Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přidělat desku stolu na rám?!

Od: zlomenyruce odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, jak byste přidělali MDF desku na "rám" svařený z jeklů? (zkrátka svařený obdelník o něco menší než deska))
Hmoždiny, nebo něco jiného? Přilepit? -bude potřeba stůl sem tam přenášet, a předpokládám, že to vždy někdo bude zvedat za tu desku... Váha konstrucke z jeklu cca 10-15 kg Díky!
ps. Ještě mě napadlo na jekly navařit pásy, které by měli víc těch vrutů po délce

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Velmi prosté, netřeba ani nic dalšího vařit. Nejjednodušší je provrtat jekl skrz a šroubovat to skrz něj. Mě se ale líbí spíše varianta, kdy se do spodní strany jeklu vyvrtá větší díra, kterou projde i hlava vrutu a do té vrchní stěny jeklu se vrtá už jen pro dřík vrutu. Tím jsou vruty jednak skryty, jednak stačí kratšívruty a často to líp drží

To je sice naprostá pravda, ale když to chtěl autor dávat na hmoždinky, tak nevím, jestli se mu do této úpravy jeklu chtít.

Pravda, to s těmi hmoždinami jsem nějak nepobral a to už truhlařím od socíku :) Ono si dost lidí plete LTD a MDF, přičemž vyrvat vrut z lamina (zvláště současného, řiďounkého) není žádný kumšt, v MDF drží fest

jiofa

Pravda, logicky nejjednodušší. Jen si musí pořádně zmagnetovat šroubovák, jinak bude nahánět šroubky v dutinách jeklu aby je dostal ven, pokud nesáhne po dalším a dalším ...

No, vtip je v tom, že truhláři používají už někdy od devadesátých let akušroubováky s magnetickými bity.

zlomenyruce
hodnocení

super, díky! Dá se nějak spočítat kolik vrutů je zhruba potřeba? Deska je nakonec dřevotříska potažená něčím a tl. je 18mm, tak se šance vytržení ještě zvýšila..

Jak přidělat desku stolu na rám?!

kdosi
hodnocení

5x

Já bych asi vzal 4 dřevěné hranolky, k té desce je přilepil (a třeba i přišrouboval vrutama) zespoda tak, aby to pěkně vymezily v tom obdélníku z jeklů, jako vnitřní ohrádka. Pak by ta deska tam držela, ale šla snadno sundávat a manipulovat zvlášť.

A pokud by měla sloužit i k nošení té konstrukce, tak jekly provrtat vodorovně i s hranolkama a spojil to tlustými šrouby s matkami, které by tak byly namáhány na střih a váha konstrukce by se na MDF přenášela celou tou lepenou plochou těch hranolků a nehrozilo by nějaké vytržení.

zlomenyruce
hodnocení

super řešení! děkuji za něj! ..mě by to nenapadlo ani za mák

Jen doplním, že pokud bys chtěl dělat nějakou podobnou opičárnu, je dobrý před lepením čehokoliv na MDF, plochu obrousit, pak to podstatně lépe drží.

hodnocení

3x

Nevidím v tom sebemenší problém. Provrtat jekly a přišroubovat vruty přes jekl. Hotovo vyřízeno.

jiofa
hodnocení

3x

Jak píšete, přivařit pásky + patřičně silné, přiměřeně dlouhé vruty k tloušce desky.

Jak přidělat desku stolu na rám?! #2
zlomenyruce
hodnocení

Díky! situace se nakonec ještě trochu zkomplikovala a to tím, že koupená deska je z dřevotřísky (ne MDF) potažená je nějakým "plastem" a tl. je pouze 18mm. Když dám těch vrutů více a budou dostatečně silné, bude to stačit?

(foto: šířka desky 18mm vůči jeklu 20mm)

Jak přidělat desku stolu na rám?! #3

hodnocení

2x

Jak píšou ostatní, nejběžnější je buď malý a velký otvor přímo v celovém profilu, nebo navařené packy s otvorem. V desce bývají přímo vruty většího průměru. Pokud by to nestačilo, umím si představit navrtání kruhových otvorů do desky vrtákem na kuchyňská kování a vylít ho epoxidem, nebo do něj vlepit dubový válec, nebo kovový závit. Stejně tak by bylo možné v místech upevnění horní frézkou zahloubit otvor na vložky z pásoviny. Pokud horní deska nemusí být vzhledová, dá sepřichytit lavičkovými šrouby skrz.
Ale to vše má smysl u hodně zatíženého stolu.

hodnocení

0x

Vždy se najde více řešení, já bych provrtal jekl 5mm vrtákem, pak zvetšil spodní díru 8-10mm, tak aby vrut prolezl jeklem.

km
hodnocení

0x

vše bylo napsáno, já ještě jen reaguji na "že to vždy někdo bude zvedat za tu desku": pokud možno nezvedat za desku - v práci máme mnoho stolů s urvanýma deskama

Údržbáři to pak řeší, že desku přilepí ke stolu a doplní silnějšími vruty.

km
Urcite se ale shodnem ze je lepsi to udelat rovnou dost bytelne a pak se ke stolu chovat ohleduplne, aby udrzbare netreba. ;)

Jasně, máte pravdu.

111®
hodnocení

0x

Možná použít matky do dřeva

doplněno 25.10.24 17:42:

google.com/...

zlomenyruce
hodnocení

Díky!, toto se mi dosti zamlouvá, spoj je předpokládám pevnější než vrut..? Deska je nakonec dřevotříska a tl. poze 18mm

hodnocení

0x

Vraťáky durch. *frajer* Tak sme mali v škole prichytené dosky na laviciach. V šrouboch sa to neurvalo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]