Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak byste přidělali MDF desku na "rám" svařený z jeklů? (zkrátka svařený obdelník o něco menší než deska))
Hmoždiny, nebo něco jiného? Přilepit? -bude potřeba stůl sem tam přenášet, a předpokládám, že to vždy někdo bude zvedat za tu desku... Váha konstrucke z jeklu cca 10-15 kg Díky!
ps. Ještě mě napadlo na jekly navařit pásy, které by měli víc těch vrutů po délce
Velmi prosté, netřeba ani nic dalšího vařit. Nejjednodušší je provrtat jekl skrz a šroubovat to skrz něj. Mě se ale líbí spíše varianta, kdy se do spodní strany jeklu vyvrtá větší díra, kterou projde i hlava vrutu a do té vrchní stěny jeklu se vrtá už jen pro dřík vrutu. Tím jsou vruty jednak skryty, jednak stačí kratšívruty a často to líp drží
To je sice naprostá pravda, ale když to chtěl autor dávat na hmoždinky, tak nevím, jestli se mu do této úpravy jeklu chtít.
Pravda, to s těmi hmoždinami jsem nějak nepobral a to už truhlařím od socíku Ono si dost lidí plete LTD a MDF, přičemž vyrvat vrut z lamina (zvláště současného, řiďounkého) není žádný kumšt, v MDF drží fest
Pravda, logicky nejjednodušší. Jen si musí pořádně zmagnetovat šroubovák, jinak bude nahánět šroubky v dutinách jeklu aby je dostal ven, pokud nesáhne po dalším a dalším ...
No, vtip je v tom, že truhláři používají už někdy od devadesátých let akušroubováky s magnetickými bity.
Já bych asi vzal 4 dřevěné hranolky, k té desce je přilepil (a třeba i přišrouboval vrutama) zespoda tak, aby to pěkně vymezily v tom obdélníku z jeklů, jako vnitřní ohrádka. Pak by ta deska tam držela, ale šla snadno sundávat a manipulovat zvlášť.
A pokud by měla sloužit i k nošení té konstrukce, tak jekly provrtat vodorovně i s hranolkama a spojil to tlustými šrouby s matkami, které by tak byly namáhány na střih a váha konstrukce by se na MDF přenášela celou tou lepenou plochou těch hranolků a nehrozilo by nějaké vytržení.
Jak píšou ostatní, nejběžnější je buď malý a velký otvor přímo v celovém profilu, nebo navařené packy s otvorem. V desce bývají přímo vruty většího průměru. Pokud by to nestačilo, umím si představit navrtání kruhových otvorů do desky vrtákem na kuchyňská kování a vylít ho epoxidem, nebo do něj vlepit dubový válec, nebo kovový závit. Stejně tak by bylo možné v místech upevnění horní frézkou zahloubit otvor na vložky z pásoviny. Pokud horní deska nemusí být vzhledová, dá sepřichytit lavičkovými šrouby skrz.
Ale to vše má smysl u hodně zatíženého stolu.
Vraťáky durch. Tak sme mali v škole prichytené dosky na laviciach. V šrouboch sa to neurvalo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.