Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sušička prádla = sníží vlhkost?

Od: patrik odpovědí: 27 změna:
Zdravím,potýkame se delší dobu v zimních měsících s velmi vysokou vlhkostí v bytě nad 80%.
Pravidelně větrám,koupil jsem dokonce odvlhčovač ale ani to nepomohlo. Okna jsou komplet mokrá.
Bylo nám doporučeno pořídit sušičku prádla,prý se vlhkost sníží,nyní sušíme prádlo v obýváku na sušáku.
Na druhou stranu mě někteří odrazují a tvrdí že kvůli sušičky bude jen vyšší spotřeba elektřiny, prádlo se ničí a s vlhkostí v bytě to nemusí pomoct.
Jaký je váš názor? Děkuji

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Z jednoho sušení je několik litrů vody. Ta se dostane do vzduchu a ze vzduchu se dostane jedině odvlhčovačem nebo větráním.
Takže koupit sušičku, samozřejmě, nějakou spotřebu elektřiny to má, to má ale i odvlhčovač.
Když je odtah v koupelně, nešel by tam nějak napojit odtah z digestoře? Při troše dobré vůle se dají dělat zázraky.
Až bude napojená digestoř a sušička prádla, bude doma sucho. A prádlo to neničí, alespoň já nic nepozoruji.
Jen poznámka k tomu napojení digestoře do odtahu z koupelny - je potřeba k větráku v koupelně doplnit dokonale těsnou zpětnou klapku (vím jen o drahé silikonové). Jednu digestoř v domě máme tekhle napojenou a kde obyčejná plastová klapka netěsní, jde při vaření všechno aroma do koupelny ...

hodnocení

1x

Proč tam máte vlhko? Jestli proto, že v bytě sušíte větší množství prádla volně pověšeného, tak Vám sušička pravděpodobně pomůže. Jestli tam ale máte vlhko z jiného důvodu, sušička prádla to nevytrhne.

patrik
hodnocení

Bojím se že sušička až tak nepomůže když v kuchyni se 3-4x do týdne vaří a není tam digestoř
korinek
To bude další věc! Bez té to prostě nejde. Osobní zkušenost. Instalace není možná?
Nám pomohla kombinace různých věcí. Tedy sušička, digestoř a odtah koupelny. Pak už se vlhkost nemá kde držet. Nevzniká-li ještě někde jinde (zatékání třeba).
patrik
hodnocení

Máme digestoř,ale takovou která nikam nevede,má vývod prostě dál ke stropu a to si myslím že je k ničemu.

korinek
hodnocení

1x
Tak logicky. Voda z prádla v obýváku se odpaří do prostoru. V sušičce zkondenzuje do nádržky, ze které ji pak vylijete.
No a elektřinu si vezme, pochopitelně, ale nebude to nic zničujícího :)
Toť k otázce významu sušičky. Netušíme z jakého dalšího důvodu máte v bytě vlhko.

hodnocení

1x
Jednoznačně to pomůže. Sušení prádla v bytě obrovsky zvyšuje vlhkost.
patrik
25.10.24 12:01
hodnocení

Děkuji:)

makk
hodnocení

1x

Pravda je všechno. Pokud sušíte prádlo v bytě, kupte si sušičku a sám uvidíte, kolik vody z ní po sušení vylejete. Tuto vodu nyní odpařujete do místnosti a zvlhčujete ji tím. Sušička je na elektriku, takže nějakou spotřebu samozřejmě má. Pokud původ té vysoké vlhkosti v bytě je jinde, tak samozřejmě nepomůže.

patrik
hodnocení

Největší vlhkost určitě vytváří sušení prádla, pak koupelna ale v koupelně je odvětrávání.
Další zdroj je určitě vaření bez digestoře.

hodnocení

0x

Jaký odvlhčovač vám nepomohl, já mám koupený a funguje náramně. *palec*

patrik
hodnocení

Rohnson-r-9920-genius-wifi

Zvláštní, mám stejného výrobce, jen verzi bez wifi a za den při nastavené 55% vlhkosti vylévám půl zásobníku vody bez problémů.

Mám zapnuté 24/7 v koupelně a moc to pomohlo na plísně v celém baráku.

pohanka
hodnocení

0x

Jakou máte pračku, pokud automatickou, tak na kolik odstřeďujete.

Možná by pomohlo zvýšit otáčky a prádlo bude sušší.

V domě není sušárna, nebo jiná možnost, kam dát prádlo sušit.

Mít v obýváku rozložený sušák by mě vadilo. I kdyby to bylo dvakrát týdně. Hledala bych náhradně, kde sušit.

Půda, sklepy, chodba, kůlna ...

... balkón... Je ideální na sušení. Nebo kamna do mistnosti, kde se suší, ty odtáhnou všechnu vlhkost.

id
hodnocení

0x
Patriku, popište přesně jak větráte a jak vytápíte. To je také umění.
patrik
hodnocení

Větrám v zimě 2x až 3x denně dokořán několik minut. Topí se ústředním topením které je v noci ale bohužel vypnuté. To neovlivním
id
Do průvanu? To byste ihned viděl o kolik se vlhkost snížila. Vytápíte na 18 - 20- 22 st.?
Sušička je jasná, sníží vlkost. Zlikvidovat živé květiny, vařit vše pod pokličkou. V kuchyni není okno k otevření při vaření?
patrik
hodnocení

Vaříme při otevřeném okně samozřejmě. Při větrání vlhkost spadne z 80% třeba na 55% ale po zavření oken jde okamžitě nahoru, pořídíme sušičku a budu doufat že to pomůže.
Větrat do průvanu nelze,Max otevřít okna ale průvan se nikdy nevytvoří
id
Aha, to nikdy nebude u vás fungovat. Při vařeni a otevřeném okně, když je venku 90% vlkosti je větrání zbytečné.
Jedině zlikvidovat zdroje vlkosti a navíc koupit odvlhçovač, nejlépe průmyslový. Žádné tablety...
Když nemáte okna do protivky, tak určitě máte třeba vchodové dveře naproti oknům.

hodnocení

0x
Koupit vlhkoměr a jakmile je to v červeném poli,tak otevřít všechny okna dokořán a vyvětrat,dokuď vlhkost neklesne.Obvykle stačí 5 minut.
patrik
hodnocení

Toto bohužel není řešení, při vyvětrání se sníží vlhkost zhruba na max 1 hodinu.

km
25.10.24 22:17
hodnocení

0x

pomůže

bramburka
hodnocení

0x

Na vasem miste bych hledala jinou moznost, nez suseni pradla v obyvaku. Susicka by asi byla nejlepsi volba
Ale tady je i jedna z jinych moznosti.
nasdum.eu/...

haha

Tak to je neskutečná kravina *haha* Když zapnu odvlhčovač tak během pár hodin stáhne i pět litrů vody.

Kolik asi pohltí ty 3 bobkové listy a mistička jedlé sody? Naprostý nesmysl *zed*

hodnocení

0x

Malý byt, moc lidí v něm, vaření bez digestoře a sušení prádla v bytě to bude problém vždy.
Na kolik topíte?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]