Zdravím pánové! Prosím vás, skromný dotaz. Jak proboha dojde k vyboulení pevně zazděných, plechových futer? Jedná se o starý dům. Dveře jsou během teplého počasí otevřeny. Zavíráme až se začátkem topení. To jsem udělal dnes. V květnu chodily krásně a dnes mi nešly zavřít. No tak koukám a dole jsou futra centimetr odjetá ode zdi. To si sedá barák? Nebo jak se tohle stane? Praskliny nikde nejsou.
Já bych navrhoval dole futra roztáhnout. Použít kus dřeva, hranol, kulatina, deska, vložit mezi futra, k tomu 1-2 klínky, roztáhnout na potřebnou šířku...potom dole mezeru změřit, uříznout na správný rozměr - (délka, šířka, tloušťka) kus dubového nebo jiného tvrdšího materiálu a vložit jako rozpěru a zároveň práh.
Tak je otázka, jestli se ta futra vyboulila teď, nebo jsou vyboulená už dlouho. Častěji s vlhkostí a teplotou pracují spíš dřevěné dveře.
kantus
No píšu, že v květnu dveře chodily. Čili se to hlo během léta... Já tedy nevím, jak ta futra vypadala v tomhle místě před tím, ale dveře šly zavírat. Ovšem vlhkost během léta? Je to zvláštní
Plechová , tedy železná?! Tam by to mělo být opačně - želozo se teplem roztahuje a chladem smršťuje , ale vlhko má vliv maximálně na korozi nikoliv roztažnost!
Nejspíš zfušovaná původní instalace. Futra mají dole pod práhem vzpěru, kterou nejspíš někdo při instalaci odstranil. Stejnou funkci zastane i práh, který tam tedy nejspíš není.
Řešením může být roztáhnout futra heverem a dole rozepřít práhem z tvrdého dřeva. To by mělo stačit.
Všem moc děkuji za příspěvky. Já ta futra nechci rovnat. Jsou to dveře, které tam za nedlouho stejně nebudou. Takže uhobluju dveře v místě kde drhnou a je to. Mě jen zajímalo, jak se toto stane, estli nám nepadá barák Vidíte na té fotce? Je odskočený jakoby ten vnější rantl, ta hrana nebo jak to mám popsat.
Ono je to prostě dole shnilý, tak to moc nedrží tvar. Navíc se do toho při každém zavření sesypávají drobky malty a tlačí to dovnitř. Provizorně pomůže uhoblovat dveře, výhledově nějaká hydroizolace a nová futra.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.