Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přívod do podružného rozvaděče

Od: zbynek odpovědí: 4 změna:
V domovním rozvaděči, do kterého vede přívod 4x10 potřebuji napojit kabel 5x6 pro napájení podružného rozvaděče. Je nutné v tomto rozvaděči při zmenšení průřezu kabelu tento kabel ještě zvlášť jistit? Hlavní jistič je b25 a tento kabel tedy na zkrat i přetížení vyhovuje. Ptám se z toho důvodu, poněvadž se mi tam další jištění už moc nehodí, protože už mi zase nevychází selektivita instalace. Proto bych raději jen vypínač, ale nevím, zda je to z hlediska norem takto možno. Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Při každé změně průřezu je nutné jištění.

hujer

ferax , ano , pokud je ale předřazený jistič takové hodnoty, která vyhovuje i pro menší průřez, pak se znova jistit nemusí!

Hujer má pravdu. Pokud hodnota předřazeného jištění odpovídá dovolenému zatížení a jištění prodloužení, nebo odbočce slabším vodičem, není důvod dalšího jistícího prvku. Stačí vypinač.

zbynek
hodnocení

Přes ten vypínač už to mám tak udělané, revize se zatím nekonala, protože je toho ještě spousta potřeba dodělat. Spíš mě zajímalo, zda je to takhle v pořádku a neodporuje to normě. Budu tedy doufat, že tak je to správně a kdyby ještě někdo další potvrdil tvrzení, tak moc děkuji. Bohužel k normám přístup nemám.
Kdyby ale platilo to co píše ferax, tak bych tam musel dát jistič asi zase 25a, (poněvadž dvacítku už mám v tom podružném) a to by bylo takové pitomé, poněvadž by tam byly vlastně dva stejné za sebou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]