Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , byl jsem s kolegou na pivo a s přibívajícím večerem jak se tak mluví různě o všem se nám svěřil , že má chatu , kde mu škodí nějaká zvířecí škodná . Po týdnu kdy tam není tak má hlavně půdu dost zaneřáděnou . A proto prý chystá v místě kde si myslí ,že škodná vniká na půdu past . Naspod chce dat tabuli plechu kterou ukostří a nahoře napne lanka dost od sebe do kterých napojí fázi . Škodná přeleze mezi lanky kdy se jich určitě dotkne a dostane ránu.Toto přece nemůže fungovat si myslím , bud to vyhodí pojistky ,nebo i pokud tam něco chytí tak přece to musí to zvíře spálit a může i vzniknout požár né? Děkuji za odpověd.
Velmi dúrazně varuji, že je to velmi nebezpečné a krom rizika požáru hrozí, že to zabije třeba hrající si dítě.
Řešením je oplocení, elektrický ohradník, fotopast pro zjištění, co je to za škodnou.
Nejsem odborníkem v oboru, je pravděpodobné, že dostanete lepší rady.
Nevím zda jsem to pochopil, bez schématu pochopím málo co. Ale ne, to nebude fungovat, země je částečně nevodivá, čili má elektrický odpor. A když tak to obteče to zvíře kolem dokola. Na elektrickou past by bylo nutné to napětí vytransformovat na potřebnou úroveň, ale tak aby to nezabilo člověka, protože elektrický proud střídavý může být smrtelně nebezpečný, může třeba chytnout člověka a nepustí dokud ho někdo jiný neodpojí nebo neotrhne pomocí tyče, která není vodivá a je suchá.
Syn měl na chatě něco podobného, co to bylo nezjistil, protože se to odstěhovalo. Vyhnal to tím, že koupil několi sáčků mletého pepře a rozsypal ho tam, kam zvířátko chodilo.
Podobný experiment s elektřinou jsem také použil ve skleníku, kam mi chodili potkani. Tam ale nehrozilo nebezpečí požáru, ani toho, že by tam šel někdo jiný, kromě mě. DOVNITŘ CHATY BYCH TO ALE V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEDÁVAL.
Fázi jsem vedl pře nejslabší jistič, jaký jsem sehnal, měl asi 0,5 A, za něj zapojil žárovku 100W a teprvo od ní přivedl drát s odizolovaným koncem k díře, kterou potkani prolézali. Zabilo jich to dost. (Takže zapojené v sérii: fáze ze zásuvky - jistič - žárovka - nástraha.) Potkani se tam nepekli, asi jim stačil první dotek hlavou a spadli zpět do vyústění díry.
Už asi chápu jak to je myšleno. Takže jsou dvě možnosti. Buďto myslel tak, že mu vniká na půdu zahrady, pak by musel natáhnout delší plech. Nebo na půdu stavby a to je něco jiného. Každopádně je třeba se podívat na to odkud vychází zdroj napětí. Pokud vychází z chaty, tak logicky stavba může lehnout popelem. Pokud je to napojené přímo na venkovní přípojku která je mimo obydlí, pak by to byl oněco jiného. No důležité je přemýšlet o tom kudy všude vede rozvod toho napětí. Když to zvíře se bude smažit ve vlastní šťávě, tak by bylo dobré počítat s možností zkratového proudu. V tom případě, když by tam nedal zátěž, kromě toho zvířátka co bude svítit jako žárovka, tak může vzniknout zkratový proud, který vyvolá teplo a následný požár ve slabých částech elektroinstalace. Mohou od toho chytnout hořlavé materiály stavby. Jinak jsem četl ten nápad se 100W žárovkou a to mi přijde dobrý, a použitelný i uvnitř chaty pokud to bude seriově zapojený. Ale z hlediska zákonů je to riziko, že pokud tam na to náhodou šlápne bezdomovec nebo lupič nebo policajt a náhodou mu kvůli tomu vysadí kardiostimulátor, autor nápadu může být trestně stíhán za ublížení na zdraví, případně s následkem smrti.
Jo a jinak k technickému provedení. Může se mu to prodražit protože on neví kudy vnikají, jen si to myslí. Měl by si pořídit kameru, ale vyplatí se mu to?
Jestli jsou to kuny, mám dojem, že se prodává něco aby kuny neohryzaly kabely v autě.
Já jsem kdysi zbastlil udělátor aby mi myši nelezly na chatě do sklípku na uskladněná jablka. Vzal jsem káču co nám doma zbyla po synech, když se roztočila začala blikat a vyhrávat (viděl jsem i takové jojo, kupovali jsme to u Vietnamců), zkratoval jsem odstředivý kontakt aby hrála furt, odštípl jsem světýlko aby zbytečně nevybíjelo baterku a místo baterky co tam byla jsem zapojil jeden velký monočlánek. Hrálo to nejméně měsíc a myši to spolehlivě plašilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.