Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak sušit v zimě prádlo?

Od: jarin® odpovědí: 15 změna:

Zdravím všechny rádce, potřeboval bych menší radu a to sice jak teď v zimě sušit prádlo. Přes léto to bylo v klidu, hodil jsem to na sušák na balkon a neřešil jsem. Ale teď už takové teplo není. Ideální by bylo sušit to v koupelně na šňůře, ale žiju se svým otcem 60+ a nevím..neřeší...máme na té šňůře ručníky mimo jiné a když příjde, tak si vedle pověsí propocený trička..koš na prádlo nemá, snažil jsem se ho to odnaučit, bezvýsledně.

Nevím, jestli je lepší varianta používat sušičku kterou pračka disponuje...prádlo je pak i příjemnější na dotek ale některé oblečení by se sušit nemělo, nebo si koupit v Ikei malej sušáček a sušit si to u sebe v pokoji u radiátora, samozřejmě s otevřeným oknem..ale i tak mám strach, abych v pokoji nebylo vlhko jak v prádelně a aby se potom netvořili plísně. A nebo sušit venku a na sušáku a pak to nějak dosoušet doma...nevím jaká varianta je nejlepší a nemám s tím moc zkušeností, tak díky za rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Už roky v zimě suším prádlo na sušáku v ložnici s otevřenou ventilačkou. Prádlo věším až večer, abych měla v ložnici lepší vzduch.

Jo a v ložnici netopím a prádlo je většinou do rána téměř suché.

hodnocení

3x

Pokud není mlhavo = velká vlhkost nebo neprší, nemží... , tak se dá celoročně sušit prádlo venku. Dokonce uschne i v zimě když mrzne!

martinkupka
hodnocení

3x

prádlo schne i v zimě na balkonu, akorát to trvá trochu déle voda(led) naftalík kafr atd sublimují prádlo ze sušiřčky na balkon

hodnocení

2x
Kombinovaná pračkosušička moc dobře nefunguje. Doporučuji minimálně předsušit venku, jinak si koledujete o plísně.
Pamatuji, jak babička sušívala prádlo venku i v největších mrazech a domů se prádlo nosilo dosušit tvrdé jako prkno. :)

stokr556
hodnocení

2x
Ještě teď taková zima není, prádlo schne dobře. V létě sušíme na balkoně a v zimě taky, rozdíl je ten, že v létě ráno pověsíme a večer sebereme, v zimě sebereme až třeba třetí den.

hodnocení

2x
Budeš se tomu divit, ale v zimě můžeš sušit prádlo stejně, jako v létě. Jen déle. Hoď prádlo ven na skládací sušák. Pokud kvůli nepřízni počasí nedoschne, tak to celé chňapni a hoď dovnitř. V prádle bude už jen minimální zbytková vlhkost. Mimochodem opravdu velký mráz umí vlhkost krásně vytáhnout taky. No a drobnosti svládne malý sušáček na topení. Jinak v aplikaci na počasí najdeš i vlhkost vzduchu, abys nesušil při 99% vlhkosti...

hodnocení

2x

Na balkoně i v zimě, v mrazu. I dříve se to sušilo venku. Sice to trvá o pár dní déle, ale snad máte co nosit.

mll
hodnocení

2x

Prádlo schne normálně i v zimě. Dokonce i když jsou z toho "prkna" tak ten led z toho vyschne. Problém je, když je něco potřeba usušit rychle a to se dá na radiátor. Vlhkost řešit nemusíme, máme ještě normální okna. Ale s plastovými by se to možná řešit muselo.

hodnocení

2x

Sušení venku na čerstvém vzduchu ničím nenahradíte. Jenom to trvá déle, jak už tady mnohokrát zaznělo.

tj
hodnocení

1x
Pračka se sušičkou v jednom moc dobře nesuší. Mám zvlášť sušičku a prádlo z ní vyndavám suché. Když je málo místa, dají se spotřebiče umístit na sebe, prodává se na to takový plastový mezikus. Suším v sušičce i když je léto, jelikož prádlo je z ní krásně jemné. Diametrální rozdíl je třeba u ručníků, které jsou i bez použití aviváže hebké a ne jako struhadla. Když prádlo skládáte ihned po usušení, když je ještě teplé, nepotřebuje žehlit. Věci, co nepatří do sušičky, těch je minimum. 99 % praček normálně suším v sušičce a když peru třeba bundu, tak kvůli ní nemá cenu kupovat extra sušák. Dám jí šikovně na žehlící prkno, aby uschla a je to...
Zdravím
doplněno 30.10.24 12:32: Trička a kalhoty/kraťasy peru spolu v jedné pračce a pak i spolu suším.
Spodní prádlo peru dohromady s ponožkami a ručníky na vyšší teplotu a pak také spolu suším.
Nikdy nebyl problém.

hodnocení

1x

V bytových domech bývají ve sklepě sušárny (využívá rodina syna), v rodinných domech půda (celoročně využívá známá, která bydlí v podkroví a nechce se jí moc chodit po schodech) . Nemáte ani jedno?

Já suším v v zimě a za dešťů v koupelně na šňůrách. Protože jsem vysoká, jsou vysoko a při sprchování nevadí. Pokud jdu do vany a prádlo visí, přehodím na tu chvíli všechno přes šňnůry, jedno přes druhé. Aby to šlo jedním pohybem, věším velké kusy jako třeba povlečení až dozadu. U kolegyně jsem kdysi viděla jakési zažízení, rám se šňůrami a kladku. Při koupání se vše pomocí lana vytáhlo kamsi ke stropu. To ještě nebyly sušičky.

Babička říkávala, že když prádlo zmrzne, že mu to prospívá. Já na to nedbám. Brodit se v zimě sněhem na konec zahrady se mi nechce.

hodnocení

0x

Tak v první řadě zapomeňte na "suším na radiátoru a mám otevřené okno". To chcete jako topit pánu bohu do oken a v cimře mít i tak kosu? Máte rád nedoplatky?

Sušte to mimo svůj pokoj tam, kde se větrá, ale zbytečně netopí, třeba v kuchyni nebo nějaké předsíni.

Já jinak suším i teď "v zimě" (sice je furt kolem 13 C, takže žádná zima ani není) a div se světe, ono to pomalu uschne i na tom balkóně. Až bude kolem nuly, přesunu do nevytápěné místnosti a jsem v klidu.

Suśička Vám sice možná udělá "prádlo lepší na dotek", ale o to rychleji Vám prádlo poničí, protože je to pro něj agresivní, křehne to a bude se to škubat, vytahovat a celkově znehodnocovat.

hodnocení

0x

Velké kusy dám do sušičky, drobné jako ponožky a kapesníky pověsím na radiátor v koupelně. Běžné prádlo jako třička, svetry, pyžama dám na sušák v pokoji.

hodnocení

0x
Pokud je možnost, bleskově a bez vlhkosti prádlo schne v místnosti s kamny. Suché přes noc a vsechno vlhko kamna vytahnou komínem pryč.

smy
hodnocení

0x

Já zas celoročně sušim v ložinici kde se větrá stále a ani tu netopím.

Pokud budete větrat tak v tom nevidím problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]