Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdravotní nezávadnost prkénka na krájení

Od: terez odpovědí: 43 změna:
Dobrý den, nevím, zda sem tento dotaz patří, ale už si nevím rady, kam se obrátit. Chtěla bych zakoupit akrylové prkénko na krájení potravin. Viz příloha 1. Prý se z něj ale mohou uvolnovat plasty do potravin. Já naopak tvrdím, že to které máme již několik let, které je dřevěné a omývá se maximálně vodou je zdraví nebezpečné mnohem více. Viz příloha 2. Poradíte prosím někdo, kde je pravda? Dekuji
Zdravotní nezávadnost prkénka na krájení
Zdravotní nezávadnost prkénka na krájení #2

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dřevo je dřevo a je stonásobně lepší než plast. na platu mikro trhlinky od nože a už to jede. dřevo i když je "mrtvé"tak má i tak vlastnosti že vše takové zahubí. Navíc na plastu se nože víc tupí než na dřevu když jsou zářezy na plastu tak co s ním? jedině vyhodit, když jsou na dřevu-obrousí se a funguje dál!. A toto nejsou výmysly lidí, kuchyřů, řezníků... používajících dřevěné prkénko (špalky atd) ale je to i vědecky potvrzeno!

Ale to hlavní je to věc každého jednoho z nás čemu dá přednost zda přírodě , nebo přírodě přetvořené chemií (plastu)

pohanka
hodnocení

5x

Dřevo je stále živé a má samočistící schopnost.

Jedině dřevěná prkénka.

Plast bych si nekoupila.

Vaše potřebuje péči.

Umývat vždy po použití, vydrbat kovovou drátěnkou..

Případně první nástřel u toho Vašeho - vzít na něj smirkový papír a strhnout ty hnědé, zašlé věci.

Jinak na dřevo nepoužívat vysloveně vařící vodu, ale jen teplou, co snesete.

Někdo ošetřuje olejem, ale to nevím, jestli není od výrobce návod před prvním použitím. Tak možná po osmirkování, až se dostanete na čisté dřevo.

Prkénko Vám ale musím pochválit, vypadá kvalitně, možná z jednoho kusu dřeva, není lepené z více.

Já tedy beru větší kousky do vany a tam pod proudem vody umývám.

Není co dodat. Jen si dovolím upřesnit, není z jednoho kusu, vidím minimálně tři díly. Prkénko z jednoho kusu by muselo být přesně středový prkno a vzít jen polovinu, bez středu. Tedy prkno široký přes 60 cm. Ne že by se takový prkno nedalo sehnat, ale je jich opravdu málo.

Nevím ale olej? při konzultaci s truhláři a stolaři a nakonec i kuchaři, řezníci atd toto neznají nedělají a nedoporučují! Jediná údržba otření-opláchnutí horkou vodou a když je třeba tak zasolení.

km

"Dřevo je stále živé a má samočistící schopnost." můžete toto vysvětlit a ozdrojovat?
"Jinak na dřevo nepoužívat vysloveně vařící vodu, ale jen teplou, co snesete." proč?
"Někdo ošetřuje olejem" A jakým podle vás?
"možná z jednoho kusu dřeva, není lepené z více" je lepené, jak je vidět na fotce. a čemu to vadí, že je lepené?

Koukám čím větší nesmysly, tím víc lajků :-D

smode2

Lepená prkna jsou vždy horší než nelepená. Už několikrát jsem viděl jak se prkno na krájení rozpadlo. A při těch nesmyslech co vždycky slyším typu "to není pravda, ten spoj je pevnější než to dřevo"..se vždycky musím smát..speciálně u kvh profilů třeba..jasně..stačí se projít po velkoskladu a hned je vidět kde se to rozpadá*smich*

pohanka

Někteří rádci nesouhlasí, co se dá dělat? Mám to všechno celoživotní zkušenosti.

Asi ten můj první pohled na prkénko z jednoho kusu nebyl dobře. Po zvětšení vidím opravdu první třetině dole čáru, jako od lepení. Tak asi ano, ale to na ostatním nic nemění.

Samozřejmě prkýnko z jednoho kusu dřeva je nejlepší, nerozpadne se, nekroutí. A vyobrazené od tazatele je pěkně silné. Mě se třeba kdysi lepené prkýnko také už rozpadlo, povolilo. Též velký vál, sice zděděný, jsem si musela poopravit. Ale velké prkénko z jednoho kusu dřeva mám od svatby před 50 lety a je stále pěkné (používané na řízky, ptáčky, sádlo pod..).

Co jsem napsala platí, dřevo je živé, v mokru bobtná, v suchu sesychá.

Pracuje. Nemá se dávat do myčky ani sušit v troubě.

Bakterie se ve dřevě také neudrží, to Vám potvrdí každý řezník, každý má dřevěný špalek, vál. O vály a špalky se musíte starat, to dá rozum, že se musí řádně čistit, a nožem seškrabovat tuky.

Kdyby se dřevo samo nečistilo, tak je plno lidí nemocných na střevní potíže. Dělali jsme doma zabijačky, v hospodě zabijačky a nikdy nikomu nic nebylo.

Že se prkýnka před prvním použití natírají olejem, nebo voskem ví dobrý a kvalitní výrobce.

I když na venkovním trhu jsou prkýnka neošetřená (již podle vzhledu, jsou světlá).

U mě doma na něm občas krájím sádlo, tak má impregnace dost. I když přiznám, tři kapky jaru na něj dávám, ale potom hodně drhnu. Občas tedy po umytí potřu octem (odmaštění).

Někdo chtěl zdroj - mám to vyslechnuto za života, od rodičů, od řezníků, někde jsem to navíc přečetla. A vždycky se dá něco na internetu najít.

Proč nehledáte sami?

Já jsem třeba našla toto, během chvilky. Viz příloha dole a dalo by se najít další.

-----------------

Tady informace z nabídky od výrobce:

Dřevěné řeznické skládané prkénko je vyrobeno z masivního bukového dřeva. Prkénko má na bočních stranách vyhloubená madla pro snadné uchycení. Rozměry prkénka jsou 39,50 × 29,50 × 5 cm. Povrch prkénka je ošetřen přírodním olejem.

Výrobce AmadeaKategorie Kuchyňská prkénka

------------------

(Byla jsem dnes celý den u lékařů, tak odpovídám až nyní.)

Chtěla jsem dodat, každý to máme nějak v životě nastavené, každý něčemu věříme.

Ovšem někteří tady dokáží toho druhého rádce pěkně setřít. A nejedná se jenom o mě. Razíte svoji cestu = jak s Tebou nesouhlasím, mám právo Tě urážet, být protivný, zlomyslný, dehonestovat.

Ale pozoruji, že už si to my babky, starší občanky nenecháváme líbit a dokážeme se ozvat.

Pánové, jděte do sebe, jedná se hlavně o Vás o mužské pokolení.

------------------

woodlop.cz/...

pohanka

Oprava. Snad bude tento odkaz fukční:

woodlop.cz/...

nov

Pohanko, já s Vámi naprosto souhlasím a mám stejnou zkušenost i prkýnko z jednoho kusu, které je staré desítky let. *palec2*

Též se mi koupené lepené rozpadlo vejpůl.

hodnocení

3x

Dřevo je opavdu nejlepší. Takže to staré prkénko obrousit.

terez
hodnocení

Ok, beru tedy na vedomi a všem moc dekuji za odpoved. Tak jsem zas o neco chytrejsi :)

hodnocení

3x

Na dřevě nic nebezpečného nevidím. Je to v podstatě celulóza, která je v nejrůznějších rostlinách, které běžně konzumujeme a je zdraví prospěšná.

Naopak mám odpor krájet na jakémkoliv prkénku z plastu.

Nebo kdo by měl strach, že se v běžném dřevě můžou nějak množit mikroorganismy, tak si může koupit bambusové prkénko, bambus je antibakteriální.

hodnocení

3x

Dřevěná krájecí prkénka je nutno dobře udržovat a špatně udržované prkénko je horší než plastové, které se udržuje snadno. Samočistící schopnosti dřeva jsou omezené, naopak dřevo je porézní a je to oblíbená živná půda pro nejrůznější mikroorganismy, především houby. Žádné nebezpečné mikroplasty se z umělého prkénka neuvolňují, při krájení se sice mohou uvolňovat částečky plastu, ale ty jsou relativně velké a bez jakékoli interakce s organismem projdou trávicím traktem. Nebezpečné jsou mikroplastové částečky v mikrometrových či nanometrových velikostech, a ty se při krájení opravdu nevytvářejí. Jedině by krájecí prkénko bylo hodně staré a plast začal degradovat a drolit se.
Nejsou mikroplasty jako mikroplasty, například do zubních past se přidávají, aby pasta měla větší abrazivní účinek, ale jsou to relativně velká zrnka, jejichž škodlivost je víceméně nulová.

id
Řezníci jsou opačného názoru. Když nahlédnete do výrobny v řeznictví, nenajdete prkno plastové.

Jasne,že nenajdete plast u mäsiara, pretože na plaste by sa im strašne tupili nože.

Zrovna jsem se vrátil ze supermarketu. Na čem myslíte, že tam krájejí masné výrobky? No nebudu vás napínat, na plastu. Nejspíš proto, že se snáze udržuje v čistotě a prodejce nechce riskovat nějaké potíže se salmonelou apod.

zod®
hodnocení

3x

Dřevo je z hygienického hlediska lepší. Přiložená studie dokazuje, že zatímco z plastových krájecích desek mohou být bakterie odebrány minuty až hodin po jejich použití (při pokojové teplotě se mohou i množit, pokud se ponechá deska přes noc), tak u dřevěných krájecích desek byly živé bakterie kompletně absorbovány do 3 až 10 minut. Podle síly CFU pak mohly být na dřevěné krájecí desce odebrány bakterie i po 12 hodinách (pokud byla ponechána v pokojové teplotě s vyskou vzdušnou vlhkostí), avšak zhruba v o 99% menším množství, než u plastových desek.

Cutting Boards of/...

pohanka

zod - SUPER. Děkuji za vysvětlení, snad to pochopí a uvěří ti nevěřící. *palec**zdravi*:)

hodnocení

2x

Jedině dřevéné,

- bambusové (levnější - ale zase jich můžete mít celou sadu, každé na něco jiného) nebo

- z teakového dřeva (při správném ošetřování prakticky nezničitelné).

Prkénka a krájecí desky dřevěná

https://prkenka-a-krajeci-desky.heureka.cz/f:14833:41955215/

Kuchyňská prkénka:

https://kuchynska-prkenka.cz/nase-nabidka/

Jak se o prkénko starat, aby vám vydrželo co nejdéle.

https://kuchynska-prkenka.cz/pece-o-prkenko/

makk
hodnocení

1x

Plast je dobrý, když je úplně nový. Jenže to plastové prkénko nebude pořád tak krásné jako na té fotce, za čas bude pořezané nožem, tedy přestane být hladké a dokonale ho umýt je v podstatě nemožné. Jak již bylo řečeno, dřevěné prkénko má samočistící schopnost, takže je nezávadné, ale to plastové pochvíli používání je nanic.

km
hodnocení

1x

na plastovém krájejte pouze maso, na dřevěném vše ostatní, pak budete mít problém vyřešen

hodnocení

1x

Malé věci řešte ruky mávnutím. To, že se za x let sní z dřevěného prkénka něco dřeva a bakterií, nemůže mít na zdraví člověka absolutně žádný vliv. Stejně tak panický strach z umělé hmoty je naprostá zhovadilost. Přes dvacet let doma používáme umělohmotná prkénka a nikde na nich není žádný úbytek hmoty vidět.

Vy myslíte, že když 20 let sekáte noži do plastu, tak se z něj nic neuvolní? Gratuluji, to je na Nobelovu cenu a výrobci plastů z Vás udělají miliardáře.

To, že něco nevidíte, neznamená, že se něco neuvolňuje.

Když si pšouknu na pláži tak, že ulítne 100 zrnek písku, řeknete mi, že pšoukáte na pláži 20 let a nic se z ní neuvolnilo? Protože Vy to nevidíte?

Ne, ono se to uvolnilo, pouze jste to neviděl, protože mikroplasty ani menší objekty volným okem nevidíme.

Jinak pro tazatele - hlasuji za dřevo a také jej používám. Ty plastové odřené vyrajbané tácky nechci ani vidět. Samozřejmě si umím umýt to dřevěné.

chlochydess:
Něco vám prozradím, zdaleka nejvíc mikroplastů, a myslím těch škodlivých mikroskopických, zkonzumujete (často vdechnutím) z oblečení ze syntetických tkanin, z akrylového koberce, ze záclon a dalších plastových textilií v domácnosti a v práci. Ale je nutno řešit pár zrníček z krájecího prkénka :-D Samozřejmě ale nemohu vyloučit, že nic syntetického nepoužíváte a vše máte z vlny a bavlny.

Zde je ale debata o prknech a nikoliv o kobercich. Ja diskutuji k tematu. Az bude tazatel shanet koberce a obleceni, zalozi novy dotaz a ja mu tam hned velice ochotne a nezistne poradim.

Dotaz vznikl na základě víry v hoaxové zprávy. Jestliže po desetiletí není patrný úbytek, tak výrobek nemůže mít žádný vliv na zdraví i kdyby byl vylisovaný z cyankáli. Pozor na duševní zdraví.

Ještě je zde možnost, že dotyčný ryje do prkénka 20 let tupým nožem. Tam mu nic neuniká.

Případně přípravu jídel pouze simuluje, ale jinak objednává krabičky z dovozu a pak se chlubí, jak hezky navařil.

Nevím, co za kosmické superplasty máte po kuchyních, ale ty, co jsem měl možnost vidět já, byly vyžrané, miliardy čar od nožů, zažloutlé a ještě k tomu smrděly.

Zato ty dřevěné byly jistě bez čar po noži, čisté a voňavoučké ;)

To jiste nebyly. Ale to proto, ze malokdo ma drevene, tak si to clovek tolik nevsimne...
smode2

"přípravu jídel pouze simuluje"*haha*díky, dlouho jsem se tak nezasmál*smich*

hodnocení

1x

Je to tak 50/50 %...

jidelny.cz/...

Ale pamatuji si, že to neníí tak dávno, kdy v restauracích a jídelnách musela dřevěná prkénka pryč a jenom plast - množení mikroorganismů. Nařízení EU a kontrola z hygieny... Ale teď jsem se dočetl, že už se na to tak nehledí...

pohanka

Také si toto nařízení pamatuji. Jasně, že se hrálo někomu do noty. Nerez, plast zase lobby ..

Když byla někdy salmonela, tak z vajec, nebo zhnisaného prstu.

Neznám případ z používaných dř. prkének.

Pokud ano, tak to bylo nějaké prase nečistý. Kteří neuměli/byli líní pořádně uklidit.

------

Podívejte občas na Potraviny na pranýři a zavřené provozovny. Většinou restaurace provozované jinými národnostními skupinami.. ...

zde, co jsem se dočetla -

- špína, plísně, špatné osvětlení, zkažené potraviny, hlodavců a výměšků z nich, mnohde není ani tekoucí voda ...?

hodnocení

1x

Já věřím nejvíce dřevu. Buď bych to staré prkéno vzala ocelovým kartáčem a pak smirkem, ale bez vody nebo bych koupila prkénko, vlastně spíše malý řeznický špalek, který je pěkný a nesmírně účelný. To, co vypadá jako sklo, to mi přijde jako doplněk do výstavní síně, ale ne do praxe v kuchyni. A opravdu lituji nože. *alene* Ve stravovacích zařízeních musí mít prkénka 3. Na maso, na zeleninu a na ostatní.

hodnocení

0x

Myslím, že kontaminaci (mikro/nano)plasty se v potravinách nevyhlete a prkénko nebude zdaleka ten největší problém. Co se prkének týče, je spíše důležité mít více prkének na určité potraviny. Dřevěné prkénko se má používat na pečivo a dobře omytou zeleninu. Plastové prkénko třeba na syrové maso. Po určité době se má prkénko vyměnit. To dřevěné na obrázku je dost jeté. Snad nemáte jedno prkénko, na kterém krájíte všechno - potraviny, které se musí tepelně upravit i ty, které jsou k příme spotřebě. Být Vámi, koupím si to akrylové prkénko a nové dřevěné prkénko, možná i další plastové. Jedno bych si vyhradila na maso, dřevěné bych nechala na pečivo, další plastové na potraviny, které půjdou z plastu umýt lépe než ze dřeva.

id
Náš řezník při zabíjačce by utekl, kdybych krájela cokoliv na plastu. Vše musíme na dřevu, obzvláště maso. Nikdy nepoužívat jar.

Jasně. V řeznictví to jinak nejde. Musí je ale nějak pořádně čistit a často je měnit. V domácnosti bych ale nikdy nepoužívala jedno prkénko na všechno. O samočistící vlastnosti dřeva teda slyším poprvé a moc bych na ni nespoléhala.

id
Píši o naší domácnosti. Máte svou teorii nějak ověřenou nebo to je jen ve vaší hlavě? Poučte mě a já poučím řezníka.

Proč byste měl poučovat řezníka *smich*? Ten to snad dělá nejlépe. Samozřejmě, že je to jen můj názor. Máte prkénka v domácnosti jako v řeznictví, já beru prkénka v domácnosti a v řeznictví jako něco jiného. Ano, na dřevě bakterie uhynou dříve než na plastu, ale vadí mi těžší čištění dřevěného prkénka, proto ho na syrové maso nepoužívám - jen pro pocit, je to asi špatně. Také jsou kameninová, keramická nebo porcelánová prkénka. Plastová jdou do myčky, ale není to obnovitelný zdroj a po poškrábání by se měla vyměnit kvůli bakteriím.

host
hodnocení

0x

Jedno prkénko na všechno raději ne.

Jedno prkénko pouze na maso a na nic jiného, jiné prkénko na krájení suchých potravin například pečiva a další prkénko na to, co pouští nějakou šťávu, tedy ovoce, zeleninu, atd. V kazdé kuchyni býval součástí kuchyně vál na těsto, také dřevěný. Na něm se také občas řeže nožem, například při oddělování kousků těsta, nebo krájení vánočky, atd.

Prkénko raději hladné bez zvednutých okrajů nebo nez ozdob a obrázků vytlačených nebo vypalovaných do dřeva. Čisté rovné bukové prkénko je ozdoba každé hospodyňky.

hodnocení

0x
Nerezová ocel je nejlepší.
kdosi

Na prkýnko? *sok* To už můžeš rovnou krájet proti šutráku z ulice, když chceš mermomocí ostří zničit ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]