Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Barvy Industrol, tečky, teče to a nekryje

Od: mutantxxl odpovědí: 25 změna:

Potřeboval bych si pořádně od srdce zanadávat. Natírám kovový kryt na trubky a protože se původně nevědělo jaká bude finální barva, tak jsem to natíral na bílo jako zadní stěna na záchodě. Takže základ pragoprimer ale ten málo kryl, tak tuším, že jsem to natíral třikrát. Pak konečně přišlo rozhodnutí o tom jaká má být ta vrchní barva, tak beru ten Industrol lesk (není napsané, na štítku že je to lesk, ale je). A po prvním nátěru je mi jasné že to musím natřít ještě minimálně dvakrát. Strašně to prosvitá a to mě štve, že to musím natírat ještě tolikrát, protože jak je vám asi jasné, špatně to, defakto v listopadu, schne a navíc tu bydlím s fotrem co furt zavírá dveře když potřebuju odvětrat výpary (čili neproudí vzduch) čili mohu natírat jen jednou za měsíc když nejsou doma ti dva.

Takže k věci. Před 21-22 lety jsem se dostal k natěračství přes léto jako slepý k houslím, a i když jsme barvu ze štětců vytřeli pomocí hadry a pak daly do ředidla, tak se mi nikdy nestalo, že poté co to znovu použiju budou na hotovém výrobku takové malé kousky barvy co mezitím zaschla. Jsou tenké a dlouhé asi 0.1x1 až 2 nebo 3 mm. Strašně blbě se to odstranuje, Zkoušel jsem to pomocí špejle. Jak jsem to dělal já, no vytřel jsem ten štětec na novinách a pak ještě v toaleťáku, taky lepší je použít papírový ubrousek/útěrku. To by mělo stačit. Jenže ono to nestačilo, takže protože se ta barva leskne, tak je na světle všechno vidět. Sice je to jen blbý kryt ale sere mě, že když si představím, že bych tohle někde dělal za prachy tak výsledek by byl katastrofa. A ještě bych to musel 6x natírat protože barvy nekryjou a dost stýkaj, to je k zblití.

Je to tou barvou nebo kde je problém? Málo ředidla ve sklenici? Je třeba dávat vždy čisté ředidlo? Tu mám zas problém s tou likvidací, nemám auto a ve sběrně odpadu (co zajišťuje město, tech. služby) zas už dříve měli pindy, že bez auta mě tam dovnitř nepustí že si zapisujou SPZ jenže - do kanalizace kde máme nové trubky to vylévat fakt nechci. Jo vono to asi na plast nepřilne to je fakt, ale přeci jen... Je to extrémně toxické.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Málo kryjúca a riedka farba sú príznaky zlého rozmiešania. Farebný pigment bude usadený na dne. Natierate riedidlo s pojivom. Chce to poriadne miešať napr. s drevenou paličkou. Prípadne vezmite kus tvrdšieho drôtu, napr. aj medeného aj s izoláciou. Vytvarujte ho do kvedlačky (prípadne zamotajte viac drôtov pre zvýšenie pevnosti), založte ju do aku šroubováku a farbu si dôkladne rozmiešajte.

Štetce v poslednej dobe len vytieram do handry navlhčenej benzínom, vytriem ich do sucha a následne ich v teplej vode vyperiem s mydlovou solvinou (gelovitá konzistencia, bez abrazív, nejedná sa o klasickú solvinu). Obdobne funguje aj jar. Obyčajné tekuté mydlo na ruky je slabé. Napením ich ako štetku na holenie, dôkladne vypláchnem čo najteplejšou vodou a postup opakujem niekoľkokrát, kým sa púšta farba. Handru prehodím vonku na nejakom nehorľavom mieste vyschnúť a potom ju hodím do smetí.

Pokiaľ natierate plochu, zvážte použitie molitanového valčeka. Dosiahnete kvalitnejší povrch, skoro ako pri striekaní.

Ak je problém s vetraním, zvážte v interiéri použitie napr. vodou riediteľnej akrylátovej farby. Na Pragoprimer by sa asi dala použiť. Na (zaschnutý ale nevyzretý) Industrol to môže byť ale problematické. Pri bielej farbe je u voďákov výhoda, že nezožltne.

mutantxxl
hodnocení

takže myslíte že tenký šroubovák nestačil? Je pravda, že jak jsem kupoval bílou tak jsem to pořádně rozkvedlal šroubovákem ale toto jsem odbyl. Trochu se bojím že akuvrtačkou/elektrošroubovákem bych se mohl pocákat (kvedláním). A hlavně brýle a oči to nemaj rády tuhle barvu. Mám sice ochranné brýle ale i tak... Zas čistit brýle nebo oblečení...

mutantxxl
hodnocení

Dnes jsem dělal druhý nátěr. Obě plechovky s barvou jsem samostatně důkladně rozmíchal a moje výsledené hodnocení Industrolu je toto:

Nejsem spokojen, je moc řidký. Vhodné tak na natírání za parného letního dne na slunku kdy vám barva vysychá pod štětcem. Pokud bych měl barvu pořádně rozetřít na svislých plochách budu nutně muset dělat tři nátěry. Opakuju že základ byl bílý. Pokud by byl hnědý tak by to nebylo třeba, protože to co by prosvítalo by byla ta správná barva. Naštěstí se jednalo jen o špatně nasvícený kryt určený na záchod a ta strana, která stekla je ve stínu, takže to asi moc udělat nejde. Stékanec je vidět protože jsem pracoval se dvěma odstínama světle hnědý industol jsem si namíchal přidáním chromově žluté do kávové hnědi. Tmavý industrol jsem si vytunil přidáním tmavě modré barvy. Takže dolní trojúhelník byl světlou barvou, horní trojúhelník tmavě. To sem musel ještě nějak rozetřít nebo přetřít, takže barvy bylo více. Větší plocha, tak která je ve finále umístěná svisle, tu jsem si položil vodorovně a tak tam problém se stýkáním nebyl. Horní plocha byla položena svisle, ale na tu jsem snadno viděl byla přímo předemnou a byla snažší tam jsem taky dělal dvoubarevný pruh. Takže ta menší stěna co bude zepředu tam je stékanec, ale nebylo jednoduché to udělat tak že bych tam dal méně barvy tam prostě bylo nutné tu barvu nanést, abych vyladil odstín. A to steklo. Celkově jsem byl nervozní z těch podmínek foukal silný vítr 12 km/s a musel jsem více věcí hlídat. Později bych chtěl poslat fotku jestli nezapomenu.

hodnocení

3x

Štetec umyjem v troche riedidla a riedidlo vylejem do farby. Takto to spravím asi 3- krát a to už je čistý štetec. Normálne ho použijem inokedy a žiadná stará farba sa nedrolí.

111®
hodnocení

2x

používám háky do šlehače vyřazené a dám do vrtačky a míchám...šroubovák je pro amatéra a podle toho to vypadá

mutantxxl
hodnocení

Zkusím příště použít širší tenké dřívko. Stále se mi ale nechce věřit - je to malinká plechovka a jde hlavně o tu hnědou barvu. Tu jsem promíchal šroubovákem a když jsem z toho odebral těch cca 14 lžic barvy dostal jsem se asi tak na polovinu plechovky... a pak jsem natíral. Že by ty pigmenty klesly až na úplně samotné dno? Spíš si myslím, že hlavní tři chyby jsem udělal

1. ten šroubovák je dost úzký a kulatý lepší je dřívko co je jako placka nebo jak říkáte ty háky na mixování

2. s tím šroubovákem jsem málo hýbal

3. největší chyba kterou jsem udělal, že jsem to měl mezi přípravou mixu a nátěry promíchat znova. Na to jsem se nepřipravil. Ono to mohlo klesnout.

4. A nabíral jsem málo barvy nezamokřil jsem celý štětec, ale jen na kraji. Nabíral jsem tedy z té nejhornější vrstvy, kde mohlo být nejméně pigmentů.

111®

Barva se mícha průběžně ale ne tak ze smrkám u dna ale míchám odedna směrem nahoru

km
hodnocení

2x

zareaguji jen na poslední odstavec: prosím vás, do kanalizace tohle nikdy lít nesmíte bez ohledu z čeho je potrubí vyrobené, kanalizace vede v lepším případě na ČOV a ta tyto chemikálie neumí odstranit, v horším případě to odejde rovnou někam do vodního toku, nedejbože kdyby v tu dobu zapršelo, rovnou to odlehčovačkou vše přeteče do řeky

na sběrný dvůr vás musí pustit i bez auta, přece nemůže být podmínkou, abyste odpad mohl zlikvidovat ve sběrném dvoře pod podmínkou, že přijedete autem, to bych jim tam pěkně zvednul mandle

mutantxxl
hodnocení

Děkuji za upozornění! Já jsem to věděl, že můj fotr je blbec!

lmgify
hodnocení

0x

> beru ten Industrol lesk (není napsané, na štítku že je to lesk, ale je)

Který proboha používáš? Dělají jen jeden vrchní v ~50 barvách a ten má na sobě napsáno "vysoký lesk" . *ee*

doplněno 30.10.24 19:57:

Používáš S6006?

doplněno 30.10.24 20:04:

Protřepal jsi tu plechovku pořádně?

Štětec asi budeš muset vykartáčovat,

Ředidlo leje do odpadu jen prase. I kdybys tu sklenici s ředidlem měl nechat u dveří sběrny s lístečkem "ředidlo" .

techlist-industrol.pdf305.26 kB
Barvy Industrol, tečky, teče to a nekryje
mutantxxl
hodnocení

Vykartáčovat jako kartáčkem na zuby?

Já už když jsem ty barvy nesl v úterý z obchodu tak cestou cca 2.5 km se to protřepalo v tašce. Nevypadalo to, že by to potřebovalo promíchat, že by tam byly dvě složky vidět nebo že by to mělo nahoře nesprávnou barvu. Tu žlutou (chromová žutá střední) jsem každopádně nepromíchal, tu hnědou (kávově hnědá) jsem promíchal šroubovákem. Poměr míchání jsem dal 11 nebo 12 lžic hnědé + 1 lžíce žluté. Pak jsem to promíchal vznikla špinavě okrová, podělil jsem to zhruba na půl a do té půlky jsem ještě přidal tři lžíce hnědé. Získal jsem tak světle hnědou. Původně jsem si totiž myslel, že ta kávově hnědá bude fakt tmavá jako turek, a vono to je spíš jako mléčná čokoláda, to jsem zjistil až při tom natírání na světle. Takže mám dva odstíny mléčně hnědé a myslím že to co jsem namíchal tam je tak nepatrný poměr žluté, že to fakt špatně kryje. Ale vysvětluji si to tím, že prostě vzniknou dvě vrstvy, jedna spodní co obsahuje barvivo (pigmenty klesnou ke "dnu") a ta vnější vrstva je ta lesklá. Ještě jsem tam přidal pár kapek červené, aby ta tmavší hnědá víc dostala odstín jako dřevo no a barva celkově jak mléčná čokoláda. Takže zkoušel jsem špičkou špejle vybrat pár těch zbytků bílé barvy a jehlou taky. Snad to psychicky přežiju. Druhý nátěr to asi zamaskuje.

mutantxxl
hodnocení

Ne to se neředí. Vím že už tak je to řidké, nebudu to přece ředit, když píšu že je to řidké a málo to kryje :)

lmgify

Vykartáčovat kartáčem na štětce (ano, existuje to a prodává se to).

Nemyslím, že šroubovákem lze opravdu dobře promíchat barvu. Chce to pěkně dostat tu vrstvu u dna do oběhu a směrem k hladině. Osobně ještě promíchávám v průběhu delšího natírání a když mi už v plechovce něco ubyde, tak ji zavřu a pořádně protřesu.

re4zon
Sroubovakem to samozrejme jde, ale musis to michat poradne treba dve minuty, ne ze s tim trikrat zatocis. A v tasce cestou se zamicha leda tak prd.
mutantxxl
hodnocení

Získávám naděj, že to tak marné být nemuselo. Příště budu míchat déle a lépe. Ještě tu mám lámací nůž tím to taky půjde dobře.

"...cestou cca 2.5 km se to protřepalo v tašce."

*haha*. Jako fór dne dobrý *smich*.

Syntetickou barvu musíte před použitím důkladně a ode dna míchat (třeba slabou dřevěnou laťkou) minimálně 5 minut, lépe déle. Vy jste to v podstatě natřel jen tím šlemem, který se objeví nad usazenou barvou v plechovce *zed*. Ten je samozřejmě řídký, nekryje a ani pořádně nezasychá.

Já se snažím, když ukládám načatou plechovku myslet na to, abych ji dal vzhůru nohama a to bláto se tak neusadilo na dně, ale bylo hned navrchu. Bohužel vzpomenu si na to málokdy.
mutantxxl
hodnocení

Magnon, vy výrazně přeháníte, výrazně! Nezesměšňujte mě. Já jsem už s barvama v minulosti dělal, tohle není poprvý. Ale vzhledem k tomu že ta plechovka byla opravdu malá, široká a té barvy tam je málo, není možné, že bych to špatně rozmíchal! Kdyby to nekrylo vůbec tak to budu muset natřít ještě potřetí. Problém je hlavně v tom, že je bílá základovka, špatné podmínky pro natírání a schnutí - povětrnostní podmínky a teplota špatný, podmínky doma - otravný spolubydlící taky špatný a nakonec moje hodnocení:

Nejsem spokojen, je moc řidký. Vhodné tak na natírání za parného letního dne na slunku kdy vám barva vysychá pod štětcem. Pokud bych měl barvu pořádně rozetřít na svislých plochách budu nutně muset dělat tři nátěry. Opakuju že základ byl bílý. Pokud by byl hnědý tak by to nebylo třeba, protože to co by prosvítalo by byla ta správná barva. Naštěstí se jednalo jen o špatně nasvícený kryt určený na záchod a ta strana, která stekla je ve stínu, takže to asi moc udělat nejde. Stékanec je vidět protože jsem pracoval se dvěma odstínama světle hnědý industol jsem si namíchal přidáním chromově žluté do kávové hnědi. Tmavý industrol jsem si vytunil přidáním tmavě modré barvy. Takže dolní trojúhelník byl světlou barvou, horní trojúhelník tmavě. To sem musel ještě nějak rozetřít nebo přetřít, takže barvy bylo více. Větší plocha, tak která je ve finále umístěná svisle, tu jsem si položil vodorovně a tak tam problém se stýkáním nebyl. Horní plocha byla položena svisle, ale na tu jsem snadno viděl byla přímo předemnou a byla snažší tam jsem taky dělal dvoubarevný pruh. Takže ta menší stěna co bude zepředu tam je stékanec, ale nebylo jednoduché to udělat tak že bych tam dal méně barvy tam prostě bylo nutné tu barvu nanést, abych vyladil odstín. A to steklo. Celkově jsem byl nervozní z těch podmínek foukal silný vítr 12 km/s a musel jsem více věcí hlídat. Později bych chtěl poslat fotku jestli nezapomenu.

mutantxxl - rozhodně jsem neměl v úmyslu Vás zesměšňovat, ale s "industrolem" jsem natíral už před >50 lety a Vámi uváděné problémy jsem pozoroval právě u špatně promíchané barvy. Dokonce ani načatá, mnoho let skladovaná barva po odstranění tlustého škraloupu z povrchu, lehkého naředění a důkladného promíchání Vámi popisované problémy nedělala. Většinou stačily 2 vrstvy a na barvě základovky až tak moc nezáleželo.

Jestli je barva skutečně moc řídká a skutečně nedostatečně kreje, je to zmetek.

Jen perlička - před rokem jsem vyhodil "profesionálního" lakýrníka (s živnosťákem), který mi na otázku "proč má barva na zdi v každém patře výrazně jiný odstín?" odpověděl, že proto, že barvu před použitím nezamíchal. Lingrustu v 8podlažním baráku jsem si pak natřel sám.

mutantxxl
hodnocení

Rozumím a akceptuji. Ale pokud jste si namíchal barvu naředěním sám, pak je to jiná záležitost. Já jsem ji neředil. Jen promíchal. Má zkušenost protože jsem pracoval u podnikatele natěrače takže on si ty barvy míchal podobně jako vy slil nějaký ten zbytek dohromady, ale už si nepamatuji co to bylo za barvu jestli syntetika nebo vodou ředitelná. Jestiže však natěrač slije barvy ze dvou použitých plechovek dohromady může jeho barva být hustější. On si to pak doladí pomocí ředidla podle toho jestli se mus vyplatí natírat tři nátěry nebo jen dva. Nezažil jsem, že bychom natírali tři ale taky si to už moc nepamatuju. Takže si nepamatuju jestli třeba střecha měla jednu základovku a dvě horní vrstvy nebo jednu základovku a jednu horní vrstvu. V mém případě to stečení co se mi povedlo včera bylo na malé ploše. Dal jsem tam asi moc modré a barva zešedla. V tu chvíli nezbylo nic jiného než tam plácnout ještě tu tmavší hnědou čokoládovou, aby se to spravilo. Tak si představte obdelník 8x20 cm ležato se stěnmpi svisle. Druhý nátěr ten včerejší se skládá z první línie asi 4 cm štětcem světle hnědou barvou. To je dole. Nadto jsem nahoru doleva dal modrou a tu jsem pak přetřel pomocí štětce s tmavější hnědou. To se spravila ten odstín a pak jsem to myslím ještě jednou přetřel, aby se vytvořil gradient mezi pruhy.

mutantxxl
hodnocení

Mám ještě jednu novou zkušenost, kterou bych si pro příště rád zapamatoval. To ale nesouvisí s mířou ředění nebo krytím. Protože už je podzim, chtěl jsem schnutí trochu urychlit. Poprvé když jsem to udělal a zatopil v místnosti na cca 23°C tak nátěr místy jakoby zkrabatěl. Zprvu jsem si myslel, že to bylo roztěžením plechu který jsem natíral. Pak jsem ty zkrabatělé vlnky nehtem zatlačil zpět do barvy. Druhý den (před chvílí) jsem to chtěl zkusit dát na 25°C do trouby, trochu jsem to ale přehnal a dal to na cca 36°C a pak to trochu zchladil, když jsem viděl, že je to dost. Mám tam teploměr. Taky to vytvořilo všude vlnky. DOtevřel jsem okno, chladím. Tak jsem si řekl, že to zkusím igelitem zatlačit zpět do barvy, jenže on se ten igelit přilepil. Což nemělo, protože to byl původně zaschlý nátěr (více než 24h). Opatrně jsem odlepil igelit a během toho se ty vlnky naštěstí zase odstranili. Ten film co byl vytvořen po ~26-27h se prostě zvedne a odlepí od spodní vrstvy když je teplota výrazně vyšší, vytvoří se tam ty výpary a při pohybu plechu se to takhle "naroluje". To znamená, že kdybych to dělal v létě, tak není dobré to dělat přímo na slunku a je nutné to nechat schnout déle než 3 dny, raději tak týden, než udělám podobný nátěr jako jsem dělal teď. No prostě tam bylo moc barvy v té poslední vrstvě a neumělo se to rovnoměrně odpařovat. Jasně, když jsem to dal do trouby, horní vrstva schne rychleji, spodní s první vrstvou emailu se odpařuje a mezi těma dvěma vrstvama pak jsou výpary plus pohyb atomů plechu.

lmgify

> kdybych to dělal v létě, tak není dobré to dělat přímo na slunku

To se už píše v tom Technickém listu zaslaném výše (30.10.24 19:48).

mutantxxl
hodnocení

Aha, on tam doporučuje dát zatvrdlý nátěr do dílny 24°C ale přitom právě při 24°C mi to udělalo hrboly. Je možné že chvilkově ta teplota byla vyšší když se zatopilo, ale zase to bylo u okna, kde se vzduch ochlazuje, tak tedy nevím. Podle mě je ideální teplota 20°C-22°C ale mě to při 20°C schnulo fest pomalu.

km
hodnocení

0x

jádro problému bych hledal v tomto: "jsem pracoval se dvěma odstínama světle hnědý industol jsem si namíchal přidáním chromově žluté do kávové hnědi. Tmavý industrol jsem si vytunil přidáním tmavě modré barvy"

nevím, jak jste přišel na to, že řídká barva schne pomalu a tedy že hustá schne rychle - o tom to vůbec neni, podle mě to funguje naopak

mutantxxl
hodnocení

Víte co by bylo dobré? Kdybyste si přes GPT vzal celý text, který jsem napsal, zkopíroval ho do AI / GPT a napsal jak to chápete vy. Pak GPT požádejte o to co autor textu sdělil. Je to výborný nástroj na analýzu textu a může vám text interpretovat tak, abyste lépe porozuměl. Přístup snadno například přes duckduckgo.com kde v pravo nahoře kliknete na menu a tam vyberete položku jako AI Chat nebo tak nějak to tam je a z toho pak vyberete ChatGPT.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]