Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit nebo zmirnit drsnost dlazby

Od: rave odpovědí: 22 změna:
Dobrý den, můžete, prosím, poradit, čím natřít velmi drsnou dlažbu, aby se dala vytírat?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, já osobně bych to řešil pořádně mokrým hadrem a vytírat/stírat opakovaně až do relativní čistoty. No, a jinak nějaký bezbarvý nátěr/lak, který je určen na dlažbu a správně aplikovaný. Ten bude dělat radost do té doby, než se ošlape, tak budete natírat znovu. Zdravím!
doplněno 23.10.24 11:03: rave - já nedám dopustit na obyčejný hadr na podlahu, ale jsou i jiné možnosti - mop, parní čistič, vysavač "na mokro" apod.
rave
hodnocení

Díky za Re, asi ten velmi mokrý hadr bude jediná možnost :), protože při vytírání hadr zadrhava o dlažbu. Studujeme různé natery napr. od Sudwestu apod.
Nemůžete po vytření nechat kaluže vody, bude to nekonečně dlouho schnout a voda na dlažbě je špinavá. Proto se jí člověk snaží odstranit co největší množství. Když chcete hadrem přetřít ocelový kartáč, nepomůže velká mokrost hadru. Ta dlažba hadry trhá bez ohledu na mokrost. Zasekavají se na dlažbě vlákna z hadrů, jako na oceláku. Podle mne nejde o dlažbu pro vytírání, ale pouze na použití venku, pro údržbu deštěm. Případně lze čistit stroji s kartáčem, jako v prodejnách nebo na vozovce. Což je do bytu nevhodné.
ben®
kami - já bych si potřeboval na tu dlažbu sáhnout, jestli jde skutečně o takovou drsnost, která mně poraní/poškrábe ruku do krve nebo jde o plastický/vystouplý, ale jinak hladký vzorek dlažby, ve kterém se drží špína a obtížně se umývá (což se dalo předpokládat už při nákupu dlažby).
Nemohla jsem přijít na přirovnání. Už vím. V nákupním centru se změnila dlažba. Asi na ni chtěli položit jinou a tak ji museli zabrousit. Mohla být podobně nasákavá, jako dřív, ale drhnula, což bylo cítit na botách při chůzi. Člověk by skoro zakopnul, jak drhne. Musela jsem si ji pohladit. Ale nešlo o novou dlažbu. Měla ale přesně ty vlastnosti té, kterou jsem viděla tehdy u nové. Byla hrubá, jako jemný pilníček na nehty. Když přejedete nehtem ruky, zapiluje vám vzorně nehty. Neklouže po ní dobře hadr. Je to jemňoučký brusný papír. Ale ten nejdříve kůži prstů vyhladí, prodřel by ji až za chvilku. Při prodeji je to cítit rukou. Ale ne každý si jde hladit do krámu dlažbu rukou. Dělala jsem to tam jediná. To nikoho nenapadne, nebo to u ní vezmou lidi jako plus, že mokrá neklouže. Mytí hadrem lidi hned nenapadne, nevědí, že to existuje, ten rozdíl. Ale zámkovou dlažbu venku, nevytře nikdo hadrem taky, ale to je jiný materiál. Když je dlažba s hlubším vzorem, vytírat jde normálně, když je to ta běžná glazura, ten povrch. Ona ta kresba nebývá hluboká.
Kdybych ale tuhle na fotce, kupovala po internetu, vůbec by mne ta drsnost u ní nenapadla. Nevypadá na ten problém.
Nátěr bych neřešila. Glazura, ten povrch dlažby, se vypaluje, někdy i víckrát. Získá pomocí teploty tvrdost, která vydrží desítky let. Bez vypálení žádný nátěr neumí získat podobnou tvrdost. To nepůjde porovnat nijak. Navíc nátěr se bude odírat po částech. Už to bude velký rozdíl v kvalitě povrchu. Ta klouzavost bude pak jako překvapení po natření. Strašně to sníží hodnotu, kvalitu té dlažby. U nové je to škoda. Glazuru nic nenahradí.

Tohle není glazované.

hodnocení

0x
Je nějaká fotka?
Jestli je dlažba ošklivá,ale drží jak prase, poohlidnul bych se po nějaký jiný,třeba z výprodeje. Když je tahle drsná, tak na ni bude ta další dobře držet

rave
hodnocení

Dlažba je právě úplně nová American Melrose Mix a ac tam ve vlastnostech je uvedeno, že je drsná, tak že je takto drsná, že se dá velmi špatně vytírat, to jsme netusili :(. Ale taky díky za Re.

hodnocení

0x

Jednou budete ještě rád/a, že je tak drsná a neuklouznete na vlhké podlaze.

Hladkou (a zrcadlově lesklou) bych ani nechtěl - bojím se po tom chodit.

Drsnost se po roce vytírání poddá - stačí univerzální podlahový čistič jako Sidolux nebo Ajax.

---

Má to přírodní (neglazovaný) povrch - jak píšu, nutno často vytírat ...

Rozhodně bych dlažbu ničím nenatíral. Nátěr se bude časem odlupovat a výsledný vzhled se jen zhorší.

23.10.24 16:00
Jak odstranit nebo zmirnit drsnost dlazby

Jste si jist, že se dá tohle zhoršit?

Ano. Podle Murphyho zákona: Když je situace zlá až katastrofální, může se v každém okamžiku ještě zhoršit.

km
hodnocení

0x

nepříjemně drsnou novou dlažbu mají známí a musím říct, že bych nechtěl ani za nic.
zvažovali zalakování.

hodnocení

0x
Jednou jsem viděla dlažbu v nějaké budově, se kterou uklízečky bojovaly. Trhala jim hadry. Nezáleží vůbec na mokrosti hadru. Dlažba mi pak přijde nehygienická. A i když jsem nadšenec pro mrazuvzdorné dražby, tyto dlažby se podle mne hodí na místa, kde venku úplně nechcete zámkovou dlažbu a dlažba bude jen pro chodce. Zámkovou dlažbu nikdo hadrem vytírat nechce.
Já si z tohoto důvodu v obchodě dlažbu hladím rukou. Nechci sice, aby mokrá dlažba klouzala, ale aby měla brusnost pemzy, i když teda nenasákne vodu, to bych kvůli hygieně nechtěla.
Okamžitě bych ji vyměnila za jinou, je to na celý život. To se brzy nesešlape tak, aby hadry netrhala. To je pak věčný boj. Ani na terase bych ji nechtěla. Právě údržba je jedna z nejdůležitějších vlastností. Přece s ní pak nebudete bojovat třeba minimálně přes 20 let, a řešit problémy při každém vytírání.
Jakýkoli nátěr zvýší klouzavost a bude opravdu nebezpečná.

rave
hodnocení

Díky za Re, popsala jste to přesně. Bohužel je nová, ale "naštěstí" jen 6,5m2. I když i to je boj.

111®
hodnocení

0x

přebrousit diamantem

hodnocení

0x

V interieru by nějaký vhodný epoxidový lak mohl pár let vydržet. V exteriéru jedině přebrousit: přidělejte si na boty destičky z nějaké HDF (třeba rozpůlená lamela plovoučky), na plochu naneste jíl rozmíchaný ve vodě a pár hodin šudlat. Okem žádný výsledek neuvidíte, ale ty nejostřejší výčnělky, které drbou hadr, by se mohly otupit.

Každý lak je měkčí než vypálený keramický střep, který je navíc téměř nenasákavý.

Špína se vám zašlape do laku a dostanete ji pryč jedině tak, že lak oloupete.

Vydržte s vytíráním hrubým mokrým hadrem.

Epoxidový lak je tvrdý, nicméně samozřejmě měkčí než keramika, ale proč by se do něj mělo něco zašlapávat? Parkety také máte nalakovány lakem a nic se do něj nezašlapává, pouze se časem obrušuje a degraduje.

rave
hodnocení

Děkuji všem, kteří se snažili poradit =

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]