Nejste přihlášen/a.
Dobrý den zdědil sem menší baráček po dědovi. Rozvody elektriky jsou nové, ale narazil jsem na takový menší problém. Je zde přistavěná jakoby garáž kde je přiveden kabel 3x2.5 na jednu zásuvku a ztoho vyvedeno i světlo. Vše je vedeno ze zásuvkového okruhu z vedlejší místnosti kde je ložnice. Tento okruh a okruh zásuvek na chodbě je chráněn proudovým chráničem v bytové rozvodnici na chodbě.
A teď k mé otázce. Chtěl bych v této garáži udělat 2-3 zásuvky a samostatné světlo. Po domluvě se známým elektrikářem by se to udělalo následovně přívod z té 3x2.5 by se udělala malá rozvodnice kde by byl jistič na ty zásuvky a jistič na světlo.
Má otázka je lepší sem dát taky na ochranu proudový chránič? Dle mého známého je to zybtečné a vyhozené peníze když prý tento okruh bude chráněn chráničem co je v rozvodnici v domě. Chránič v rozvodnici je 25A.
Chápu, že toto by byl ideální stav, ale v rozvodnici na chodbě není žádné další místo na další jistič. Musela by se dát nová rozvodnice a sekat vedení až do garáže. Proto to asi děda vymyslel napojením na okruh zásuvek z ložnice kde se provrtala díra skrz společnou zeď. Není to štastné řešení, ale chci to právě doladit aspoň trochu líp. Myšlenka, že tam je zásuvka a zní ještě vyveden vypínač na světlo se mi nelíbí.
kmet: takže když nastane někde chyba třeba budu luxovat auto a vysavač bude nějaký špatný tak ikdyby v garží byla malí rozvodnice s jističema a proudovým chráničem tak to i tak schodí chránič v bytové rozvodnici?
Clas: elektrikář co mi to bude dělůat právě říká, že proudový chránič je tam zbytečný když je v bytové rozvodnici. Že uděláme jen jističe abych neměl vytažené světlo ze zásuvky.
Pokud to z toho zásuvkového obvodu (v ložnici) napojíš, tak stejně světelný obvod garáže budeš mít napojen ze zásuvkového! Nejčistší řešení je od Petera. Další pak od elektrikáře- pokud tam nainstaluje další "rozvodničku" a osadí tam
10A jistič pro svět. obvod splní tím i požadavek ČSN ,na jištění (vypínače domovní mají jmen. proud 10A).
Už by tam teoreticky nemusel dávat ani 16A jističe pro zásuvky, protože vypadne v rozvaděči ten pro okruh zásuvek v ložnici... Proud. chránič dtto- vypadne ve stávajícím rozvaděči!
Děkuji za ochotu a mohl bys být konkrétnější? Nařízení vlády 190/2022 je o vyhrazených tech. zařízeních a v žádném článku jsem nenašel požadavek , že každá zásuvka musí mít pr. chránič- možná čtu blbě... Dtto vnitřní rozvody 332130
jsem nenašeltaké žádný takový požadavek krom čl. o 10 zásuvek na 1 obvodu ...
ČSN 4-41 jsem v týdnu půjčil ke zkoušce na Tičr, takže tam jsem nehledal. Díky za případné vysvětlení. (Možná jsem to jen blbě pochopil).
Pokud obvod včetně garáže splní podmínku deseti zásuvek (dvojzásuvka se počítá za jeden vývod), nedělal bych z toho vědu a v garáži bych z krabice odbočil, namontoval vedle jistič v krytu (na běžné svítidlo stačí 6A) a z něj připojil světlo.
A proč? Záleží co má v projektu, když to stavěl! (resp. kolaudoval) Nebo ve výchozí revizní zprávě.
To nevadí. Proudové chrániče na osvětlení mají být i v bytových prostorech. Kromě toho změna způsobu využití prostoru, pokud k ní došlo, už je důvod pro novou výchozí revizi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.