Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rekonstruuji malý RD a nyní bych chtě vybudovat malé WC s umyvadlem přímo nad schodištěm. (záchod vznikne přistavěním 2 sádrokortonových příček přímo nad schody (cca 1200x1300).
Sundal jsem prkna z podlahy a vyčistil škváru pod nimi. Nyní je vidět záklop a dva trámy, na kterém je záklop uchycen. Dva trámy jsou zapuštěny do zdi a na drué straně leží na jiném trámu. Snad to je vidět z obrázků.
Jak byste řešili nový strop resp. podlahu pod tímto záchodem. Ty dva trámy jsou velice vysoké (cca 150)a znamená to udělat velký "zbytečný" schod. Daly by se nahradit nějakou lehčí železobetonovou deskou nebo nečím jiným? Rád bych dal do podlahy i hydroizolaci, kdyby vytekl záchod nebo něco a to v současné skladbě asi není možné.
děkuji moc za pomoc
Úpravu bych řešil tak,že bych dutinu vyplnil polystyrenem.Na něj bych zabetonoval desku asi 7-8 cm s kari sítí,tu zachytit do trámu,třeba do ok, po zatvrdnutí se může pokládat dlažba.Samozřejmě je tu předpoklad,nechat volné průchozí otvory pro kanalizaci a přívody vody.Teprve pod dlažbu bych použil tekutou hydroizolaci,až na sádroš na stěnách.
JABRAKA
beton bez dukladneho provereni tramu muze byt sebevrazda, navic EPS apod. + beton az na zaklop nad tramama ne na zaklop stropu.
resil bych to asi nasledovne
dat zaklop na tramy a zbylou vysku doplnil EPS 100Z a desky
nebo pokud je potreba z duvodu roztece:
na nosne tramy dat rost a zaklop a zbylou vysku doplnit EPS 100Z a desky
Hmm, něčeho podobného jsem se od začátku obával. Další otázkou je, jak moc jsou ty trámy nosné, ten jeden podle fotky vypadá že končí někde ve vzduchu - je aspoň pevně ukotven ke zdi?
Pokud jsou trámy pevné, řešil bych to asi zespoda tím původním stropem, na něj igelit. Na trámy připevnít karisíť ohnutou do U kvůli výšce, aby vyšlo asi 5cm betonu na původní prkna. Dál bych pokračoval vrstvou (odpady, voda, elektro, EPS) a poak opět čistým betonem pod dlažbu.
Díky za radu, tohle řešení se mi zdá asi OK. Případně ještě rozmyslím ty úhelníky a hurdisky jak píše Jabrakam výše.
To účko z karisítě mám chápat jako ležaté U nebo jako stojaté U? Asi spíš stojaté aby se to uchyitilo na ty trámy?
Jinak jestli dobře počítám, tak 5 cm betonu při mých rozměrech bude do 100 kg, druhá vrstva dalších 100 kg. Záchod dám závěsný. Váhově se mi to zdá v limitu. Zkoušel jsem na prknech trošku hopsat a nepropadl jsem se a trámy se zdají dost stabilní (na ty jsem pro změnu dupal
).
díky moc
Ano, stojaté U, tak jak se píše, akorát trochu širší , v podstatě tý síti naležato jen ohnout rohy (nebo vlastně protilehlé hrany) aby dosáhla k trámům. Tím na spodních prknech bude viset jen váha prvního betonu do jeho zatuhnutí, tu by mohly vynést. Vše další už vynesou trámy.
Úhelníky a hurdy dle Jabraky to by fungovalo určitě taky, ale možná je to řešení trošku finančně náročnější.
Pro zajištění přenesení váhy nové podlahy, bych dopuručil armatůru z roxoru přišroubované do trámů. Chodit po záklopu je dost velké riziko.Drží to jen na pár hřebících. Nakreslil bych si výšku nové podlahy počítal s 5 cm betonu. Zbytek mezery doplnil polistyrenem aby se záklop nezatěžoval.Igelit na izolaci aby cement a voda z betonu neprosákla. Připevnit armatůru Připravit odpady a rozvod vody el proudu. Na stabě jsem v podobném případě viděl použít trapezový plech přišroubovaný k trámum a.beton s perlitem, vodotěsná izolace , potěr a dlažba.
Ze vsech odpovedi se mi tato zda nejlepsi. Nic nebude ve finale drzet drevene podbiti, vse roznesou tramy, vim ze to asi vsichni povazujem za samozrejmost, ale jako jediny si milan vzpomel na igelit .
Davam bod.
no, at koukam jak koukam, zadne tramy, ktere to roznesou tam nejsou, aspon ne na te casti ktera je videt na fotce. Je tam jen stredovy namet a kousek u steny, zbytek je v betonovem schodisti a mozna dalsi, ktery je, ale podelne zazdeny.
Bez dalsiho kotveni je to porad malo.
No mozna se pletu, ale ja vidim (alespon v nafocene casti) dva tramy na ktere by to slo ukotvit. Pokud to vlevo neni tram ale beton, nic se na veci nemeni, kotvit se do toho da take.
Děkuji všem za náměty. Zrealizuji to přesně jak namaloval Kejikl.
Jak jsem již psal výše, oba trámy jsou na jedné straně kotveny do zdi a na druhé straně leží na jiném nosném trámu. Myslím, že jde skutečně o nejjednodušší a nejlevnější řešení. Půjde cca o 1-2m2 betonu, takže to by měla celá kontrukce vydržet. Asi to navíc protáhnu a udělám pro beton a armatury na obou stranách, kde nejsou trámy, kapsy do zdí. Bude to tedy tak, že deska bude ukotvená na 2 stranách na trámech a na druhých 2 stranách do zdí.
Ještě jednou díky moc všem!
doplněno 29.06.10 21:05:ještě navíc díky Kejiklovi za super obrázek. Jen ještě přemýšlím nad tím, čím uchytit tu karisíť, abych ty trámy nějak neštípal. Já znám jen skobya vruty do dřeva. Nebo se mám zeptat v železářství?
Díky
Koupil bych tu karisit z tak tenkych dratu abych byl schopnej klestema na koncich udelat ocka a prez ne bych to normalne pritloukl hrebikem. Vruty pri namahani na ohyb rady praskaji. Hrebik ten nepraskne nikdy a vytahnout se nebude mit kam
Ganz fajně jednoduše. Udělat odpad, rozvod vody, elektro, vyložit polystyrénem, na něj položit folii, vybetonovat, do betonu můžete dát rabicu, ale není to podmínka, beton natřít aquafinem, položit dlažbu a je to
O té jednoduchosti nejsem tak přesvědčen, pokud tazatel odstraňoval škváru, je možné že prkna nejsou pochozí, že je to vlastně už strop spodní mistnosti, přitlučený na trámy zespoda "nějakými" hřebíky. Abyste při betonování naspadnul o patro níž...
To není, ale to moji námitku nijak neřeší, Váš betonek opět bude ležet na prknech o kterých nejsem přesvědčen, že unesou třeba minimální zatížení. Dodnes nesly pravděpodobně tak 50kg škváry. Nejdříve je třeba pro jistotu ověřit, že jsou pochozí, že na obou koncích LEŽÍ na nějakém NOSNÉM trámu. Tohle jsem chtěl původně říct, proto jsem varoval před unáhleným řešením!
doplněno 26.06.10 15:25:Vím, že škvárový záklop se většinou dává na pochozí prkna, ale záměrně píšu "většinou", už jsem viděl i jiná nepochopitelná řešení...
doplněno 26.06.10 15:26:Zaráží mne na fotce tlustý jakoby nosný trám právě nad tímto záklopem...
Podle fotky prkna pochozí budou, ale těžko říct, bylo by asi dobré, kdyby se na to člověk, který bude betonáž provádět podíval.
Ano, člověk který to bude dělat by měl poznat co si může dovolit. V případě že prkna budou pochozí, naprosto souhlasím s Vaší první odpovědí!
doplněno 26.06.10 15:32:Do betonu bych pro jistotu dal kus karisítě nebo aspoň rabicku či králičí pletivo...
záklop je zeshora, tohleje podle mě podbití zespodu. Zvlášť bych je nezatěžoval. O toho jsou tam ty trámy, na ně přeneste všechno potřebné zatížení.Nešla by na nich vybetonovat ŽB deska . . . . tloušťku bych volil tak 12cm.
děkuji za odpovědi. Asi jsem měl doplnit raději ještě jedno foto a také jsem asi špatně použilo slovo záklop. Ta prka mne sice unesou ale asi jsou jen přibitá zespodu na ty trámy. Na přiložené fotografii je vidět strop pod budoucím WC. Bohužel na trámy již nic přidat nelze, schod by byl pak příliš vysoký. Spíš jsem si říkal jak celou konstrukci z těch 2 trámů nahradit něčím jiným...
Ještě mě napadlo docela schůdné řešení.Na trámy proti sobě našroubuj úhelníky aspoň 8 x 8 a na ně hurdisky.Tu výšku si můžeš v pohodě nastavit a bez schodu zabetonovat desku s karisítí,pak tekutou hydroizolaci a dlažbu.Dutinu vyplníš EPS.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.