Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sádrokartonový podhled a vrtání do stropů v panelových bytech

Od: johny® odpovědí: 5 změna:

Uvažuji o sádrokartonovém podhledu v panelovém bytě. Když se z hlediska statiky nesmí zasahovat do stropů při elektrických rozvodech, jak je to s navrtáváním stropů pro uchycení přímých závěsů (nosníku pro CD profily)? Když mají být závěsy vzdáleny po 500 mm od sebe v jednom směru a 1200 mm v druhém, tak to např. pro místnost 4,3 m x 3,5 m vychází na 24 nosníků = 24 vrtání při uchycení jedním šroubem nebo 48 vrtání při uchycení dvěma šrouby.

Ještě poprosím o názor, radu, jestli jste se někdy setkali s uchycením závěsů na dřevěný trám (jako např. kuchyňská linka, ale u stropu). Napadlo mě, že by šel do svislých stěn u stropu připevnit dřevěný hranol, např. šířky 60 mm a výšky 40 mm, na kterém by z vrchu byl položen ten přímý závěs (takže by šla stále upravit i výška pro uchycení CD profilu).

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Uchycením přímých závěsů, nebo ankerfixů, neohrozíte statiku stropu.

Nebo si zvlitíte jiný způsob uchycení stropu, kdy se do betonového stropu vůbec nic nevrtá.

D 131 samonosný strop

hodnocení

0x

Zbytocne obavy, diery v rastri nad 50 x 50 cm a priemeru do 12mm nemenia staticke posobenie na strop. Mierny vplyv ma samotny sadrokarton, ktory potom taha cez zavesne prvky panel smerom dole, stale to je ale nic v porovnani s tym, ked da horny sused po celej stene plnu kniznicu ...

krtek6
hodnocení

0x

na šířku místnosti 3,5m a délku 4,3m potřebuješ přesně 7 závěsů...tzn. 7 dír do stropu a k tomu 7 stropních hřebů

hodnocení

Díky za rady!

S tím rozmístěním závěsů jsem vycházel odtud rigips.cz/...

" Rozměříme polohu přímých závěsů. Přímé závěsy rozmístíme tak, aby jejich rozteč ve směru montážních R-CD profilů byla max. 1 200 mm a rozteč v kolmém směru na montážní profily byla max. 500 mm. Montážní R-CD profily tak od sebe budou vzdáleny max. 500 mm. Vzdálenost krajního R-CD profilu od stěny je max. 500 mm a vzdálenost krajního závěsu od stěny v opačném (kolmém) směru je max. 1 200 mm. Tím vznikne "síť"závěsů 0,5 x 1,2 m."

Sice jsem se spletl, uvedl jsem 3,5 x 4,3, přičemž jsem to počítal pro místnost 3,5 x 5,4. Ale i při 3,5 x 4,3 mi to vychází na dvě linie závěsů (první od okraje 1,2m, další s odstupem 1,2 metru a k dalšímu okraji zbyde 1,1 metru), v každé po osmi závěsech (aby byly ty rozestupy 500 mm). Tzn.vychází mi 16 závěsů (které když se chytnou doporučovanou jednou ocelovou hmoždinkou DN6, tak 16 dír).

krtek6

mě bylo jasný z čeho jsi vycházel...no aji kdyby byly 2 na celou šířku, tak na 3,5m šířky mi to přijde přepal...ale i tak je jich max 14...já mám ložnici v cihláku 3,30 x 4,20 m a pokud se nepletu, tak jsem dával na šířku 3,30 pouze 1 závěs přesně doprostřed,a to ještě do miako stropu...do dneška to drží..

-------

a čeká mě v paneláku přesně to samý...1. místnost 3,5 x 3,5m ...2.místnost 3,5 x 5,30 m ... 3.místnost 2,20 x 3,5 m...4.místnost 1,6 x 3,5 m...a neplánuju dávat víc než jeden závěs na délku profilu 3,5m

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]