Nejste přihlášen/a.
Jsou povinné opravdu pravidelné revize plynového kotle a případně i komínu na který je připojen? A je možné uvěst do provozu starý kotel Dakon U24, s adaptérem na topení plynem PHZ24? Kotel, včetně hořáku, byl instalován a připojen na plyn a počal se provozovat koncem 80-tých let. Při původním uvedení do provozu bylo vše prováděno oificiálně a firmou, ovšem žádné doklady z té doby již neexistují. Během provozu nebyly žádné revize prováděny, servis a kontroly, jsem si, vzhledem k tomu, že jsem problematiky poměrně znalý, prováděl vždy sám. Totéž co se týká komína. S použitím adaptéru jde prakticky o běžný stacionární atmosférický plynový kotel. Provozován byl zhruba do roku 2002. Poté byl z provozu odstaven a přešlo se na druhý "paralelní" kotel, tedy kotel na dřevo Viadrus 28. Na ten topíme dodnes. Nyní budeme měnit ten kotel Viadrus, vzhledem k tomu, že neodpovídá tomu nesmyslnému zatřídění, do aspoň třetí třídy, za nový kotel na dřevo, který tenhle požadavek splňuje. Ovšem napadlo mne, zda by se nedal zprovoznit, v případě potřeby, i ten starý kotel Dakon s tím afaptérem. Provedl jsem tedy celkovou opravu tohoto kotle, zejména vnějšího oplechování a kontrolu jak stavu, tak i funkce toho plynového adaptéru. Kotel i adaptér jsou perfektně čisté, a absolutně v pořádku, jsou doslova jako nové. Kotel by mohl být korozivně vnitřně ještě rovněž v pořádku, voda v systému byla měněna minimálně a doplněna antikorozivní chamií. A adaptér funguje rovněž absolutně spolehlivě a bez problémů. Je připojen na plyn a kotel pak, přes přerušovač tahu, na odtah spalin do původního komína, na který byl připojen před odstavením z provozu. Takže jeho neoficiální provoz je normálně možný, tak jako kdysi. Co by bylo, podle vás nutné, aby nebyl jeho provoz, z nějakého důvodu, napadnutelný nějakými případnými kontrolami? Bez ohledu na nějaká pojištění a tyto souvislosti. Jako poznámku uvádím, že velká výhoda toho adaptéru je ta, že třeba v roce 1997, kdy nám byl sklep zatopen při povodni (letos náhodou ne), bylo možné hořák, před zatopením sklepa, demontovat a umístit v suchu a byl zatopen pouze vlastní kotel. Ten byl po poklesu vod vysušen a nebyl tím nijak poškozen. Poté byl tehdy hořák opět osazen a fungoval tak až do roku 2002, kdy byl tento kotel tedy odstaven z provozu a přešlo se na topení dřevem v kotli Viadrus. Dík za přínosné rady a reakce.
Ten román jsem nečetl, reaguji na první tři věty, které stačí. Revize kotlů a komínů je povinná, starý hořák neodpovídá dnešním předpisům.
Taky jsem to nedočetl, proto jsem ani nenapsal že
Vyhláška sice stanovuje dělat pravidelnou revizi jedenkrát za tři roky...
Oběma za reakce děkuji. Milane Tobě také hlavně za ten odkaz. Zase jsem o trochu chytřejší. Omlouvám se za "obsáhlost" mého původního dotazu, ale šlo mi o to, přesně popsat konkrétní stav a situaci. No a co se týká té povinosti pravidelné revize plynového kotle, tak jsem totiž narazil na netu na článek jednoho revizáka, který právě psal, že pravidelná revize povinná není, že je pouze doporučená. Ale byl to článek z roku 2015 a zřejmě od té doby došlo ke zpřísnění. Tož to vypadá, že to zase pojede tak jako kdysi, tedy "neoficielně". Ale jde pouze o provoz na "záskok", v případě nouze. V případě nutnosti stálého provozu bych pak koupil novej kotel a zprovoznil jej se všemi povinostmi.
v rámci bezpečnosti já dělám revizi kotle každý rok a komína také i kdyby to nebylo povinné a ještě hromosvodu každých 5 let,d
Kontrola a čištění nevím z jakého titulu? Ve svém domě? Určitě? V té vyhlášce je nějaká sankce? Není? No tak je to prakticky nevímatelné
Myslím že to platí pouze pro podnikání nebo pro právnické účely nebo pro případy, kdy můžete někoho ohrozit, tedy třeba v případě SVJ (Což je technický právnická osoba).
Že někdo dělá revize každý rok, no tak, to není nic proti ničemu, dobrovolnosti se meze nekladou, rozhodně si lehne myslím, že je k tomu nějaká povinnost
V tomto státě musíš akorát platit zdravotní pojištění a umřít. Teď koliv si některé sheeple závislé mohu myslet jiné
Ještě jsem dále zjišťoval na netu, jak je to vlastně opravdu s tou poviností provádět provozní revize na plynových zařízeních, pro provozovatele - běžného občana.
A povinosti jsou dále uvedeny takto (viz citace z aktuálního odborného článku - ):
U plynového zařízení se provádí, podle platných předpisů a podle subjektu provozovatele (občan, podnikající fyzická osoba a právnická osoba), v průběhu provozu následující úkony:
Kontroly 1x ročně podle vyhl. č. 85/1978 Sb. - (podnikající fyzická osoba a právnická osoba
Revize 1x za 3 roky podle vyhl. č. 85/1978 Sb. a ČSN 38 6405 - (podnikající fyzická osoba a právnická osoba)
Servis ve lhůtách stanovených výrobcem spotřebiče v Návodu pro instalaci a užívání - (občan, podnikající fyzická osoba a právnická osoba)
Úkony podle čl. 7.2 TPG 704 01 stanovené v Pokynech pro provoz, kontroly a revize - (podnikající fyzická osoba a právnická osoba)
Úkony stanovené v návodu pro instalaci a užívání plynového spotřebiče dodané s výrobkem podle NV č. 22/2003 Sb. - (občan, podnikající fyzická osoba a právnická osoba)
Z čehož tedy vyplývá, že občan nemá povinost provádět ani kontroly, ani pravidelné revize na plynových zařízeních. Ovšem, dle dalších nařízení, má povinost provádět servis ve lhůtách stanovených výrobcem spotřebiče a udržovat zařízení v takovém stavu, aby toto neohrožovalo bezpečnost osob a zařízení. A tak, aby měl nějaký doklad že toto nařízení dodržuje, tak se provedení revize, minimálně 1 x za tři roky, doporučuje a revizní zprávu má pak občan jako doklad, že tato nařízení dodržuje.
Z čehož by pak rovněž vyplývalo, že v mém případě, by mohl být i kotel s uvedeným plynovým hořákem, který byl instalován v roce 1996 a od roku 202 do roku 2024 odstaven z prpovozu, i nadále provozován bez nějakých právních problémů. A pokud seženu nějakého RT, který bude ochoten mi na něm provést revizi, tak bych ji nechal, jako doklad že se zařízení udržuje, provést.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.