Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelná izolace vod. trubek na chatě v zimě - zazimování vody

Od: nimha® odpovědí: 16 změna:

Zdravim,

kazdorocne zazimovavam chatu, kde mj. vypustim a vypnu vodu. Voda zustane jen ve vodovodni šachte na zahrade v privodni trubce a ve vodomeru. I kdyz je to v nezamrzne hloubce, radsi to kvuli mrazu omotavam hadry. Jednou mi pres zimu odesel vodomer, mozna prave mrazem.

Dotaz je - cim to nejlip omotat? Bezne textilni hadry totiz natahnou vlhkost a na jare to sundavam cele mokre, coz asi neni na trubky ideal. Mirelon vyuzit moc nelze, potrebuju omotat mj. vodomer a kohout. Mel jsem jeden cas takovou porezni syntetickou omotavku, ktera se na to zdala ideal, ale uz doslouzila.

Predem dekuji za Vase rady.

doplněno 07.11.24 10:47:

Diky, panove. Prehodnocuju to a odstupuju od zameru to omotavat. Jsem linej, takze jsem vlastne rad. :) Koupim prozatim nejake polystyrenove desky a dam je na poklop. Po zime to pro dalsi zimni sezonu poresim nejak elegantneji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Izolujte dekel. Napr. naň hoďte dve tabule polystyrénu a zaťažte tehlami. Alebo cezeň prehoďte (skrčenú) plachtu PVC. Môžete tiež vyrezať z polystyrénu izolačné víko, ktoré vhodným spôsobom upevníte pod krycie.

Nebráňte zemskému teplu, aby sa dostávalo k trubke.

hodnocení

7x
Víko na vodoměrnou šachtu jsem dělal ze dvou křížem sešroubovaných (lavičkové šrouby) vrstev plastových prken a zespodu napěněnil izolaci cca 10 cm, kterou jsem na míru seříznul. Neexistuje, že by to do toho metru dolů promrzlo.
Nemá smysl obalovat samotné trubky v šachtě, ony naopak potřebují teplo okolní země, musíte zabránit stékání mrazivého vzduchu zvenku do šachty. V ní je pak teplo. Podle provedení spíš řešte izolaci vršku šachty, třeba ho celý něčím překrýt.

hhh
hodnocení

6x

Je nesmysl to obalovat protože se teploty vyrovnaj.

Spíše vyřízni z polystyrenu špunt a zašpuntuj to z vrchu, Anebo za izoluj dekl - třeba 5 -7 cm polystyrenem to by mělo stačit

Protože ze země jde teplo vzhuru - takže je potřeba zabránit průniku chladu zvrchu/odchodu toho zemního tepla na povrch...

Ten vodoměr asi není ani v hloubce 1 m pod terénem nebo ano?

hodnocení

Je to asi 1,5m.

hodnocení

4x

Vodarne vas nepochvalia za pouzitie nejakeho samolepiaceho pasu na ich vodomer. Teploty sa casom vzdy vyrovnaju, izolacia to len spomaluje. Skor odporucam instalovat dodatocne veko v sachte povedzme 50cm od hlavneho poklopu a priestor nad tym vyplnit polystyrenom, takto zabranite prenikat chladu zhora a vytvorite izolovany priestor v nezamrznej hlbke.

hodnocení

Ted to delam tak, ze vodomer obalim hadry z bezne letky a prevazu provazkem, nic tam nelepim... Ja myslim, ze to nejakou pointu ma, vzdyt se na zimu vzdy balily pumpy na studnich - odtud rčení "je nabaleny jak pumpa" (= teple obleceny). Nebo ne?

Polystyrenem to obkladam take. Mozna jeste nalepim polystyren na poklop šachty ze spoda.

asd1

Pumpou se pumpovalo nečer a ráno, omotání bylo aby voda v pumpě nezamrzla během těch pár hodit do dalšího pumpování.

Omotávat to dole je zbytečný, dej tam dekl z polystyrenu - mrzne jen nahoře, zem v nezámrzný hloubce topí, tak prostor pod polystyrenem udrží nad nulou. Dal bych 20 cm desku tak půl metru pod povrch (posadit na nějaký lišty/ tyčky), můžeš dát další i na dekl zespoda.

Od věci neni strčit dolu teploměr abys věděl jaká tam je teplota a jestli to řešit nějak víc..

Samotný omotání toho moc neřeší, resp. jen na pár hodin než slabá izolace promrzne.

Princip - nechat zem zespoda topit a izolovat od vršku kde je pod nulou..

Kladická pumpa sama v noci nezamrzla, protože v ní voda nezůstává, píst je až pod pumpou ve studni v "teple" a voda nad ním vždy vyteče zpět do studni odvodněním. Ale samozřejmě při velkých mrazech mohl narůstat povlak ledu uvnitř pumpy, když se zrovna pumpovalo, stejně jako se mohl mráz vedením přenášet dolů po trubce, tak mělo smysl to zabalit. Ono taky dřív nebyla výjimkou noční teplota pod 20 °C. My už pumpu nebalíme.

hodnocení

4x

já jsem dával polystyrenovou desku, uříznutou o dva cm menší, vložil do šachty pěnou utěsnil.

Pak byla pohoda.

hodnocení

4x

Izolování potrubí v šachtě je kontraproduktivní, pokud je v šachtě chladno, potrubí vychladne též. Prostor v šachtě je "vytápěn" teplou zeminou odspodu a je potřeba zajistit, aby ten teplý vzduch nemohl uvnitř šachty moc cestovat nebo dokonce unikat ven. Osvědčené řešení je vzít plastovou plachtu, třeba běžnou kašírku za pár korun, potrubí překrýt a zbytek plachty zmuchlat nad potrubí, ideálně vyplnit celou šachtu zmuchlanou plachtou. Dekl ale samozřejmě musí být funkční.

hodnocení

Ted me napadlo pouzit tu termofolii, co byva v auto lekarnickach. Mam nejakou navic ze stare lekarnicky. S ni jako prehodit tu trubku s uzaverem a vodomerem, aby to drzelo teplo od spoda.

No a samozrejme zaizolovat ten dekl.

Uplne staci izolovat dekel.

To já bych dal polyš dolů, pod dekl, alespoň co dosáhne, aby mráz nešel i z boku pod deklem.

hodnocení

2x

Můžete použít termoizolační pás z pěnového polyetylenu s uzavřenou buněčnou strukturou
MIRELONâ DILATAČNÍ PÁS s LDPE fólií je tepelně izolační výrobek, určený k tepelné izolaci a k trvalé pružné
výplni dilatačních spár. Více zde, různé tloušťky. Pokud na to nebude svítit slunce, vydrží poměrně dlouho, vlastní zkušenost...

hodnocení

A neni to nejake nasákave?

viz výše...z pěnového polyetylenu s uzavřenou buněčnou strukturou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]