlouho stejně. Je to jiný styl, indukce je výrazně pohodlnější a přesnější.

lmgify
hodnocení

0x

> u stávajícího sporáku ... se rozbila trouba a tak se řeší náhrada

Vážně to nejde opravit než vymýšlet takovéto manévry? Co přestalo fungovat? Třeba opravu a náhradní díl dohledáme.

hodnocení

Původně to vypadalo na nějaké relátko a opravu do 2.000,-, ale pak si zjistilo, že to je ta řídící deska, která stojí samotná skoro 10tis., takže tam se ta oprava už nevyplatí..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]