Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelné čerpadlo netopí

Od: rad odpovědí: 28 změna:
Mám TČ vzduch voda venkovní + vnitřní jednotka. Podlahové topení a TUV. Teď to bude 3. topná sezóna. Minulé sezóny bez problému. Teď mi ohřívá TUV, ale jsem přesvědčen, že podlahovku neohřívá vůbec. Mám ekvitermu a i když to dám na daleko vyšší teploty než minulé sezóny, v domě mám tak 19 st. a ještě jsem nezaregistroval, že by to topilo do podlahy. Firma už tu byla, pry je to nastavené dobře a jen to trvá, než to najede. Ale letos to podle mě neseplo. Divné je, že tuv jede normálně. Nemáte někdo zkušenosti?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujerbratr
hodnocení

2x

Chtěl jste šetřit? Šetříte... Co měnit nastavení ekv. křivky?

rad
hodnocení

Vždyť jsem psal, že jsem to nastavil aby to topilo o hodně víc, než jsem míval a nic...

Tím bych si nebyl jistý ... hodně lidí nějak ani neví co nastavují ...

ra
Ježíš, 45 st. při 0 venku. Stačí? Jestli někdo neumí naťukat křivku, tak by neměl sám bydlet...

ladinac123
hodnocení

1x

Vidím že stejný dotaz je na střeše, nevadí.

Pokud jede TUV z čerpadla, to znamená že funguje, nicméně TUV nahřívá čerpadlo nebo dodaná patrona? Protože čerpadlo vám neudělá samo o sobě 60 a více stupňů bez dohřevu spirálou pokud se nepletu.

To TČ má čerpadlo v sobě předpokládám... TUV je řešená průtokem? Jde to čerpadlo z TČ na topení?

ttt
hodnocení

0x

Co ta firma kontrolovala?

Kontrolovava kolik je chladiva?

rad
hodnocení

ne, jen nastavení

iks
hodnocení

0x
Máte akumulační nádrž? Jaká je teplota vody na vstupu a jaká na výstupu?
rad
hodnocení

Akumulačku ne, je tam pořád 22 + 23 záleží kolik je venku

iks
Řekl bych že je 22 málo. Máte špatně nastavenou regulaci. V tenhle moment mě jde do podlahovky 26 stupňů a doma je 22.5.
Ale každý dům je jiný.
rad
hodnocení

Mám nastavené aby tam šlo 28 - 32. To prostě neohřívá
iks
Někde v menu vnitřní jednotky by měla být uvedena teplota topné vody. Je možné, že jen odešlo čidlo co tu teplotu odečítá.. stejně vás asi nemine kontaktovani servisu čerpadla.
rad
hodnocení

Neházelo by to chybu? Nebo nedělalo by to problém potom i u TUV?
iks
Na TUV máte snímač teploty jinde. Zkuste projít menu čerpadla. Někde tam teplota topné vody bude uvedena. Třeba to ukazuje moc a čerpadlo kvůli tomu netopí.
rad
Tak je pořád kolem 26. I kdyz ekviterm je nastavený na 35

2024
hodnocení

0x

Tak samotnému TČ evidentně nic závažného není.

Také bych hledal chybu v nějakém čidle, trojcestném ventilu či jiném regulačním prvku.

Vzhledem k tomu, že u svého TČ topím aktuálně na výstupní teplotu 34-35°C resp. teplotní spád 35/32°C (do radiátorů) a jen 4,5h denně na nejnižší možný výkon TČ, do podlahovky opravdu musí jít teplota podstatně nižší.

hodnocení

0x

Podobný dotaz jsem viděl na tzb info - zkuste zkontrolovat funkci 3 cestného ventilu zdali přepíná topnou vodu do výměníku bojleru nebo do topení jako takového. To je dost často problematický díl.

rad
jak to udělat? V menu to žádnou chybu nepíše. Hlavně to na topení ani nesepne. Vůbec to nezačne ohřívat. Ohřívá jen TUV
Samozřejmě nevíme zatím typ jednotky či schéma zapojení, ale většinou na teplé vodě je 3 cestny ventil který rozbocuje topnou vodu buď do topení nebo do výměníku bojleru. A zde by mělo být vidět v jaké je pozici ev ohmatat či odmerit teplotu kam jde teplá voda. Pokud se bojler natapi tak by měla z TČ jít voda až cca 60°C do výměníku bojleru. No a po natopeni bojleru by měla jít nikoliv do bojleru ale do topení. Zkusil bych nepustil vanu, tím vybiju bojler a ten by se měl začít natapet. Zároveň by ovládání- uživatelské rozhraní mělo signalizovat ohřev TUV. Podívat se a zkontrolovat 3WV a po ukončení ohřevu TUV / cca 25- 40 minut dle velikosti odpuštění a výkonu TČ/ by mělo dojít k prestaveni 3WV do topného okruhu- a i by se měla ohřát trubka do topení. A nebo je ještě varianta - máte systém zapnutý do topeni+ ohřev TUV a nebo máte letní provoz, tj pouze ohřev TUV bez topení?
Schéma 3 cestneho ventilu
Tepelné čerpadlo netopí
rad
Ne nastavené je to dobře. Ventil podle mě funguje, já se divil, že někdy voda v topení stoupne na 26, myslel jsem si, že je to jak říkáte "zbytkove teplo" z TUV. Samotné topení se ale nezapne. To vidím i na displeji, vždy když ohřívá, tak je režim TUV. Teď jsem dokonce vypnul ekviterm a na prudko naburil 45 st. A vůbec nic to nedělá.

Mechanický problém - zavzdušněné,zavřený ventil po trase případně vadný ( nepřepínající) 3cestný ventil

rad
hodnocení

nunici kdyby to byl mechanicky problém, tak by tč normálně začalo topit, akorát by to nešlo do podlahovky. Ale TČ topení ani nespustí. Jen TUV. Včera jsem dokonce vypl ekviterm a nastavil režim na prudko 45 st. vody a nic to nedělá. Teplota vody pořád 25 - 26 st.

Jenže pokud je zasekla 3WV do bojleru, tak se bojler natopi na řekněme 50°C a dojde ke změně režimu na topení do baráku. 3WV se přetoči do topného okruhu/ ale k tomu nedojde/, setpoint topné vody se sníží na cca 28°C / ev na 45 ručně nastavených/ ale v okruhu je voda 60°C, tj topení= kompresor se vypne protože je vyšší teplota v okruhu než požadovaná. A následně se voda topná ohřívá z bojleru až jeho teplota klesne pod setpoint bojleru mínus hysterie a bojler se dohřeje a tak pořád dokola...

kum3d
hodnocení

0x
No, já spouštěl topení dnes a také se vylekal. Měl jsem přidřené oběhové čerpadlo. Nechtělo se rozjet. Systém také vypadal, že topí, ovšem voda fyzicky nejezdila, takže topení studené.
Možná je to mimo, ale toť má dnešní čerstvá zkušenost. OČ vám jede?
rad
hodnocení

To ani nevím, protože jak jsem psal, nezapne ani režim do topení, zapíná pouze režim tuv

Píšete, že máte podlahové topení. Nemáte použit bezpečnostní termostat podlahovky který při vysoké náběhove teplotě topné vody odstaví topení aby se podlaha nepřetopila?

hodnocení

0x
Podle mne je problém v nastavení režimu- letní režim a tudíž pouze ohřev TUV, nebo zaseklý 3cesťák. Ale typ TČ je tajný/ zatím tu nepadl typ/ či způsob zapojení ohřevu TUV - druhé čerpadlo či 3WV a to se těžko radí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]